Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Julmys Kost Okategorierat Recept Vardagsuppdatering

en hållbar jul

Det är väl ingen som nekar att juletid för många också är konsumtrion-tid. Jag hörde på nyheterna härom dagen att vi i snitt lägger 7-8 tusen på julen, per person. Eftersom en hel del nog lägger betydligt mindre (studenter, äldre pensionärer, personer som väljer bort traditioner likt dessa och tex reser bort över julhelgen etc) så kan man misstänka att skrämmande höga summor läggs hos andra. Förutom att det påverkar våra plånböcker negativt så påverkas även vår jord negativt, så vad vad vi göra för att skapa en hållbarare jul?

praliner3Själv är jag en person som älskar att göra människor jag älskar glada, så att ge julklappar har alltid varit något jag tyckt om (det har funnits åt då jag köpt första i augusti). Men jag tycker också om att en dag i oktober lägga en chokladask på kudden, eller att utan egentlig ”orsak” fira att man mår bra, är tillsammans och ja – kärleken är ju värd att uppmärksammas samtliga dagar! Därför är jag under julen, som så många andra tillfällen, mer för kvalité än kvantitet ; jag köper hellre få paket men gör dem speciella, de är uttänkta och personliga. Jag äter gärna julmat men köper inte hem mer än vanligt, jag bara anpassar smakerna efter högtiden ; dvs jag mumsar gärna lax, sill och ägg en lunch och jag brer gladeligen senap på mackan – men jag fyller inte kylen av precis allt som hör till ett julbord, ”bara för att” det är jul.20131130-153621.jpg

Några tips för en hållbar jul:

 • gör egna julklappar. Jag gillar att ge bort personliga korgar av ätbara ting, jag gillar att få dem också, för den delen – världens bästa present!? Visst, man kan ju göra det till en enda korg av konsumtion, men man kan också göra innehållet själv. Hos oss görs egen glögg, pepparkaksdegen knådas ihop hemma vid köksbänken istället för att köpas på ica, hemmagjorda lussebullar smakar bäst och varje liten kola, knäck och marsipangris föddes vid köksbordet till julmusik och äkta familjemys. En korg fylld av hemmagjorda godsaker uppskattas alltid!
 • ekologiskt på julbordet. I år finns det nästan dubbelt så mycket ekologisk julskinka till försäljning jämfört med förra året, klicka in här på för att hitta din närmaste inköpsbutik och här ser du varför du bör köpa ekologisk skinka i år. Själv äter jag inte julskinka alls så för mig blir valet lätt – här köps ingen alls!
 • gör eget julgodis. Inte så otippat tips från mig kanske, och självklart gör jag lite gotte till min familjs julbord nr två, gottebordet. I år tänkte jag främst bidra med rawbollar, kanske att jag gör några praliner också.
 • välj bort tusen och en elektriska ljusstakar och tänd istället hundra vackra ljus, skippa (fula..?) köpta julprydnader och gör något eget fint istället (själv är jag tex uppvuxen med kransar på dörren min mamma alltid knåpat ihop själv, granris från skogen intill och samma röda band återanvänds varje år). Tävla med oji på instagram genom att tagga ditt hemgjorda julpyssel med #pysslamedoji för att vara med och tävla om en helårsprenumeration av tidningen Camino. Inspiration till hållbart julpynt och pyssel hittar du till exempel hos ekostil.
 • kolla in de tio bästa knepen för en grönare jul. På naturskyddsföreningens hemsida finns massa bra tips inför jul, både på alternativa pynt och klappar att ge bort.

Det här fick jag av en fin vän förra året, nog för att hon köpt innehållet (som alla var storfavoriter hos mig, där har vi omtänksamhet!) men tanken värmde så mycket mer än en tröja eller ett halsband. Jag kommer skänka några godis-askar till nära och kära i år, med hemmagjort innehåll då.bild-1Ett par tips för dig som vill göra eget julgotte: snöbollar med vanilj, kola och gojibärkokoskrisp med polka, förra årets favorit-pralin med pekannötter, blåbär och havssalt som jag även gjorde till vänner som ville ge nära och kära en laddning. Egna praliner är lika enkelt som det är gott och vackert (och uppskattat, hos mottagaren), en annan fin fyllning är jordnötssmör och banan.pralinerPBB

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Jeanna
  17 december, 2013 at 06:13

  Mycket bra tips, Fanny! Jag tycker att det är rätt trist att både köpa julklappar och ge bort köpta julklappar. Det känns sällan så där riktig bra. Egengjorda däremot! Helt annan känsla. Kan vara fotoalbum, smycken, kakor, blandband… vad som helst. Det blir dock mer personligt. Men tar förstås också mer tid. Mår illa bara jag tänker på att gå på stan så här års…

  • Svara
   roethlisberger
   17 december, 2013 at 07:35

   haha ja jag med, en halvtimme på stan och jag vill helst ställa in hela julen, typ.. får panik av alla människor som hetsar runt, om inte annat!
   Hemmagjort uppskattas både när man får det och när man ger det, vilket är lite utav charmen tror jag! Framför allt när man prickar in något riktigt personligt 🙂 hoppas du får en himla fin jul med massa hembakat och hempysslat Jeanna!

 • Svara
  Uppochhoppa
  17 december, 2013 at 10:54

  Vi hardragit ner drastiskt i år, vilket känns väldigt skönt, jag har längtat efter det. En liksom fysisk längtan i kroppen som skriker ”det är nog nu”. Jag vill bara umgås – med stora bokstäver. Åh vad skönt det ska bli!

  • Svara
   roethlisberger
   17 december, 2013 at 11:27

   vi med! Jag har sedan några år tillbaka hållt mig till EN fin klapp per person, och fokuserat desto mer på mys med sällskapsspel, gofikor och julmusik 🙂 umgås, helt enkelt! Hoppas du får en superfin jul!

Lämna ett svar