I helgen är det första advent (herregud vad fort tiden går!?) och vad passar väl då inte bättre än en härlig saffranskaka?Jag bakade denna idag. Jag åt upp denna idag. Så himla god är den! Ett hett tips är att hacka vit choklad över innan gräddning… mmm det smälter fint ner i kakan och kombinationen saffran+vit choklad är ju fantastiskt god. Om man som jag kommer på det först när kakan är gräddad och klar, kan man skära en bit, lägga över på en tallrik och lägga på några rutor choklad.. in i micron, låta chokladen smälta och sedan hugga in!
En liten form (gör du “vanlig” stor form, dubbla receptet):
- 200 g vita bönor, avrunna och sköljda
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 mått steviosa pulver (motsvarar 2 msk socker – eller sötning som mäter lika)
- 2 ägg
- 1/2 dl äggvita (≈1,5 äggvita)
- 2 msk honung
Sätt ugnen på 165 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter, fetta sidorna och botten med valfritt fett. Mixa ovanstående ingredienser till en slät purée. Tillsätt sedan:
- 2,5 msk kokosmjöl, siktat
- 2 msk apelsinsaft
- 1 msk rivet apelsinskal
- 2 msk kokosolja, flytande
- 0,5 g saffran
- 3/4 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk havssalt
Mixa igen, smaka av och häll sedan smeten i den fettade formen. Gör du som jag en liten kaka blir 20 minuter i ugnen bra, gör du en dubbelsats (normalstor form) bör 35 minuter vara en lagom tid. Stick ner en potatis-sticka för att kolla, lite kladd gör inget 🙂
36 Kommentarer
Vickan
27 november, 2013 at 20:37Men ååååh, så många recept att prova redan innan det här kom! Älskar att titta in här!
Har du några planer på att ge ut en bok på svenska?
Vickan
27 november, 2013 at 20:37Men ååååh, så många recept att prova redan innan det här kom! Älskar att titta in här!
Har du några planer på att ge ut en bok på svenska?
Anna . P
28 november, 2013 at 07:44Oj oj oj, det här låter verkligen som en dröm! Kanske blir lite bak till helgen, lagom till 1a advent.. 🙂
Anna . P
28 november, 2013 at 07:44Oj oj oj, det här låter verkligen som en dröm! Kanske blir lite bak till helgen, lagom till 1a advent.. 🙂
Sofia
29 november, 2013 at 07:54Smakar den väldigt starkt apelsin? Om ja, finns det något man kan ersätta med så det blir bara saffranskaka liksom? 🙂
roethlisberger
29 november, 2013 at 07:58skippa det helt bara 🙂 men jag tyckte det smakade ganska lite apelsin, trodde det skulle smaka mer.. men för att vara på ”säkra sidan” går det alldeles utmärkt att skippa helt!
Sofia
29 november, 2013 at 07:54Smakar den väldigt starkt apelsin? Om ja, finns det något man kan ersätta med så det blir bara saffranskaka liksom? 🙂
roethlisberger
29 november, 2013 at 07:58skippa det helt bara 🙂 men jag tyckte det smakade ganska lite apelsin, trodde det skulle smaka mer.. men för att vara på ”säkra sidan” går det alldeles utmärkt att skippa helt!
pilla
29 november, 2013 at 09:36Alla dessa sötningsmedel och konstgjorda grejer kan ju verkligen inte vara bra. Måste vara bättre att äta naturliga grejer!
roethlisberger
29 november, 2013 at 13:28Vad är konstgjort här..?
pilla
29 november, 2013 at 09:36Alla dessa sötningsmedel och konstgjorda grejer kan ju verkligen inte vara bra. Måste vara bättre att äta naturliga grejer!
roethlisberger
29 november, 2013 at 13:28Vad är konstgjort här..?
Emma
1 december, 2013 at 13:46Halloj!
Testade att göra denna saffranskaka och den smakade förvånansvärt gott, uppskattades av både man och vänner.
