Efterrätt och gotte GODIS JULRECEPT Kost PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Macadamianöt nougat med kolasås och kokoskrisp

Jag tillhör inte skaran bloggare som uppdaterar om ingenting alls när allt utom någonting värt att nämna händer i livet. Det där skrev jag extra krångligt för att vara lite special. Nä, jag har inte skrivit något här för att ingenting jag tror att ni vill läsa om har inträffat i mitt liv.

Det gamla vanliga, liksom. Jag flög hem från schweiz, och sedan dess (onsdagkväll) har jag mest kommit hem. Packat upp, tvättat, storhandlat (alltså, att lämna Mr. hemma själv… jag vet inte vad han överlever på?!) återvänt till ”hemmagymmet” och så ett sjukhusbesök på det. Vardag, liksom. Lagat mat också ja, och fluffat (en av sakerna jag saknar mest när jag är hemifrån – fluffffffet!). Men det har varit snabba, enkla måltider och jag har inte haft tid att måtta och skriva ner precis alla steg.

Igår, dock, bakade jag och skrev dessutom upp hur jag gjorde.macadamiakaramell2

Som den nötsmörs-toka jag är, har jag länge letat efter ett nötsmör gjort på den underbara macadamianöten. En av mina absoluta favoritnötter. I Schweiz hittade jag varianter med choklad, och det lät givetvis väldigt gott men jag vill ha ett naturellt nötsmör så att jag kan leka med smaksättningar själv. På nätet har jag hittat blandningar innehållandes macadamia (men alltså även andra nötter) och någonstans vill jag minnas mig ha sett ett naturellt smör men det var slut och kostade en mindre förmögenhet.. so, what to do? Ja, eget smör, såklart! Jag var lite ivrig och skippade rostningsprocessen denna gång. I vanliga fall rostar jag nötterna i ugnen och mixar dem sedan till ett fint smör. Jag tycker dels att smaken blir bättre + att konsistensen blir oljigare och mindre ”degig” om nötterna får rostas några minuter i ugn innan man mixar dem. Men iförrgår kväll, när jag bestämde mig för att göra macadamianötsmör, glömde jag orkade jag inte sätta på ugnen och låta nötterna svalna och sen mixa och… ja, ni fattar. Så jag körde på en raw variant. Vilket blev gott det med, såklart!

När jag plötsligt stod med 7 dl macadamia nötsmör, var det ganska givet att göra något gottigt med det. Nä, så jag började klura på vilka smaker som gör sig med den krispiga nöten… efter några kvicka googlingar kunde jag konstatera att den ofta paras ihop med kokos, vanilj och kola, så jag valde helt enkelt att köra på just den smak-kombon! Resultatet blev över mina förväntningar, och det tog väl ungefär en halvtimme för mig att rensa tallriken på nytillverkat godis…macadamiakaramell1

”Nougat”

 • 100 g macadamia nötsmör (en dryg dl. Men mixa generöst med nötter och mät efter)
 • 30 g (1 skopa) proteinpulver, vanilj
 • 2 msk kokosmjölk
 • 1-2 msk sötningsströ
 • 1 msk kokosmjöl

Karamellsås med kokoskrisp

 • 1 dl kokosmjölk
 • 1 tsk kokosolja
 • 2 msk agave (eller annan flytande sötning, typ honung eller sirap..)
 • 1 msk brunt socker/sötning
 • 2-3 tsk arrowrot
 • 1-2 msk kokosflingor

+ choklad att rulla i och eventuellt ytterligare kokosflingor att strö ovanpå.

Gör såhär: Börja med karamellsåsen. Rör ihop allt utom arrowrot och kokosflingor i en kastrull och låt puttra i en dryg timme. Det ska inte koka, småputtra. För att du ska slippa ha ett nervöst sammanbrott efter en timme när det fortfarande inte ens liknar en tjock, härlig kolasås, kan jag meddela att det löser vi. Såhär, du sänker till lägsta temperatur och strör över arrowrot. Rör rör rör, det kommer sakta tjockna. När arrowroten lösts upp helt och såsen tjocknat litet, häll över i ett glas, rör ner kokosflingor och ställ in i kylen.

När du ändå väntar på såsen föreslår jag att du gör ”nougaten”. Vilket är enkelt : blanda samtliga ingredienser och smaka av med sötning. Tryck ut i en bakplåtspappersklädd form, eller forma till en lagom stor (lagom tjock kanske främst) avlång platta, och ställ sedan in i kylen medan du väntar på såsen.

