Vardagsuppdatering

Hur har man RÅD att äta/leva hälsosamt?

Det är en fråga som ständigt kommer upp. Här i kommentarsfältet, på gymmet, bland vänner, i sociala medier… det är så dyrt med bra mat. Inte råd med gymkort. Proteiner av kvalité är dyrare än halvfabrikat och tomma kolhydrater. Grönsaker och frukt kostar skjortan. Nötter? Torkade superbär? Tusen och en specialpulver och kryddor och smaksättare och nötsmör och så vidare i all oändlighet..

Jag ville vilja förklara för er varför allt ovan inte är hållbara argument. Och framför allt visa hur jag har prioriterat för att kunna äta hälsosamt (och ohälsosamt också, för den delen) utan en stor kassa. Kom ihåg att jag är sjukskriven och alltså inte har lön, jag har lärt mig den hårda vägen hur man vänder på mynt och gör något av ingenting.

Här en typisk rest-middag (läs nedan om mina tips, rester är ett av dem..) där jag slängde på alla duttidutt slattar som blivit över efter veckans middagar på en polenta bas och vi kunde njuta av en god polenta-pizza!
polentapizza1

Först och främst, vad är det jag spenderar pengar på? Jo;

Det här väljer jag att lägga pengar på:

  • träningskort. Inget mer att säga om det, givet. Visst är det gratis att springa ute. Jag har bara svårare att kliva utanför dörren när en mils löpning väntar i ett november-sverige, än vad jag har att spendera två timmar på gymmet. För mig är det en frihet värd pengarna. Jag har dock valt ett oglassigt, kommunalt gym som inte är värst modernt (hantlarna är väl ca 30 år) och det finns inga fancy prylar. Men skrot att lyfta finns, och jag är nöjd. Det kostar därefter, det vill säga 230 kronor i månaden. På byns andra gym, som är ”fräschare”, skulle det kosta över 400 kronor. Ett val.
  • mat. Väldigt sällan rött kött, men kyckling och fisk. Vegetarisk färs (billigare och proteinrikare än köttfärs, btw) och tofu. Potatis, ris, quinoa och rotsaker. Grönsaker – färska, frusna och konserver. Mina laster är saft och en hel del pepsi, cola och nu julmust… En del godis och glass också.
  • ”roliga” saker till matlagning och bakning. Typ proteinpulver (för jag dricker aldrig en shake rakt upp och ned, utan det är till bakning och gotte det används), smaksättningar, extrakt och lite olika superbär.

Det här lägger jag inte pengar på:

  • mat och fika ute. I stockholm nu i helgen åt jag ute för första gången på… jag kan inte ens minnas sist jag gjorde det. Och det sved i hjärtat att betala 120 kronor för en lunch. Jag såg framför mig vad jag får på ica för de pengarna…
  • alkohol och krogen. Jag tror jag var på krogen i maj sist. Då drack jag vin hemma och sedan vatten på krogen. Mest för att jag inte tycker det är gott. Och vatten är gratis. Dagen efter handlade min ångest om onödig utgift att betala resan in och hem, inträde och förkröket. Helt onödiga pengar.
  • tobak. För ett år sedan slutade jag röka och det tjänar jag flera hundra på i veckan.
  • kläder och skor. Jag använder skor tills det är hål i sulan, jag går inte ut på krogen eller festar till det överlag, så finkläderna hänger bara i garderoben, och skönast är ändå mjukisbyxor eller de där gamla jeansen i loose fit som aldrig blir för små. Visst tycker jag mycket är fint, men jag tycker mat är godare.
  • nöjen. Det låter ju sorgligt kanske, men jag går aldrig på bio, museum, nöjesparker..saker som kostar, helt enkelt. Jag roar mig med att umgås med folk jag tycker om. Träna. Se film hemma. Skriva, fotografera, skapa recept… mest vill jag omge mig med kärlek. Det räcker.
  • smycken, hudvård, smink. Jag sminkar mig en-två gånger om året. Och då svär jag åt hur satans drygt det är att tvätta bort skiten (och den försvinner aldrig riktigt utan man har panda-looken i flera dagar efteråt?!) Smycken glömmer jag bort att jag har. I öronen har jag 6 små örhängen som jag aldrig byter ut. Jag sover, duschar och tränar i dem. Halsband känns konstigt och juste – ett armband jag har på mig också. Ett sådant som ja aldrig tar av. Klockan åker på när jag klär upp mig. Jag duschar med tvål. Tvättar håret med schampo och balsam 1-2 gånger i veckan som visserligen kostar nästan 400:- tillsammans men ett set räcker ett år… förr när jag köpte billiga på ica tog en flaska slut på en-två veckor. Jag smörjer inte in mig med något, någonsin. Nagellack och sådant… skojar du?
  • solarium, manikyr, frisör etc… jag klippte mig senast (vilket var en present från en vän som tyckte jag behövde det, haha) för över 2 år sedan. Just för att jag inte plattar/lockar/sprayar/håller på med mitt hår så mår det bra. Sola solarium… nej fyfabian. Tjugo minuter i solariet ger mig ett kilo kyckling – valet är lätt. Fixa naglarna? Herrejöses, de skulle pajja efter en dag i köket så som jag diskar och donar.
  • saker till hemmet. Hade jag inte haft min bestämda sambo hade jag i och för sig kanske haft lite mer grejer, han vill ha det ”cleant”. Men även när jag kollar på saker till köket (min frizon, där har jag lite mer makt att besluta, haha) så slutar det med att jag tänker ”jaha, behöver jag verkligen det här?” och svaret blir nej. Jag behöver inte en ny söt tallrik. Jag behöver inte heller servetter. Jag behöver inte ens prickiga sögrör eller gulliga dukar, även om det är fint till fotograferingen. Jag kan ta en gammal tygbit och jag kan faktiskt skita i sugröret helt.

Klart en fika på stan är gott. Men den kostar lika mycket som en hel dags måltider när jag lagar maten hemma… för mig är valet enkelt.blogg4Jag hade en tid då jag hade minus 100 kronor på kontot och jag samlade på enkronor. Jag levde med en konstant oro över vad och om jag skulle få äta något alls under dagen, och jag visste inte när jag vaknade var jag skulle sova nästkommande natt. Det var här mina magbesvär började på allvar, men jag hade inte råd att besöka läkare, än mindre köpa mediciner eller göra avancerade utredningar. Jag skämdes, jag drog mig undan och jag mådde väldigt väldigt dåligt. Men jag har lärt mig att inte spendera pengar på saker jag inte behöver. Jag minns inte ens när jag senast köpte något ”onödigt”. Typ något som bara var fint eller roligt. Eller när jag överlag la pengar på något utan att först tänka fram och tillbaka, överväga noga och fundera på om det är värt det, hur kommande veckor ser ut och om jag faktiskt bör prioritera något annat före. Självklart ser jag fram emot och hoppas verkligen att jag en dag har en större rörlighet ekonomiskt, men man får ju anpassa sig efter vad man har. Om jag en dag har råd, kommer jag såklart leva lite mer. Men tills dess handlar det om prioriteringar, och jag har prioriterat min hälsa, jag har prioriterat mig själv. För jag mår bra av att träna, och jag älskar att laga mat och baka. Jag älskar att fota det jag gör i köket och att sedan dela den glädjen med er.

Tips;

