Ibland, vill man bara ha en stor, chokladig och nästan lite kladdig muffins, ni vet.Eller vem försöker jag lura. Jag vill då alltid gärna ha en stor, chokladig och nästan lite kladdig muffins. Gärna två. Eller tre. Eventuellt sex stycken, eftersom det var precis vad jag slängde ihop igår eftermiddag. Och nu är alla slut. Hoppsan!
Men hade ni förstår, de blev så himlans himlans goda. Och så enkla de var! Detta recept är definitivt en keeper, så att säga. Ett gör-en-gång-i-veckan-recept. Eller en gång om dagen…6 muffins:
- 175g svarta bönor
- 1 msk linfrön + 3 msk vatten
- 1,5 msk kokosolja
- 5 msk kakao
- en nypa salt
- 1/2 dl socker eller motsvarande sötning
- 1 tsk bakpulver
- chocolate chips eller annan, valfri topping
Lägg linfröna i vattnet och låt bli ”gelé:igt” (detta är vad man kallar ”flax egg” – ett veganskt ägg). Skölj bönorna noga, gärna några omgångar, och låt rinna av. Mixa sedan med resterande ingredienser (utom topping, givetvis) till en slät smet. Ha i linfrö-vattnet också. Du kommer förmodligen behöva tillsätta lite mer vatten, smeten ska vara tjock – men den ska liksom inte vara en deg. Jag hade i 2 extra msk vatten, och fick då en tjock, men jämn och fin smet. Ner i muffinsformar och toppa med chocolate chips, hackade nötter eller kanske en klick jordnötssmör?
Grädda i ca 20-24 minuter på 175 grader, låt svalna helt och förvara i kylen för ”extra fudge”. Whatever you fancy!
77 Kommentarer
Evelina
3 mars, 2014 at 07:46Låter briljant! Detta måste testas! 🙂
Evelina
3 mars, 2014 at 07:46Låter briljant! Detta måste testas! 🙂
Emelie
3 mars, 2014 at 10:24Sen då? Ska man låta de stelna i typ kylen eller? 😀
Emelie
3 mars, 2014 at 10:24Sen då? Ska man låta de stelna i typ kylen eller? 😀
Elin
3 mars, 2014 at 10:46låter jättegott!
Elin
3 mars, 2014 at 10:46låter jättegott!
hanna
3 mars, 2014 at 14:03nääää!!! precis vad jag har längtat efter utan att själv veta om det. ska laga detta så snart som möjligt. en fråga bara… linfrövattnet, det är slem + linfrö, eller ska fröna liksom silas ut först? gissar iofs på det förstnämnda, annars hade du nog skrivit något om att de ska silas ut. tror du för övrigt det funkar med ett ägg istället?
roethlisberger
3 mars, 2014 at 14:08jag skulle TRO att ett ägg funkar, men har inte själv testat. Och ja du har förstått rätt – linfröna ska med! De gör gott för magen 🙂
hanna
5 mars, 2014 at 11:06tack för ditt svar! nu har jag gjort dem, med linfrö och inte med ägg. och måste säga att andra dagen är de superduper goda! perfekt till kaffekoppen 😀 ska testa igen med ägg eller kanske äggvita vilket är vad jag har hemma.
hanna
3 mars, 2014 at 14:03nääää!!! precis vad jag har längtat efter utan att själv veta om det. ska laga detta så snart som möjligt. en fråga bara… linfrövattnet, det är slem + linfrö, eller ska fröna liksom silas ut först? gissar iofs på det förstnämnda, annars hade du nog skrivit något om att de ska silas ut. tror du för övrigt det funkar med ett ägg istället?
roethlisberger
3 mars, 2014 at 14:08jag skulle TRO att ett ägg funkar, men har inte själv testat. Och ja du har förstått rätt – linfröna ska med! De gör gott för magen 🙂
hanna
5 mars, 2014 at 11:06tack för ditt svar! nu har jag gjort dem, med linfrö och inte med ägg. och måste säga att andra dagen är de superduper goda! perfekt till kaffekoppen 😀 ska testa igen med ägg eller kanske äggvita vilket är vad jag har hemma.