Tack för en super blogg!!
Emma
roethlisberger
1 december, 2013 at 18:28vad roligt att höra att alla gillade den (även om JAG inte är förvånad, den är så himla god 😉 hehe. Och tack!!
Emma
1 december, 2013 at 13:46Halloj!
Testade att göra denna saffranskaka och den smakade förvånansvärt gott, uppskattades av både man och vänner.
Tack för en super blogg!!
Emma
roethlisberger
1 december, 2013 at 18:28vad roligt att höra att alla gillade den (även om JAG inte är förvånad, den är så himla god 😉 hehe. Och tack!!
Lotta
1 december, 2013 at 17:11HIMMEL säger jag bara! Gudagott!
Denna ska göras om och om igen i alla möjliga varianter, tack för receptet 😀
roethlisberger
1 december, 2013 at 18:29Vad roligt att du gillade den – det gör jag med! 😉 tack själv för kommentaren!
Lotta
1 december, 2013 at 17:11HIMMEL säger jag bara! Gudagott!
Denna ska göras om och om igen i alla möjliga varianter, tack för receptet 😀
roethlisberger
1 december, 2013 at 18:29Vad roligt att du gillade den – det gör jag med! 😉 tack själv för kommentaren!
Angelina
2 december, 2013 at 22:07Mums, det ser supergott ut!! 🙂 Går det bra att byta ut kokosmjölet mot mandelmjöl tror du?
roethlisberger
3 december, 2013 at 15:09det borde funka bra, har inte provat själv men kan inte tänka mig att det blir annat än gott 🙂
Angelina
2 december, 2013 at 22:07Mums, det ser supergott ut!! 🙂 Går det bra att byta ut kokosmjölet mot mandelmjöl tror du?
roethlisberger
3 december, 2013 at 15:09det borde funka bra, har inte provat själv men kan inte tänka mig att det blir annat än gott 🙂
fight4fit
2 december, 2013 at 22:57Ohh, ser ju helt FANTASTISKT ut! Vill så gärna skriva att den SKA jag baka. Men jag bakar inte, jag hatar tyvärr att baka. Men man kanske ska göra ett undantag. För saffran+kaka är ju ungefär det godaste som finns…. :p
fight4fit
2 december, 2013 at 22:57Ohh, ser ju helt FANTASTISKT ut! Vill så gärna skriva att den SKA jag baka. Men jag bakar inte, jag hatar tyvärr att baka. Men man kanske ska göra ett undantag. För saffran+kaka är ju ungefär det godaste som finns…. :p
Lisa
16 december, 2013 at 08:30Bakade den här igår, halleluja moment säger jag bara! Såå god!! Får bli en ny till julafton och då med vit choklad 🙂
roethlisberger
16 december, 2013 at 17:29Haha ja den försvinner spårlöst alldeles för snabbt 😉 kul att du gillade den!
Lisa
16 december, 2013 at 08:30Bakade den här igår, halleluja moment säger jag bara! Såå god!! Får bli en ny till julafton och då med vit choklad 🙂
roethlisberger
16 december, 2013 at 17:29Haha ja den försvinner spårlöst alldeles för snabbt 😉 kul att du gillade den!
Malin
12 januari, 2014 at 16:20Hällde denna saffranssmet i muffinsformar! Blev superbra!
Malin
12 januari, 2014 at 16:20Hällde denna saffranssmet i muffinsformar! Blev superbra!
sandra
19 november, 2015 at 20:54Hej! Kan man använda stevia strö istället för honung i detta recept? 🙂
sandra
19 november, 2015 at 20:54Hej! Kan man använda stevia strö istället för honung i detta recept? 🙂
carin
27 november, 2015 at 17:29Hej, kan man byta ut ägg och äggvita mot ”no egg” eller något annat?
carin
27 november, 2015 at 17:29Hej, kan man byta ut ägg och äggvita mot ”no egg” eller något annat?