Efterrätt och gotte Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept

Chokladkaka Deluxe med Körsbär och Valnötter

Man ska som bekant inte ändra på ett vinnande koncept. Så ibland när jag gör saker (bakar) jag redan lagt upp (recept) här på bloggen, fast med en liten twist, så tänker jag att ”äh det är väl inget att blogga om, igen, det blir ju same-same!”… Ett av mina absoluta favoritrecept är sommarkakan. Och dess syskon dubbel chokladkaka med hasselnötsfrosting och pumpakakan. Alla är egentligen samma recept, men med lite olika drag, så att säga. Nu kommer ytterligare ett sådant för jag kom fram till att precis som vinnande koncept (tex denna bönbas till kaka) inte ska ändras, så bör goda ting delas!chokladkorsbarvalnot2Denna kaka är alltså ett strålande exempel på goda ting. Jag la denna gång till extra mycket mörk, organisk choklad vilket resulterade i en extra fudge:ig chokladkaka. För krisp slängdes även en näve valnötter i, och för att ta det hela ett steg längre tillsatte jag också en näve torkade körsbär. Nu hade jag just torkade hemma, men kan tänka mig att även färska gör sig fint i den här kakan. Hur som helst får man en riktigt chokladig kaka som passar lika bra till söndagskaffet som den gör sig efter en fin middag med gästerna. En typiskt bra kaka, helt enkelt!chokladkorsbarvalnot4chokladkorsbarvalnot5

 • 200 g vita bönor, avrunna och sköljda
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 2 mått steviosa pulver (motsvarar 4 msk socker – eller sötning som mäter lika)
 • 2 hela ägg
 • 1/2 dl äggvita (≈1,5 äggvita)
 • 2 msk agavesirap (funkar säkert med annan sirap eller honung)

Sätt ugnen på 165 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter, fetta sidorna och botten med kokosolja. Det funkar bra med en form i storlek:vanlig, men jag har en som rymmer ungefär hälften, så dubbla receptet om du använder en vanlig! Mixa ovanstående ingredienser till en slät purée, det går lika bra i en bunke med stavmixer som i en vanlig mixer. Över vattenbad, smält:

 • 50 g mörk choklad
 • 1 msk kokosolja

Låt choklad-blandningen svalna något, tillsätt sedan i mixen tillsammans med:

 • 5 msk kakao
 • 3/4 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 1/4 tsk havssalt

Mixa allt igen och rör sedan ner:

 • 30 g hackad choklad
 • 25 g hackade valnötter
 • 25 g hackade torkade körsbär

Häll smeten i den bakplåtspappersklädda och fettade formen. Grädda i ca 25-30 minuter, tills en provsticka kommer ut torr och ren. Gör du en större kaka, dvs en dubbel sats, förlängs gräddningstiden till kanske 40 minuter (en ren gissning, jag har enbart gjort liten kaka, så håll koll och testa med provsticka).chokladkorsbarvalnot1Liksom, för att vara lite internationell – LOOK HOW FUDGY!!! Saftig, smakrik och bara alldeles alldeles underbar…. Choklad. Duh.chokladkorsbarvalnot3

Du kanske gillar

33 Kommentarer

 • Svara
  vickan
  20 november, 2013 at 14:04

  Gjorde din pumpakaka när jag hade ett gäng tjejer över förra veckan. Nu hade jag då inte vare sig pumpa eller pumpakrydda hemma så jag bytte ut mot morotspuré och mer kanel istället. Behöver jag säga att det blev succé!!! Sickade förstås länken vart jag hittat receptet 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   20 november, 2013 at 14:07

   åh vad roligt att höra! Och precis, pumpa och morot påminner ju om varandra (för att inte säga att de smakar VÄLDIGT lika), jag hade gjort precis som du! Kul att alla gillade den, hoppas du och dina vänner vill göra den snart igen 🙂 eller kanske denna chokladbomb?!

