När Mr kommer hem står maten ofta på bordet. Inte bara för att jag gillar att tända ljus, hälla upp dryck och servera maten fint i hederlig husmors-anda, utan dagar som denna – när det blir lite extra bra och jag vet att jag kommer vilja lägga upp det i bloggen, så måste jag ju fota innan vi kan hugga in. Och tro mig, ibland är det riktigt svårt att hålla fingrarna i styr och faktiskt fotografera istället för att bara äääta.Den här paellan är sådär fräsch. Fräsch men ändå söt. Söt men ändå kryddig. Kryddig men ändå fyllig. Jag älskade den här paellan. Jag kommer göra den om och om igen, det kommer bli min bjudrätt när det ska vara festligt men tiden att laga något avancerat inte finns eller orkas med, för den är både enkel, god och vacker. Världens bästa mat-kombo!Två portioner:
- 150g chorizo
- 1 gul lök
- 1 paprika
- olivolja
- 2 dl (okokt) quinoa
- 3,5 dl vatten + 1/2 grönsaksbuljongtärning
- 1/2 msk saffransarom (eller 0,25 g saffran – en halv påse)
- 1 stor tomat eller ett gäng små
- 1/2 citron
- salt och peppar
- persilja (färsk)
- 100 g räkor (eller blandade skaldjur)
Gör såhär: Koka upp vatten och mät upp dryga 3 dl, smula ner en halv buljongtärning och ställ åt sidan. Skär chorizon i bitar, hacka lök och paprika. Stek i olivolja på ganska hög värme. Tillsätt quinoa, buljong och saffran och sänk värmen så det bara småputtrar. Låt puttra så tills buljongen kokat in, det tar kanske 20 minuter. Under tiden: riv skalet av citronen (gärna eko) och blanda hälften av det med räkorna, tillsammans med några rejäla nypor persilja, lite salt och peppar, och så någon matsked olivolja. Smaka av och tillsätt eventuellt lite saft från citronen också. Hacka tomaten och släng ner i paellan. När quinoan är klar och buljongen kokat bort vänder du ner räkorna och rör runt så de blir varma men inte hinner bli sega och trista. Servera med en citronskiva och lite extra persilja på toppen!
13 Kommentarer
Anna
17 oktober, 2013 at 18:24Ser helt underbart gott ut!
Anna
17 oktober, 2013 at 18:24Ser helt underbart gott ut!
Sofia
19 oktober, 2013 at 13:48Vad kan man byta ut chorizo emot om man inte gillar det, typ lax,kyckling annan fisk vad tror du passar bäst? 🙂
roethlisberger
19 oktober, 2013 at 14:48jag skulle köra på någon annan korv med hög kötthalt och gärna lite mer smak (eller kalkonkorv), eller kyckling 🙂 men vad som funkar nog, bara du gillar det 🙂
Sofia
20 oktober, 2013 at 10:11Okej, men hatar korv haha!
Men du tror inte lax eller något annat passar in? 🙂
roethlisberger
20 oktober, 2013 at 13:55jag skulle köra på kyckling 🙂 men lax är säkert gott också!
Sofia
19 oktober, 2013 at 13:48Vad kan man byta ut chorizo emot om man inte gillar det, typ lax,kyckling annan fisk vad tror du passar bäst? 🙂
roethlisberger
19 oktober, 2013 at 14:48jag skulle köra på någon annan korv med hög kötthalt och gärna lite mer smak (eller kalkonkorv), eller kyckling 🙂 men vad som funkar nog, bara du gillar det 🙂
Sofia
20 oktober, 2013 at 10:11Okej, men hatar korv haha!
Men du tror inte lax eller något annat passar in? 🙂
roethlisberger
20 oktober, 2013 at 13:55jag skulle köra på kyckling 🙂 men lax är säkert gott också!
Sofia
24 oktober, 2013 at 08:16Tack ska testa detta idag med kyckling. Men man behöver inte koka quinoan innan elr? Den bara tillsätterman?
Och när det står tillsätt buljongmenar du buljongvattnet då?
Haha förlåt för mina konstiga frågor men är inte jätte van vid att laga
mat när man bor hemma:)
roethlisberger
24 oktober, 2013 at 09:15Vad gott 🙂 nej, quinoan kokas i pannan, i buljongen (som alltså är ”buljongvattnet” ja). Följ bara beskrivningen punkt för punkt så ska det nog bli bra! 🙂 och gott!