  • släng aldrig aldrig mat (!!!) Jag gör hela middagar till mig+sambo av rester minst två gånger i veckan, och mina luncher är alltid plock. Även om det så bara är en sked ris över så sparar jag den. Tillsammans med föregående dags kyckling, lite rivna rotfrukter kan man tex fylla två paprikor och grilla i ugnen med lite ost på toppen. Klart, en ny middag som du annars skulle ha slängt ut i soporna!
  • kolla appen matpriskollen. Jag brukar kolla igenom veckans extrapriser på måndagen (den uppdateras av sig själv varje måndag) och har de exempelvis fisk för en fin peng och jag ändå har vägarna förbi (jag kör givetvis inte extra till en affär för att köpa en liten vara, då tappar man ju poängen, som är att spara pengar) så passar jag på att köpa fisken där istället för i min ”vanliga butik” för en tia mer. Tio kronor låter inte mycket, men tio kronor i veckan blir 520 kronor på ett år. Det ni, det får man många firrar för!
  • skaffa kort. Då menar jag ica-/coop-/willys-kort alltså. Vilken butik ni nu har närmast. Det kanske inte låter som något man sparar pengar på direkt, att ha ett extra kort i plånboken, men jag har noterat att om jag är i en butik där jag inte har kort (jag har ica och coop) så tänker jag att ”det kan jag köpa på ica/coop sen istället”. Vilket i sin tur innebär två saker, dels att den där tidningen/godiset/det-där-lilla-onödiga jag också skulle köpt – köper jag inte, plus att när jag sedan använder kortet så får jag ju sådana där bonuspoäng eller vad det heter och lite rabatt. Återigen… många bäckar små.
  • tänk efter. Kolla upp vad saker kostar på olika ställen, köp inte bara första bästa. Jämför märken, tänk på hållbarheten (köp inte storpack av en färskvara du inte kommer använda upp bara för att det är ett billigare kilopris) och slutligen, ställ dig frågan man lätt glömmer bland hyllorna i matbutiken – behöver jag verkligen det här?

Ytterligare en rest-middag. Överbliven kyckling, potatis, rödlök och tomat med diverse kryddor i en stekpanna med en skvätt balsamvinäger. Enkelt, billigt, gott!
IMG_5139Summa sumarum. Det handlar om att prioritera, ja. Man måste inte bli lika ”extrem” som jag, liksom nykterist som bara går i träningskläder dygnet runt. Men nu kanske ni förstår varför jag kan köpa mycket mat – för jag sparar tusenlappar på att inte spendera på det de flesta inte ens noterar att de slänger pengar på dagligen.

Update: det där med superbär och andra ”onödiga” grejer i köket.. Det är helt enkelt mitt nöje. Absolut inget man behöver och inte mitt prio ett heller – börjar jag festa varje helg har jag inte längre råd. Nu har jag.

Du kanske gillar

30 Kommentarer

  • Svara
    Sally
    27 november, 2013 at 03:10

    och sista tipset, kolla in min blogg http://www.skippanudlarna.com som handlar om billig, nyttig, enkel och GOD mat 😉

    Hihih 🙂

  • Svara
    Sally
    27 november, 2013 at 03:10

    och sista tipset, kolla in min blogg http://www.skippanudlarna.com som handlar om billig, nyttig, enkel och GOD mat 😉

    Hihih 🙂

  • Svara
    Lisleott
    27 november, 2013 at 10:03

    ”Visst tycker jag att mycket är fint, men jag tycker mat är godare.”

    Så. Himla. Sant.

  • Svara
    Lisleott
    27 november, 2013 at 10:03

    ”Visst tycker jag att mycket är fint, men jag tycker mat är godare.”

    Så. Himla. Sant.

  • Svara
    Josefine
    27 november, 2013 at 10:07

    Ett annat tips är att slänga ner alla rester med lite nötter, kryddor och gryn i en mixer och mixa till biff/bollsmet. Frekvent förekommande i mitt hem:-)

  • Svara
    Josefine
    27 november, 2013 at 10:07

    Ett annat tips är att slänga ner alla rester med lite nötter, kryddor och gryn i en mixer och mixa till biff/bollsmet. Frekvent förekommande i mitt hem:-)

  • Svara
    Sandra
    27 november, 2013 at 10:08

    Du är klok du! Det gäller att prioritera rätt. Även om jag jobbar och kan ”unna” mig saker och fika ute så gör jag det inte. Onödiga utgifter. Spontanköp ger ju ingenting i långa loppet. Absolut bättre att satsa på bra mat och en god hälsa.

  • Svara
    Sandra
    27 november, 2013 at 10:08

    Du är klok du! Det gäller att prioritera rätt. Även om jag jobbar och kan ”unna” mig saker och fika ute så gör jag det inte. Onödiga utgifter. Spontanköp ger ju ingenting i långa loppet. Absolut bättre att satsa på bra mat och en god hälsa.