 • Svara
  vickan
  20 november, 2013 at 14:04

  Gjorde din pumpakaka när jag hade ett gäng tjejer över förra veckan. Nu hade jag då inte vare sig pumpa eller pumpakrydda hemma så jag bytte ut mot morotspuré och mer kanel istället. Behöver jag säga att det blev succé!!! Sickade förstås länken vart jag hittat receptet 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   20 november, 2013 at 14:07

   åh vad roligt att höra! Och precis, pumpa och morot påminner ju om varandra (för att inte säga att de smakar VÄLDIGT lika), jag hade gjort precis som du! Kul att alla gillade den, hoppas du och dina vänner vill göra den snart igen 🙂 eller kanske denna chokladbomb?!

 • Svara
  Kitty
  21 november, 2013 at 08:19

  Helt rätt – man ska aldrig ändra ett vinnande koncept ; ) Ska testa den här idag (sa ju igår men hann helt enkelt inte) och återkommer givetvis med resultat !

 • Svara
  Kitty
  21 november, 2013 at 08:19

  Helt rätt – man ska aldrig ändra ett vinnande koncept ; ) Ska testa den här idag (sa ju igår men hann helt enkelt inte) och återkommer givetvis med resultat !

 • Svara
  Fröken M
  21 november, 2013 at 11:14

  Jag undrar om kakan går att frysa in? Tänkte baka den i förväg till i helgen..

  • Svara
   roethlisberger
   21 november, 2013 at 15:04

   Bakar du den idag håller den till helgen i kylen! Den blir faktiskt bara godare efter någon natt i kylen (åt just en bit själv direkt ur kylen – jättegod!) . Den blir liksom ”fudge:igare” 🙂

 • Svara
  Fröken M
  21 november, 2013 at 11:14

  Jag undrar om kakan går att frysa in? Tänkte baka den i förväg till i helgen..

  • Svara
   roethlisberger
   21 november, 2013 at 15:04

   Bakar du den idag håller den till helgen i kylen! Den blir faktiskt bara godare efter någon natt i kylen (åt just en bit själv direkt ur kylen – jättegod!) . Den blir liksom ”fudge:igare” 🙂

 • Svara
  Lovisa
  21 november, 2013 at 18:56

  Ah, smarrigt! Kan man vänta sig en lussekakevariant till jul? Det kommer i alla fall jag försöka mig på så fort jag landar på svensk mark och får tillgång till ugn. Älska saffran!

 • Svara
  Lovisa
  21 november, 2013 at 18:56

  Ah, smarrigt! Kan man vänta sig en lussekakevariant till jul? Det kommer i alla fall jag försöka mig på så fort jag landar på svensk mark och får tillgång till ugn. Älska saffran!

 • Svara
  Amanda Börjeson
  22 november, 2013 at 17:35

  MUMMA! bakade nyss och sssåååååå fruktansvärt god den blev. Chockomania liksom.
  En annan fråga: Ska nu snart köpa eget proteinpulver för första gången och har jättesvårt att veta vad jag ska ta. Har funderat på att köpa fitnessguru (Suprise!!! innovativ tjej här) whey isolate och casein.. funtar även på whey 80 med stevia eller vad det heter, och sen budo fitness som du lovordat (blir bara avskräckt av aspartamen)
  HJÄLP MIG! har brutal beslutsångest och ingen fet plånbok.. Att jag vill köpa någon typ av vaniljvassle och chokladkasein är det enda jag är säker på..
  kram

  • Svara
   roethlisberger
   22 november, 2013 at 18:43

   Vad roligt att du gillade den! 🙂
   Hm, det är svårt det där. Jag gillar som sagt budo&fitness’s vassle, det är det enda jag vill fluffa med nu för tiden. Sedan använder jag de stevia:sötade ibland när jag bakar (choklad och vanilj) men jag tycker de har en märklig konsistens att inta råa, så att säga. Typ blanda i yoghurt, ha i shakes etc.. framför allt vaniljen smakar inte jättebra om jag ska vara ärlig. Men i bak är de kanon! Jag tycker fitnessgurus vassle smakar bra, och priserna är nice, det jag har svårt för är bemötandet jag fått och hört andra få, från deras support. Därför väljer jag att inte stödja dem genom att köpa deras produkter… men alla smakerna är ju goda, det ska de ha! 🙂 framför allt är det ju plånboksvänligt.. kasein använder jag själv bara till såser (jag har i en sked i mina nötsåser tex, tjockar upp rejält) och just nu enbart budo’s… inte jättestark chokladsmak (det har de ju sällan) men då tar man lite extra kakao om man önskar, lätt åtgärdat! Perfekt för mig som inte vill ha choklad-nöt-sås utan bara förtjocknings-effekten 🙂 en liten sked av budo’s räcker garanterat, blir jättetjockt!