hanna
3 mars, 2014 at 14:08och jo, vad hade du för sötning? ica stevia strö? eller socker förstås. vad tror du om en blandning mellan steviosa och steviadroppar? eller steviosa + honung? är ju en höjdare i din vitabön-kaka iaf 🙂
hanna
3 mars, 2014 at 14:08och jo, vad hade du för sötning? ica stevia strö? eller socker förstås. vad tror du om en blandning mellan steviosa och steviadroppar? eller steviosa + honung? är ju en höjdare i din vitabön-kaka iaf 🙂
Jenny
3 mars, 2014 at 18:42Aaaaaaaah! *springer-in-i-köket-och-börjar-baka*
Din choklad-och hallonbrownie är så jäkla god och denna måste ju vara precis lika god känner jag rent instinktivt eftersom basen är typ samma:) Tack!
Jenny
3 mars, 2014 at 18:42Aaaaaaaah! *springer-in-i-köket-och-börjar-baka*
Din choklad-och hallonbrownie är så jäkla god och denna måste ju vara precis lika god känner jag rent instinktivt eftersom basen är typ samma:) Tack!
Annie
3 mars, 2014 at 20:32omg! jäkligt dum fråga kanske.. men hur mkt vatten ska man hälla i linfröna? 🙂
roethlisberger
4 mars, 2014 at 11:51precis som det står ovan 1 msk linfrön till 3 msk vatten 🙂
Annie
3 mars, 2014 at 20:32omg! jäkligt dum fråga kanske.. men hur mkt vatten ska man hälla i linfröna? 🙂
roethlisberger
4 mars, 2014 at 11:51precis som det står ovan 1 msk linfrön till 3 msk vatten 🙂
Emma
4 mars, 2014 at 06:47Såg underbara ut, så självklart ska jag testa 🙂
Emma
4 mars, 2014 at 06:47Såg underbara ut, så självklart ska jag testa 🙂
Lisa
7 mars, 2014 at 06:29Jag testade genast att baka dessa, och som vanligt blev jag inte besviken! Tack, dessa muffins räddade min dag ;D Bra med ett recept som inte kräver så mycket ”specialingredienser”!
roethlisberger
7 mars, 2014 at 11:34vad roligt! Och ja visst är det fint att ha ett enkelt recept som blir så bra! 🙂 kul att du gillade dem!
Lisa
7 mars, 2014 at 06:29Jag testade genast att baka dessa, och som vanligt blev jag inte besviken! Tack, dessa muffins räddade min dag ;D Bra med ett recept som inte kräver så mycket ”specialingredienser”!
roethlisberger
7 mars, 2014 at 11:34vad roligt! Och ja visst är det fint att ha ett enkelt recept som blir så bra! 🙂 kul att du gillade dem!
Agnes
7 mars, 2014 at 13:43En liten fråga, vart kommer choklad ”dropparna” ifrån?? Har letat överallt efter just den sorten!
Massa tack för en grymt inspirerande blogg, keep it up! 🙂
roethlisberger
7 mars, 2014 at 16:30jag köpte dem i USA, men finns numera på alla vanliga Ica/coop (fast då är det helt vanlig choklad, här i sverige finns inte sockerfria eller liknande i dropform ännu.. 🙁 men mörka finns!)
Agnes
7 mars, 2014 at 13:43En liten fråga, vart kommer choklad ”dropparna” ifrån?? Har letat överallt efter just den sorten!
Massa tack för en grymt inspirerande blogg, keep it up! 🙂
roethlisberger
7 mars, 2014 at 16:30jag köpte dem i USA, men finns numera på alla vanliga Ica/coop (fast då är det helt vanlig choklad, här i sverige finns inte sockerfria eller liknande i dropform ännu.. 🙁 men mörka finns!)