  • Svara
    Henna
    27 november, 2013 at 10:15

    Oj, vad bra du skriver! Du är verkligen duktig och så vacker utan smink. Fortsätt samma sätt:).

  • Svara
    Henna
    27 november, 2013 at 10:15

    Oj, vad bra du skriver! Du är verkligen duktig och så vacker utan smink. Fortsätt samma sätt:).

  • Svara
    Linde
    27 november, 2013 at 12:29

    Sant så sant! Plus att många tänker superfoods när de tänker hälsosam mat. Men man måste inte äta torkade blåbär, gojibär och dricka spirulina hela tiden, man kan få riktigt bra och hälsosam mat även om man håller sig till mer vanliga basvaror som du nämner.

  • Svara
    Linde
    27 november, 2013 at 12:29

    Sant så sant! Plus att många tänker superfoods när de tänker hälsosam mat. Men man måste inte äta torkade blåbär, gojibär och dricka spirulina hela tiden, man kan få riktigt bra och hälsosam mat även om man håller sig till mer vanliga basvaror som du nämner.

  • Svara
    Ellinor
    27 november, 2013 at 13:50

    Som alltid ett klokt och välskrivet inlägg men många bra tips.
    Det är fascinerande det där, hur vi anpassar oss efter våra (ekonomiska) förutsättningar och alltid tycks klara oss.
    Trots att jag är heltidsarbetsnde sedan nästan tre år tillbaka och med en bra och stabil inkomst sparar jag fortfarande större delen av min lön varje månad. Jag lever inte snålt, bara medvetet. Klarade jag mig som student så klarar jag mig nu 🙂

  • Svara
    Ellinor
    27 november, 2013 at 13:50

    Som alltid ett klokt och välskrivet inlägg men många bra tips.
    Det är fascinerande det där, hur vi anpassar oss efter våra (ekonomiska) förutsättningar och alltid tycks klara oss.
    Trots att jag är heltidsarbetsnde sedan nästan tre år tillbaka och med en bra och stabil inkomst sparar jag fortfarande större delen av min lön varje månad. Jag lever inte snålt, bara medvetet. Klarade jag mig som student så klarar jag mig nu 🙂

  • Svara
    Sabine-Välbefinnaren
    27 november, 2013 at 18:29

    Håller med om att det handlar om att prioritera rätt. Och dessutom, lägger man inte tid och pengar nu på hälsa får man lägga tid och pengar på sjukdom senare. Så man får helt ta sig en funderare på om man tycker hälsa är viktigast, alla tycker ju faktiskt inte det. Kram på dig. PS. Laga mat på rester är ju jätte spännande, det blir ju alltid något nytt! =)

    • Svara
      roethlisberger
      27 november, 2013 at 18:45

      precis!! så brukar jag också säga till ”skeptiker”.. 🙂
      och ja! rester blir ofta nya favoriter 🙂 kram!

  • Svara
    Sabine-Välbefinnaren
    27 november, 2013 at 18:29

    Håller med om att det handlar om att prioritera rätt. Och dessutom, lägger man inte tid och pengar nu på hälsa får man lägga tid och pengar på sjukdom senare. Så man får helt ta sig en funderare på om man tycker hälsa är viktigast, alla tycker ju faktiskt inte det. Kram på dig. PS. Laga mat på rester är ju jätte spännande, det blir ju alltid något nytt! =)

    • Svara
      roethlisberger
      27 november, 2013 at 18:45

      precis!! så brukar jag också säga till ”skeptiker”.. 🙂
      och ja! rester blir ofta nya favoriter 🙂 kram!

  • Svara
    Ani
    27 november, 2013 at 18:35

    Så sjukt bra inlägg!

  • Svara
    Ani
    27 november, 2013 at 18:35

    Så sjukt bra inlägg!

  • Svara
    Anna . P
    28 november, 2013 at 07:43

    Så himla bra! Jag håller fullständigt med dig! Allt, precis allt handlar hela tiden om prioriteringar!