 • Svara
  Amanda Börjeson
  22 november, 2013 at 17:35

  MUMMA! bakade nyss och sssåååååå fruktansvärt god den blev. Chockomania liksom.
  En annan fråga: Ska nu snart köpa eget proteinpulver för första gången och har jättesvårt att veta vad jag ska ta. Har funderat på att köpa fitnessguru (Suprise!!! innovativ tjej här) whey isolate och casein.. funtar även på whey 80 med stevia eller vad det heter, och sen budo fitness som du lovordat (blir bara avskräckt av aspartamen)
  HJÄLP MIG! har brutal beslutsångest och ingen fet plånbok.. Att jag vill köpa någon typ av vaniljvassle och chokladkasein är det enda jag är säker på..
  kram

  • Svara
   roethlisberger
   22 november, 2013 at 18:43

   Vad roligt att du gillade den! 🙂
   Hm, det är svårt det där. Jag gillar som sagt budo&fitness’s vassle, det är det enda jag vill fluffa med nu för tiden. Sedan använder jag de stevia:sötade ibland när jag bakar (choklad och vanilj) men jag tycker de har en märklig konsistens att inta råa, så att säga. Typ blanda i yoghurt, ha i shakes etc.. framför allt vaniljen smakar inte jättebra om jag ska vara ärlig. Men i bak är de kanon! Jag tycker fitnessgurus vassle smakar bra, och priserna är nice, det jag har svårt för är bemötandet jag fått och hört andra få, från deras support. Därför väljer jag att inte stödja dem genom att köpa deras produkter… men alla smakerna är ju goda, det ska de ha! 🙂 framför allt är det ju plånboksvänligt.. kasein använder jag själv bara till såser (jag har i en sked i mina nötsåser tex, tjockar upp rejält) och just nu enbart budo’s… inte jättestark chokladsmak (det har de ju sällan) men då tar man lite extra kakao om man önskar, lätt åtgärdat! Perfekt för mig som inte vill ha choklad-nöt-sås utan bara förtjocknings-effekten 🙂 en liten sked av budo’s räcker garanterat, blir jättetjockt!

 • Svara
  Angelina
  23 november, 2013 at 12:36

  Går det att utesluta chokladen och bara använda kakao? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   23 november, 2013 at 13:09

   Går gör det väl.. Men jag skulle inte rekommendera det. Chokladen bidrar inte bara med smak och intensitet utan gör kakan härligt fudge:ig 🙂

 • Svara
  Angelina
  23 november, 2013 at 12:36

  Går det att utesluta chokladen och bara använda kakao? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   23 november, 2013 at 13:09

   Går gör det väl.. Men jag skulle inte rekommendera det. Chokladen bidrar inte bara med smak och intensitet utan gör kakan härligt fudge:ig 🙂

 • Svara
  Jonna
  23 november, 2013 at 22:25

  Har läst din blogg ett bra tag men adrig kommenterat. Tack iaf för alla nytänkande och fina recept:) Nu, till en önskan; Du som är så innovativ och uppfinningsrik, skulle du möjligtvis kunna komma upp med ett recept på denna fantastiska bönkaka fast utan ägg (alltså vegansk)? Skulle göra mig hejdundrandes glad!

  • Svara
   roethlisberger
   23 november, 2013 at 23:23

   du vet att det ofta funkar finfint att byta ut ägget mot ett så kallat ”flax-egg”? googla det! så hittar du hur man gör, om jag inte minns fel är det 1msk linfrö+3 msk vatten som motsvarar 1 ägg… värt ett försök? 🙂

 • Svara
  Jonna
  23 november, 2013 at 22:25

  Har läst din blogg ett bra tag men adrig kommenterat. Tack iaf för alla nytänkande och fina recept:) Nu, till en önskan; Du som är så innovativ och uppfinningsrik, skulle du möjligtvis kunna komma upp med ett recept på denna fantastiska bönkaka fast utan ägg (alltså vegansk)? Skulle göra mig hejdundrandes glad!

