Inspiration och pepp Kost Recensioner Vardagsuppdatering

I skafferiet hos mig finns…

I den här bloggen delar jag med mig av alternativ. Jag vill inte vifta med några pekpinnar och säga att ditten eller datten är fel, eller att det bara finns ett rätt sätt. Varken att leva eller äta. Jag bara råkar tycka att det är himla roligt att experimentera med alternativa godsaker, som kanske även gluten- eller sockerkänsliga kan äta, som även veganer eller laktos-intolleranta kan njuta av. Och som sådana som jag ; en helt vanlig allätare som gillar att äta både köpe-gottis och hemgjorda roligheter, gärna mumsar på lika gärna som jag plockar lösgodis på ICA. Det måste inte vara antingen eller, liksom.

I recepten jag delar med mig av här hittar man aldrig ”vanligt” strösocker. Istället använder jag lite olika sötningar, och jag tänkte visa er exakt vilka här. Först har vi, givetvis, honung och agave-sirap. Två finfina härligheter som alltid måste finnas i mitt kök. Min egen favorit är att ringla honung över getost tillsammans med lite hackad chili och servera till rödbetor… mmmm himmel så gott!
sotning1När jag sötar småsaker/enkelportioner, typ gröt, kvarg eller fluff, så använder jag stevia-droppar av olika dess slag. Nyast i familjen är dessa tre, alla beställda från iherb. Jag älskar dessa, det krävs bara någon droppe för att söta en rätt stor volym.sotning2 Sedan har jag även steviosa-pulver som jag skrivit om och använder bla. i mina fina bön-kakor (sommarkakan, chokladkakan och pumpakakan) där ett litet mått (det följer med i paketet och är typ.. 1/6 tsk?) motsvarar 2 msk vanligt socker. Sweet Leaf’s Sweetdrops är givetvis också en typ av steviadroppar som de ovan, men dessa går att beställa från/köpa i Sverige.sotning3När det gäller strö-varianter tycker jag personligen att det mesta funkar bra. Jag har aldrig varit missnöjd i alla fall, och jag har provat Ica’s sötningsströ, hermesetas, sukrin osv osv.. favoriten är dock sukrin gold som är ett alternativ till brunt socker. Jag gillar till exempel att strö det på äppelbitar tillsammans med kanel, jag har det i asiatiska grytor (bla denna som är Mr’s favvo. Och min) och i småkakor bidrar det med smarrig kola-touch. Precis som vanligt brunt socker, alltså.sotning4Senaste tillskottet i mitt skafferi är denna. Då också denna variant är mycket sötare än socker räcker den jämförelsevis lilla burken länge, och den har dessutom en fiffig topp med hål som man kan strö ur. Istället för att skopa, liksom. sotning5

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Josefine
  11 november, 2013 at 19:55

  Va roligt att se en del ur ditt skafferi! Det hade varit jättekul att se vad du annars har i skafferiet (bortsett från sötningen):)

  Tack för en väldigt inspirerande blogg!

 • Svara
  Josefine
  11 november, 2013 at 19:55

  Va roligt att se en del ur ditt skafferi! Det hade varit jättekul att se vad du annars har i skafferiet (bortsett från sötningen):)

  Tack för en väldigt inspirerande blogg!

 • Svara
  Ulla
  11 november, 2013 at 20:21

  Hej,
  Visst du att det finns många som har IBS som inte tål en del av de här ersättningarna? Jätteintressant för någon som har ont i magen jämt…(som jag)…tex. ska man inte äta hounung…belive it or not…så kanske kan vara värt att kolla upp. För många som tror du har gluten, laktos osv…har i själva verket IBS och om man då unviker vissa saker så blir magen bättre och när det kommer till socker och sötning är det en djungel. Läsvärt om du är intresserad. 🙂

 • Svara
  Ulla
  11 november, 2013 at 20:21

  Hej,
  Visst du att det finns många som har IBS som inte tål en del av de här ersättningarna? Jätteintressant för någon som har ont i magen jämt…(som jag)…tex. ska man inte äta hounung…belive it or not…så kanske kan vara värt att kolla upp. För många som tror du har gluten, laktos osv…har i själva verket IBS och om man då unviker vissa saker så blir magen bättre och när det kommer till socker och sötning är det en djungel. Läsvärt om du är intresserad. 🙂

 • Svara
  Paula
  12 november, 2013 at 08:18

  Jag tycker sådana här inlägg är skitbra, och är så tacksam över att du älskar att experimentera i köket så jag, som är ganska dålig på det och gillar att följa recept hehe, också kan få äta massa gött utan att bli skitförbannad för att allt går åt helvete när jag experimenterar fel! 😉 tusen tack för att du delar med dig, hoppas du får en fin tisdag Fanny!

 • Svara
  Paula
  12 november, 2013 at 08:18

  Jag tycker sådana här inlägg är skitbra, och är så tacksam över att du älskar att experimentera i köket så jag, som är ganska dålig på det och gillar att följa recept hehe, också kan få äta massa gött utan att bli skitförbannad för att allt går åt helvete när jag experimenterar fel! 😉 tusen tack för att du delar med dig, hoppas du får en fin tisdag Fanny!

 • Svara
  Mika
  12 november, 2013 at 11:25

  Det här med stevia vs sukrin förvirrar mig. Hur skulle du beskriva skillnaden (främst i smak, bismak osv men också egenskaper) hos Sukrin Melis och Steviosa-pulver?

  En helt annan sak. Det här med att få ”titta in” i någon annans skafferi fick mig att tänka på en fotoserie av Peter Menzel. Han har fotograferat olika familjer i olika länder i världen tillsammans med den mat de äter under en vecka. Det väcker en himla massa känslor hos en. Väldigt intressant! Spana in: http://menzelphoto.photoshelter.com/gallery/Hungry-Planet-Family-Food-Portraits/G0000zmgWvU6SiKM/C0000k7JgEHhEq0w

 • Svara
  Mika
  12 november, 2013 at 11:25

  Det här med stevia vs sukrin förvirrar mig. Hur skulle du beskriva skillnaden (främst i smak, bismak osv men också egenskaper) hos Sukrin Melis och Steviosa-pulver?

  En helt annan sak. Det här med att få ”titta in” i någon annans skafferi fick mig att tänka på en fotoserie av Peter Menzel. Han har fotograferat olika familjer i olika länder i världen tillsammans med den mat de äter under en vecka. Det väcker en himla massa känslor hos en. Väldigt intressant! Spana in: http://menzelphoto.photoshelter.com/gallery/Hungry-Planet-Family-Food-Portraits/G0000zmgWvU6SiKM/C0000k7JgEHhEq0w

Lämna ett svar