    Jag har visserligen ett jobb & en lön, men jag lever till stor del som du, även om jag kanske köper lite mer kläder & smink (som används dagligen på jobbet…) så väljer jag ändå noga vad jag lägger mina pengar på. Det finns varken kläder i garderoben som inte används eller smink i badrummet som bara samlar damm… Noga utvalda favoriter finns det istället.

    Mitt största intresse är att resa! Jag får ofta till ca 6 utlandsresor/år. Många i min omgivning undrar hur jag gör för att ha råd med detta! Svaret är helt enkelt precis det du skrivit här ovan. Prioritera & tänka över sina inköp!

  • Svara
    Anna . P
    28 november, 2013 at 07:43

    Så himla bra! Jag håller fullständigt med dig! Allt, precis allt handlar hela tiden om prioriteringar!

    Jag har visserligen ett jobb & en lön, men jag lever till stor del som du, även om jag kanske köper lite mer kläder & smink (som används dagligen på jobbet…) så väljer jag ändå noga vad jag lägger mina pengar på. Det finns varken kläder i garderoben som inte används eller smink i badrummet som bara samlar damm… Noga utvalda favoriter finns det istället.

    Mitt största intresse är att resa! Jag får ofta till ca 6 utlandsresor/år. Många i min omgivning undrar hur jag gör för att ha råd med detta! Svaret är helt enkelt precis det du skrivit här ovan. Prioritera & tänka över sina inköp!

  • Svara
    Victoria
    28 november, 2013 at 16:27

    Bra tips! Jag gör ungefär likadant 🙂 Ett tips jag har är att äta mer inälvsmat! Nyttigt, billigt och otroligt gott 🙂 Gillar man inte det kan man ju försöka lära sig iaf, haha.. Jag äter ofta lever och det innehåller ju mycket järn. Sådant är ju trevligt.
    När jag var som fattigast åt jag mycket grönsakssoppor med nån slags billig kolhydrat vid sidan om. Trevligt med vegetariska dagar också. 🙂

  • Svara
    Victoria
    28 november, 2013 at 16:27

    Bra tips! Jag gör ungefär likadant 🙂 Ett tips jag har är att äta mer inälvsmat! Nyttigt, billigt och otroligt gott 🙂 Gillar man inte det kan man ju försöka lära sig iaf, haha.. Jag äter ofta lever och det innehåller ju mycket järn. Sådant är ju trevligt.
    När jag var som fattigast åt jag mycket grönsakssoppor med nån slags billig kolhydrat vid sidan om. Trevligt med vegetariska dagar också. 🙂

  • Svara
    Madde
    4 december, 2013 at 16:42

    Vilket fantastiskt inlägg – fler sådana önskas!
    Jag gillar verkligen att du är så öppenhjärtig 🙂

    En annan fråga, du använder mycket bönor och kikärtor i dina recept, men kan man ersätta dem med något annat? Jag blir fruktansvärt dålig i magen av baljväxter 🙁

  • Svara
    Madde
    4 december, 2013 at 16:42

    Vilket fantastiskt inlägg – fler sådana önskas!
    Jag gillar verkligen att du är så öppenhjärtig 🙂

    En annan fråga, du använder mycket bönor och kikärtor i dina recept, men kan man ersätta dem med något annat? Jag blir fruktansvärt dålig i magen av baljväxter 🙁

  • Svara
    Felicia
    11 december, 2013 at 01:20

    Å herregud vad bra skrivet! Helt jätte perfekt!!Jag blir inspirerad, glad och stolt över att det finns sånna toppen-personer i våran värld 🙂

  • Svara
    Felicia
    11 december, 2013 at 01:20

    Å herregud vad bra skrivet! Helt jätte perfekt!!Jag blir inspirerad, glad och stolt över att det finns sånna toppen-personer i våran värld 🙂

  • Svara
    Felicia
    11 december, 2013 at 01:20

    Jag länkar denna text, alla måste få se den!!

  • Svara
    Felicia
    11 december, 2013 at 01:20

    Jag länkar denna text, alla måste få se den!!

Lämna ett svar