  • Svara
   roethlisberger
   23 november, 2013 at 23:23

   du vet att det ofta funkar finfint att byta ut ägget mot ett så kallat ”flax-egg”? googla det! så hittar du hur man gör, om jag inte minns fel är det 1msk linfrö+3 msk vatten som motsvarar 1 ägg… värt ett försök? 🙂

 • Svara
  hanna
  27 november, 2013 at 22:47

  gjorde den här (men med torkade fikon istället för körsbär, hittade inga sådana i affären) och den var SÅ GOD! tack för detta. har ätit upp hela helt själv på 3 dagar. kan också tipsa om att den blir som godast då den stått en dag.

  • Svara
   roethlisberger
   27 november, 2013 at 23:14

   yes, visst blir den ännu lite finare efter något dygn i kylen!? precis så gör jag med 😉 framför allt choklad-varianterna blir som lite fudge:iga och bara heeelt underbara 😀 kul att du gillade den!

 • Svara
  hanna
  27 november, 2013 at 22:47

  gjorde den här (men med torkade fikon istället för körsbär, hittade inga sådana i affären) och den var SÅ GOD! tack för detta. har ätit upp hela helt själv på 3 dagar. kan också tipsa om att den blir som godast då den stått en dag.

  • Svara
   roethlisberger
   27 november, 2013 at 23:14

   yes, visst blir den ännu lite finare efter något dygn i kylen!? precis så gör jag med 😉 framför allt choklad-varianterna blir som lite fudge:iga och bara heeelt underbara 😀 kul att du gillade den!

 • Svara
  Anna
  21 december, 2013 at 13:59

  Just wanted to say that you’re a great inspiration! By following your instagram and reading your blog, I’ve really gotten stronger in my own recovery from ed and found some well-needed mental and physical balance (and realized that those two can’t really be separated).

  I just made this delicious looking cake (with no cherries or walnuts and with a coconut cream frosting) for a pre-christmas party with girlfriends, can’t wait what they say. And can’t wait for their faces when I tell them they didn’t just eat any sugar or flour 😉

  Tack så mycket Fanny och hälsningar från Finland! <3

 • Svara
  Anna
  21 december, 2013 at 13:59

  Just wanted to say that you’re a great inspiration! By following your instagram and reading your blog, I’ve really gotten stronger in my own recovery from ed and found some well-needed mental and physical balance (and realized that those two can’t really be separated).

  I just made this delicious looking cake (with no cherries or walnuts and with a coconut cream frosting) for a pre-christmas party with girlfriends, can’t wait what they say. And can’t wait for their faces when I tell them they didn’t just eat any sugar or flour 😉

  Tack så mycket Fanny och hälsningar från Finland! <3

 • Svara
  Lotta
  25 januari, 2014 at 21:31

  Testade baka den här kväll, och WOW. Precis en kaka i min smak, SKRRRIKER choklad, och så där härligt ”tung”. Satte frysta körsbär i, och nästa gång ska jag ta ännu mer, för dom kände man inte av så mkt. Den här ska jag bjuda mina glutenintoleranta vänner på! Eller, alltså, jag gör en ny till dom, den här ska jag äta upp själv 🙂
  PS: Stor form tog nästan 50 min att bli klar i fall någon undrar. DS.

 • Svara
  Lotta
  25 januari, 2014 at 21:31

  Testade baka den här kväll, och WOW. Precis en kaka i min smak, SKRRRIKER choklad, och så där härligt ”tung”. Satte frysta körsbär i, och nästa gång ska jag ta ännu mer, för dom kände man inte av så mkt. Den här ska jag bjuda mina glutenintoleranta vänner på! Eller, alltså, jag gör en ny till dom, den här ska jag äta upp själv 🙂
  PS: Stor form tog nästan 50 min att bli klar i fall någon undrar. DS.

  • Svara
   roethlisberger
   26 januari, 2014 at 10:21

   åh så roligt att du gillade den! Tack för tidsnoteringen också 😀 smaklig fika 😉

Lämna ett svar