Josefine
8 mars, 2014 at 19:55Jag gjorde, som du vet, först en sats med adukibönor – blev lite torra och linfröna gav dem en tuggig konsistens. Definitivt bäst dagen efter! Andra gången utgick jag från samma recept (d.v.s. ingen kokosolja och ingen sötströ, 15 g kakao och 15 g carob istället för bara kakao – jag kan inte sova om jag äter för mycket kakao, steviadroppar med vanilj) men la även till steviadroppar med chokladsmak, hade i lite mer vatten, rivet apelsinskal och använde bruna bönor (hemkokta) istället. Dessutom mixade jag linfrövattnet med bönorna redan från början. Invigde mina nya silikon-muffinsformar och gräddade i 15 min, 175 grader med varmluft. SCORE! Mycket bättre, kladdigare och smaskigare. Blev 8 små muffinsar av 220 g kokta bönor. MUMSIGT!
Josefine
8 mars, 2014 at 19:55Jag gjorde, som du vet, först en sats med adukibönor – blev lite torra och linfröna gav dem en tuggig konsistens. Definitivt bäst dagen efter! Andra gången utgick jag från samma recept (d.v.s. ingen kokosolja och ingen sötströ, 15 g kakao och 15 g carob istället för bara kakao – jag kan inte sova om jag äter för mycket kakao, steviadroppar med vanilj) men la även till steviadroppar med chokladsmak, hade i lite mer vatten, rivet apelsinskal och använde bruna bönor (hemkokta) istället. Dessutom mixade jag linfrövattnet med bönorna redan från början. Invigde mina nya silikon-muffinsformar och gräddade i 15 min, 175 grader med varmluft. SCORE! Mycket bättre, kladdigare och smaskigare. Blev 8 små muffinsar av 220 g kokta bönor. MUMSIGT!
Ellen
9 mars, 2014 at 17:11Alltså, jag orkar nästan inte med hur goda dom här blev?! Människor som hittar på dessa recept är ju genier! Jag trodde ALDRIG att man kunde baka brownies med bönor & linfrö liksom! Underbart!
Ellen
9 mars, 2014 at 17:11Alltså, jag orkar nästan inte med hur goda dom här blev?! Människor som hittar på dessa recept är ju genier! Jag trodde ALDRIG att man kunde baka brownies med bönor & linfrö liksom! Underbart!
annemie
14 mars, 2014 at 08:41Dessa va toppen!
Bönor är ju underskattat, iaf från mig. Bjöd mina föräldrar på dessa och mamma va super skeptisk när jag sa att det va bönor i men hon smakade och tyckte dom va jätte goda.
Håller med Ellen, folk som kommer på dessa recept är ta mig tusan genier 😀
roethlisberger
14 mars, 2014 at 15:27Det roligaste är att INTE säga att det är bönor i förrän EFTER folk smakat (och gillat) hihi 😉 den minen man möts av då ät underbar!
annemie
14 mars, 2014 at 08:41Dessa va toppen!
Bönor är ju underskattat, iaf från mig. Bjöd mina föräldrar på dessa och mamma va super skeptisk när jag sa att det va bönor i men hon smakade och tyckte dom va jätte goda.
Håller med Ellen, folk som kommer på dessa recept är ta mig tusan genier 😀
roethlisberger
14 mars, 2014 at 15:27Det roligaste är att INTE säga att det är bönor i förrän EFTER folk smakat (och gillat) hihi 😉 den minen man möts av då ät underbar!
Sarah
16 mars, 2014 at 12:06Testade dessa förra helgen. Mumsiga. Jag gjorde dem i minimuffinsformar, precis lagom storlek tyckte jag. =)
Sarah
16 mars, 2014 at 12:06Testade dessa förra helgen. Mumsiga. Jag gjorde dem i minimuffinsformar, precis lagom storlek tyckte jag. =)
Mell
17 mars, 2014 at 12:19Hej!
Jag är ganska ny på att baka såhär så skulle behöva lite hjälp. Vad kan jag använda istället för socker för att göra detta receptet, och hur mycket av det ska jag ta? 🙂
Tack!
Mell
17 mars, 2014 at 12:19Hej!
Jag är ganska ny på att baka såhär så skulle behöva lite hjälp. Vad kan jag använda istället för socker för att göra detta receptet, och hur mycket av det ska jag ta? 🙂
Tack!
