Frågor och svar Inspiration och pepp Kost Myter Tankar om ting Träning Vardagsuppdatering

det där med kosttillskott..

En video som cirkulerat på nätet under veckan är denna, ”mot” kosttillskott kan man väl säga;
Jag fick i kommentarsfältet frågan vad jag tycker om det hela, så det tänkte jag svara på. För det första tycker jag det är en tråkigt vinklad video. Alltså tråkigt hur vinklad den faktiskt är. Snacka om att man vill visa en sak, och letar bevis som passar. Jack3d? Om jag inte är helt ute och cyklar är väl det förbjudet (tävling). Så varför visa det tusen gånger i klippet? Och man kan inte heller dra alla ”kosttillskott över en kam” – Omega3 är också ett kosttillskott, är det lika fel som att ta förbjuda grejer? Nä. Liksom det här med sunt förnuft. Tänka själv. Osv osv.

Mårten Nylen säger i alla fall en vettig sak. Det är kost-tillskott. Kosten, alltså mat, kan absolut vara tillräckligt. I alla fall om du är en ”vanlig” motionär. Emil skriver klokt i sin blogg;

”Att man kan få i sig det allt man behöver genom vanlig mat är väl delvis sant. I alla fall som motionär. Men det krävs stora mängder och väldigt bra förhållanden på livsmedel för att det ska funka. Har man råd att köpa gräsbetat kött, ekologiska grönsaker och allting annat så är man en bit på väg. Det blir väldigt dyrt i längden, men det kanske elitidrottare och kändis-pt har råd med.”

Återigen, man måste se till olika behov och mål. Vad är det man vill uppnå? Vill man åt bättre hälsa? Mat räcker. Kanske lite extra vitaminer om du visar brist på dem. Öka muskelmassa? Mat räcker, men tillskott kan vara en enkel och ev. ekonomisk hjälp om man tänker på till exempel proteinpulver. Gå ner i vikt? Ja alltså allt du äter innehåller energi, oavsett om det är godis eller en proteinbar, så är det bara. Jag anser att kosttillskott är onödiga när man vill ner i vikt. Fatburners och liknande tror jag är bortkastade pengar om man inte använder dem i syfte att optimera, dvs redan gör många andra saker och har stenkoll (på ett sätt ingen vanlig människa har, så).

Själv har jag massa olika proteinpulver, jag tycker det är skitkul! Smidigt att ha när jag tycker en portion på restaurangen är för liten, när jag inte vill köpa en fika på stan för dyra pengar en eftermiddag, eller när jag bakar. Fluffar. Lite när som, tycker jag de är skoj. ”Nu för tiden” finns det så hemskt många roliga smaker ju! Utöver det, så tar jag rätt lite tillskott. När jag kommer ihåg tar jag omega3 och lite andra grejer helhetshälsa rekommenderade mig för min depression osv (meeen jag är som bekant virrpannan nr1 och har en tendens att glömma) men annars inget speciellt. Jo, aminosyror under träning ja! Och ja, jag upplever skillnad sedan jag började. Men det var inte den enda förändringen jag gjorde detta år, så exakt hur stor påverkan de haft kan jag inte säga. Men det finns ju faktiskt en hel del studier om det också, hur aminosyror gynnar muskeltillväxt osvosvosv (google is your friend!) sååå att ; ursäkta mig men jag tycker alltså inte att kosttillskott är skit, nä. Så länge man låter dem vara just tillskott, ett komplement till en god och näringsrik kost.

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Caroline
  11 januari, 2014 at 07:38

  Håller absolut med dig i ditt resonemang kring att kosttillskott har bra effekt som komplement till en hälsosamkost men även att det är extremt smidigt att slänga ihop en ”röra”/bakverk med proteinpulver när man sticker ner på stan för att få i sig bra energi istället för en sockerbomb.
  Problemet är just att veta vilka preparat som testas positivt på drogtest. Det är omöjligt att veta vad tillverkarn har använt för ämnen för att uppnå de resultat som produkten lovar, framför allt nya produkter som vill ta sig ut på marknaden.
  Vissa proteinpulver har ju ibland testat positivt för ”droger” så det gäller att välja preparat som är noga kontrollerade. Nu spelar jag dock på landslagsnivå, därav kanske försiktigheten. Att resa med kosttillskott är det värsta jag varit med om då det måste deklareras som mat.
  Måste bara säga att du är grym, går in på din blogg flera gånger dagligen! Pappa bor i en liten by utanför bern så känner igen mig lite i dina beskrivningar om schweiz:)