När både nougat och sås svalnat och såsen är lite tjockare, bre/häll såsen över botten. Jag skulle nog råda dig att lägga botten i en bakform just för att såsen kan vara lite rinnig, men det gör inget – för när du väl brett/hällt den på bottnen (och om du tycker såsen är för lös) ställer du in hela kalaset i frysen. Efter ett tag kan du liksom skopa upp såsen som runnit åt sidan upp på bottnen igen, och på så vis får du två tjocka härliga lager. När det är tillräckligt fast, ta ut, skär i önskad storlek (jag gjorde 4 större bitar och 6 mindre) och rulla dem i smält choklad. Strö om du vill över lite extra kokosflingor för syns skull. In i frysen eller kylen om du inte som en annan väljer att inta dem direkt. macadamiakaramell3

Du kanske gillar

15 Kommentarer

 • Svara
  Linn
  22 september, 2013 at 10:18

  Alltså, ALLT du gör ser helt magiskt gott ut!

 • Svara
  Linn
  22 september, 2013 at 10:18

  Alltså, ALLT du gör ser helt magiskt gott ut!

 • Svara
  Lisa
  22 september, 2013 at 13:14

  Jag hade precis sönder min lilla matberedare (hoppsan!) och undrar vad du använder för någon eller vad du rekommenderar ? Jag vill kunna göra nötsmör men det tog evigheter i min förra… Vet du någon bra som kommer fungera bättre? Och tack för en jättefin blogg föresten! (bättre uppdatera mer sällan med kvalité än bara slänga ur sig fem inlägg om dagen med fula bilder liksom 🙂 )

  • Svara
   roethlisberger
   22 september, 2013 at 17:29

   tack för dina fina ord! 🙂 och ang. matberedare/mixer : jag hade en ”vanlig” enkel variant tidigare, gjorde nötsmör i den en gång… sedan fick det bli att köpa ny 😉 haha den typ brann upp inombords ja… sååå jag köpte en kenwood, ganska basic modell men bra kvalité!! Har ingen matberedare alls utan kör med mixer bara 🙂 hoppas du hittar nå bra!

 • Svara
  Lisa
  22 september, 2013 at 13:14

  Jag hade precis sönder min lilla matberedare (hoppsan!) och undrar vad du använder för någon eller vad du rekommenderar ? Jag vill kunna göra nötsmör men det tog evigheter i min förra… Vet du någon bra som kommer fungera bättre? Och tack för en jättefin blogg föresten! (bättre uppdatera mer sällan med kvalité än bara slänga ur sig fem inlägg om dagen med fula bilder liksom 🙂 )

  • Svara
   roethlisberger
   22 september, 2013 at 17:29

   tack för dina fina ord! 🙂 och ang. matberedare/mixer : jag hade en ”vanlig” enkel variant tidigare, gjorde nötsmör i den en gång… sedan fick det bli att köpa ny 😉 haha den typ brann upp inombords ja… sååå jag köpte en kenwood, ganska basic modell men bra kvalité!! Har ingen matberedare alls utan kör med mixer bara 🙂 hoppas du hittar nå bra!

 • Svara
  Isabelle Engqvist
  22 september, 2013 at 16:18

  Så goda dom ser ut, kanske ska testa – någon dag 🙂

 • Svara
  Isabelle Engqvist
  22 september, 2013 at 16:18

  Så goda dom ser ut, kanske ska testa – någon dag 🙂

 • Svara
  Vickan
  22 september, 2013 at 17:38

  Åh de måste jag prova! En fråga bara. Vilket proteinpulver använder du i bakning? Har aldrig använt det och är osäker på vilket jag ska köpa.tänkte främst ha det i bakning. Har kollat lite på Holistics då de verkar vara rena proteinpulver alltså utan konstiga tillsatser.

 • Svara
  Vickan
  22 september, 2013 at 17:38

  Åh de måste jag prova! En fråga bara. Vilket proteinpulver använder du i bakning? Har aldrig använt det och är osäker på vilket jag ska köpa.tänkte främst ha det i bakning. Har kollat lite på Holistics då de verkar vara rena proteinpulver alltså utan konstiga tillsatser.

 • Svara
  hej
  22 september, 2013 at 20:28

  har du något förslag på vad man skulle kunna ersätta arrowroten med? såg väldigt gott ut

  • Svara
   roethlisberger
   23 september, 2013 at 05:49

   nej men det kostar inte många kronor, typ runt tjugolappen max tror jag… så länge sedan jag köpte, räcker en evighet (vanlig kruddbrk från santamaria, finns i vanilga mataffärer)

 • Svara
  hej
  22 september, 2013 at 20:28

  har du något förslag på vad man skulle kunna ersätta arrowroten med? såg väldigt gott ut

  • Svara
   roethlisberger
   23 september, 2013 at 05:49

   nej men det kostar inte många kronor, typ runt tjugolappen max tror jag… så länge sedan jag köpte, räcker en evighet (vanlig kruddbrk från santamaria, finns i vanilga mataffärer)

 • Svara
  Sofia
  7 april, 2022 at 18:22

  Gjort det här receptet flera gånger och det blir så himla gott varje gång. Tack för att du delar med dig av dina recept!

Lämna ett svar