Mat-hilda :)
7 april, 2014 at 21:10Hej, jag undrade om du har något substitut för kokosoljan?
har ingen hemma och hittade ingen när jag var och handlade i min ica-nära butik,
låter för övrigt jättegoda och de ska bakas så fort jag fått svar! 🙂
roethlisberger
7 april, 2014 at 22:40jag skulle köra med vanligt smör, eller helt enkelt gå till en annan butik och köpa kokosolja – finns på alla ica/coop/hemköp jag varit på nu för tiden.. frågade du? Ibland står de knasigt!
Mat-hilda :)
7 april, 2014 at 21:10Hej, jag undrade om du har något substitut för kokosoljan?
har ingen hemma och hittade ingen när jag var och handlade i min ica-nära butik,
låter för övrigt jättegoda och de ska bakas så fort jag fått svar! 🙂
roethlisberger
7 april, 2014 at 22:40jag skulle köra med vanligt smör, eller helt enkelt gå till en annan butik och köpa kokosolja – finns på alla ica/coop/hemköp jag varit på nu för tiden.. frågade du? Ibland står de knasigt!
Maria
28 april, 2014 at 13:12Kan man frysa dessa?
Gjorde ett gäng minisar och vet inte hur länge de står sig i kylen.
roethlisberger
28 april, 2014 at 22:16jag har liksom aldrig kommit så långt att jag testat 😉 de brukar gå åt. Men förmodligen kan man. Skulle dock inte micra dem kanske, utan isfl låta tina någon timme på diskbänken.. i kylen håller de säkert en vecka. Som sagt, det händer aldrig i det här hemmet dock..
Maria
28 april, 2014 at 13:12Kan man frysa dessa?
Gjorde ett gäng minisar och vet inte hur länge de står sig i kylen.
roethlisberger
28 april, 2014 at 22:16jag har liksom aldrig kommit så långt att jag testat 😉 de brukar gå åt. Men förmodligen kan man. Skulle dock inte micra dem kanske, utan isfl låta tina någon timme på diskbänken.. i kylen håller de säkert en vecka. Som sagt, det händer aldrig i det här hemmet dock..
Julia
28 maj, 2014 at 18:04Hej! Skulle det funka med kidneybönor istället för svarta?
roethlisberger
28 maj, 2014 at 22:36Hej! Jag har inte provat, men det skulle jag tro 🙂 skölj noga bara, som med alla bönor i söta recept 🙂
Julia
28 maj, 2014 at 18:04Hej! Skulle det funka med kidneybönor istället för svarta?
roethlisberger
28 maj, 2014 at 22:36Hej! Jag har inte provat, men det skulle jag tro 🙂 skölj noga bara, som med alla bönor i söta recept 🙂
Ellinor
11 september, 2014 at 10:13Hur många är lagom till mellanmål, skulle du säga?
roethlisberger
11 september, 2014 at 11:33Det kan man inte säga så, beror helt på.. för mig är lagom att äta när jag är sugen och sluta när jag har nog. Vilket antal det blir är olika, både för mig olika dagar och för andra människor överlag. Och hur sugen man är och vilket energibehov man har beror ju på hur man äter i övrigt.. så mitt kanske tråkiga svar är : så mycket du känner att du behöver för att poängen med ett mellanmål ska uppfyllas; nämligen att energin boostas och man har energi tills det är dags för middag?
Ellinor
11 september, 2014 at 10:13Hur många är lagom till mellanmål, skulle du säga?
roethlisberger
11 september, 2014 at 11:33Det kan man inte säga så, beror helt på.. för mig är lagom att äta när jag är sugen och sluta när jag har nog. Vilket antal det blir är olika, både för mig olika dagar och för andra människor överlag. Och hur sugen man är och vilket energibehov man har beror ju på hur man äter i övrigt.. så mitt kanske tråkiga svar är : så mycket du känner att du behöver för att poängen med ett mellanmål ska uppfyllas; nämligen att energin boostas och man har energi tills det är dags för middag?