  • Svara
   roethlisberger
   11 januari, 2014 at 09:45

   Ha vad roligt med Schweiz – min pappa bor också i en liten by utanför Bern! 😉 var bor din pappa?
   Angående det du skriver håller jag SÅKLART med, och förstår det problemet… rent krasst kan man ju inte veta vad det är i NÅT längre, typ. Inte heller sakerna man köper på Ica. Ibland tänker jag, ”jaha, det står såhär på innehållsförteckningen ja, men hur fan ska jag veta om just DENNA burk innehåller något mer/mindre?” – men det är väl snarare min paranoida sida som talar kanske, hehe…
   hur som helst. Jag förstår vad du menar! 🙂

   • Svara
    Caroline
    12 januari, 2014 at 09:31

    Ja man kan bli lite halvt paranoid när man börjar lägga lite för mycket tid på att läsa innehållsförteckningar. Vissa produkter får man bara se förbi, skulle inte klara mig utan tex dunkäggvita, stevia, kokosfett, proteinpulver.
    Spännande! Gurbrü heter byn, tillhör Kerzer om det känns bekant

 • Svara
  Cicci
  11 januari, 2014 at 18:04

  Tycker precis som du gällande videon – frustrerande vinklad! Vet inte om du har läst Jacobs inlägg på http://www.traningslara.se. annars så var det riktigt bra.
  Jag tar också kosttillskott och tycker att det boostar min träning, självklart i kombination av bra mat 🙂 Använder mig av kreatin, bcaa, omega-3, vassle/kasein (gärna fluff och i andra gottigheter). Innan vissa pass lägger jag till vissa koffein, men det är ganska sällan. Upplever stor skillnad i min träning, framförallt från kreatinet och aminosyrorna! Om man sedan köper dessa från en tillförlitlig återförsäljare som t.ex. MM-sports så tycker inte jag att det finns någon anledning att oroa sig 😉

 • Svara
  Josefine
  11 januari, 2014 at 19:22

  Jag är överlycklig över att det finns kosttillskott! Alternativet är att äta annat som jag inte vill äta, i form av animalier. Eftersom jag är vegan får jag inte i mig B12 och omega-3-fettsyran DHA om jag inte tar tillskott (t.ex. algolja i det senare fallet – man skulle behöva äta VÄLDIGT mycket alger om man skulle äta dem direkt som de är och då få i sig för mycket jod:-/). Berikade produkter är ju också en form av tillskott, eller? Är SÅ TACKSAM över att det finns risprotein som jag kan ge min baljväxt- och nötallergiska son, så att han också slipper äta mjölk, fisk, ägg, fågel, kött o.s.v. och även mumsa i mig själv, för den delen, så att mitt proteinintag säkerställs.
  Kramis och ha det bra!

  • Svara
   roethlisberger
   11 januari, 2014 at 21:04

   PRECIS !! Utan kosttillskott hade det varit svårt att INTE överdosera vissa saker när man försöker få i sig nog av annat… jag förstår helt vad du menar och skulle jag en dag bli vegan kommer jag absolut fortsätta (förmodligen öka) min konsumtion av tillskott – för att må bra! Kram 🙂

 • Svara
  Sanna och Lina El Kott Helander
  11 januari, 2014 at 21:03

  Tycker också att det är väldigt bra med kosttillskott om man känner (som vi ofta gör) att man inte får i sig tillräckligt. Vi är vegetarianer och läste att man kanske inte får i sig tillräckligt med zink då, vet du något om det?

 • Svara
  Linnéa Dahlin
  12 januari, 2014 at 09:02

  För studenter är det perfekt att det finns kosttillskott. T.ex. som nu efter jul är det inte så lätt att få ihop det, men via dessa kan man få i sig allt man behöver. Även om jag tycker att man skall försöka få i sig allt via kosten! Men ibland behöver man lite hjälp på vägen 🙂

 • Svara
  Sandra
  18 januari, 2014 at 17:37

  Vilken typ av aminosyror använder du? Jag har börjat ta spirulina eller chlorella i samband med träning eftersom de innehåller mycket aminosyror och även massa klorofyll. Har du nån erfarenhet av det och om det ger resultat? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   18 januari, 2014 at 18:58

   jag har ingen aning om eller hur det funkar tyvärr, aldrig hört talats om att ”ta” spirulina eller chlorella på det sättet faktiskt.. spännande! Jag dricker Black Line’s EAA och BCAA från budo&fitness , har varit nöjd med alla smaker och resultaten så tänker att varför ändra ett vinnande koncept liksom? 😉

   • Svara
    Sandra
    19 januari, 2014 at 13:35

    Ok tack för svar, jag får väl testa detta ett tag och återkomma med resultatet 😉 Annars vet jag var jag vänder mig för ett vinnande koncept 🙂

Lämna ett svar