Inspiration och pepp Kost Recensioner Uncategorized Vardagsuppdatering

Do good – eat good – feel good.

Känner ni till Scandinavian Organics? Det gjorde inte jag – förrän idag. Jag stod och demade för Renée Voltaire inne på Ica Maxi i Nacka, och började prata med en trevlig kille som berättade att han var från just Scandinavian Organics och att de stod längre in i butiken med sina produkter. Efter lite snabb info lovade jag att komma in och kika efter jag avslutat mitt pass och det var precis vad jag gjorde. Jag smakade höns-köttbullar och buljong, och med mig hem för vidare smakprov åkte givetvis alltihop!

Saken är den, att idag kastas miljontals svenska ekologiska värphöns (när de värpt färdigt), miljontals ekologiska oxben och miljontals fina (men lite kantstötta) grönsaker – samtidigt som man importerar miljontals oftast undermåliga kycklingar och dubiöst nötkött från utlandet. Det Scandinavian Organics gör, är att de tar hand om alla dessa råvaror och tillverkar goda och nyttiga maträtter: färska, KRAV-ekologiska buljonger, soppor, fonder, färser, salladskött, köttbullar, bröstfiléer och annat gott som säljs i butiker i hela Sverige och till skolor, sjukhus och restauranger.

Jag gillar sådant. Såklart. Och det är ju så att genom att använda billiga, svenska ekologiska råvaror kan man producera och sälja ekologisk mat som inte inte kostar mer än ”vanlig” mat. Det där ekonomiska argumentet är ju annars ofta vad som får folk att (tyvärr) välja bort eko, det är för stor prisskillnad, det-är-för-dyrt. Men om man istället för att slänga flera miljoner värphöns på soptippen (de gasas ihjäl och används till biogas. Ja, det är hur det ser ut i Sverige idag.) använder hela djuret så får man ut, av en höna som väger ett kilo, 500 gram fint kött och en liter god och nyttig buljong. De urkokta skroven gör Scandinavian Organics sedan ekologisk hundmat på. Ja, ni förstår ju.

Klart jag ville ha med grejerna hem! Jag smakade som sagt både buljonger och höns-köttbullar på plats i butiken. Jättegoda verkligen! Buljongerna är enormt smakrika och bara genom att tillsätta lite grädde har man en underbar och hel-eko gräddsås (det smakade jag också i butiken, höns-köttbullarna serverades så). Mums, ser fram emot att prova alltihop lite mer utförligt!scanorganic1
.
scanorganic3
.
scanorganic2

Var hittar man då dessa produkter? Lista på återförsäljare hittar man här. Jag hoppas det kommer till ”min” ica snart, annars blir det ett väldigt släpande från Stockholm 😉 och priser? Ja, minns inte exakta siffror för jag mest bara slet ner alltihop i korgen – men jag minns att en förpackning höns-köttbullar (600g) låg på 24 kronor. Det var lite extrapris och jag har för mig att ordinarie pris är strax över 30 kr. Som jämförelse; 350g vanliga köttbullar brukar ligga på runt 25 kr – alltså är dessa billigare än vanliga köttbullar! Liksom, inga argument kvar att inte göra ett bättre val. För jag kan meddela att det smakar bättre också. Do good – eat good –feel good.

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Malin
  5 juli, 2014 at 03:41

  Bra märke låter det som, aldrig hört talas om! 🙂 Jag vet inte hur det är med kött eller andra kycklingmärken men kronfågel vet jag föder upp och slaktar sina kycklingar i Sverige eller danmark. Vilket är bättre. Onödigt med massa import tycker jag verkligen!

  • Svara
   roethlisberger
   5 juli, 2014 at 07:45

   Jo absolut – men det är skillnad på kycklingar och höns. De kycklingar man har ”för ägg” anses inte vara fina nog att sedan äta. Det är de som är höns (kycklingar som blivit ”för gamla” och inte längre värper). Så här använder man dem istället och gör grymma eko produkter!

 • Svara
  Malin
  5 juli, 2014 at 03:41

  Bra märke låter det som, aldrig hört talas om! 🙂 Jag vet inte hur det är med kött eller andra kycklingmärken men kronfågel vet jag föder upp och slaktar sina kycklingar i Sverige eller danmark. Vilket är bättre. Onödigt med massa import tycker jag verkligen!

  • Svara
   roethlisberger
   5 juli, 2014 at 07:45

   Jo absolut – men det är skillnad på kycklingar och höns. De kycklingar man har ”för ägg” anses inte vara fina nog att sedan äta. Det är de som är höns (kycklingar som blivit ”för gamla” och inte längre värper). Så här använder man dem istället och gör grymma eko produkter!

Lämna ett svar