Elisabeth
17 mars, 2015 at 12:41Vilket häftigt recept!!! Måste verkligen försöka tänka bort att det är nyttigt. För att tro på att det är så gott! Vill ha mina lite sötare och har provat med lite kaffe i. Bäst efter flera dagar i kylskåp. Gott att röra lite jordnötsmör och breda över oxå:)
Tack för receptet
Elisabeth
17 mars, 2015 at 12:41Vilket häftigt recept!!! Måste verkligen försöka tänka bort att det är nyttigt. För att tro på att det är så gott! Vill ha mina lite sötare och har provat med lite kaffe i. Bäst efter flera dagar i kylskåp. Gott att röra lite jordnötsmör och breda över oxå:)
Tack för receptet
Malin
10 juni, 2015 at 15:11Gjorde dessa igår, sååå goda 🙂 men visst är det hela linfrön man ska ha? Krossade blir väl inte slajmiga? Tänkte mer om man kunde få en helt slöt smet, blir ju lite tugg med linfröna 🙂
Kan du inte ordna en receptsamling på din sida? Så man lättare kan få överblick över alla goda recept och kan välja och vraka 😀 eller har jag missat den någonstans?
Malin
10 juni, 2015 at 15:11Gjorde dessa igår, sååå goda 🙂 men visst är det hela linfrön man ska ha? Krossade blir väl inte slajmiga? Tänkte mer om man kunde få en helt slöt smet, blir ju lite tugg med linfröna 🙂
Kan du inte ordna en receptsamling på din sida? Så man lättare kan få överblick över alla goda recept och kan välja och vraka 😀 eller har jag missat den någonstans?
Jessica
19 februari, 2016 at 18:50Kan man byta ut linfrönen mot chiafrön?
roethlisberger
20 februari, 2016 at 08:47Absolut, de har ju samma ”funktion” 🙂
Jessica
19 februari, 2016 at 18:50Kan man byta ut linfrönen mot chiafrön?
roethlisberger
20 februari, 2016 at 08:47Absolut, de har ju samma ”funktion” 🙂
Maria
21 februari, 2016 at 21:16Testade att baka dom här och ååå så goda! Kändes nästan som kladdkaka 🙂 Kom då att tänka på om man inte skulle kunna hälla smeten i en stor springform istället så det blir mer som en kladdkaka. Hur länge tror du den bör vara inne då för att få samma konsistens som muffinsarna?
roethlisberger
22 februari, 2016 at 11:18Hej! Ja men visst är de goda 😀 jag har inte testat att göra receptet i en springform, men precis som du säger borde ju resultatet rimligen bli som en härlig kladdkaka 🙂 eftersom jag inte provat själv är jag osäker på tiden, och skulle rekommendera dig att helt enkelt hålla ett öga på kakan i ugnen och testa med en provsticka. 6 muffins tar ju strax under 25 min, så använder du en normalstor springform på ≈26 cm kan det nog bli en rätt tunn kaka… därför: gör 1,5-2 x originalreceptet för en sådan stor form, testa med provsticka och låt ”stå till sig” ordentligt i kylen när den är gräddad&svalnad. En GISSNING är någonstans 45-60 minuter kanske. Men jag vet verkligen inte på rak arm. Låt mig gärna veta hur det blev, och smaklig fika 😀
Kram, Fanny
Maria
25 februari, 2016 at 13:34Nu har jag testat 🙂 Valde att göra smeten i samma mängd som muffinsreceptet. Använde sedan en springform på 18 cm och lät den vara inne i ugnen 26 min. Fick sedan vila i kylen över natten. Blev toppengott! Dock inte särskilt kladdig, men riktigt bra ändå 🙂
Maria
21 februari, 2016 at 21:16Testade att baka dom här och ååå så goda! Kändes nästan som kladdkaka 🙂 Kom då att tänka på om man inte skulle kunna hälla smeten i en stor springform istället så det blir mer som en kladdkaka. Hur länge tror du den bör vara inne då för att få samma konsistens som muffinsarna?
roethlisberger
22 februari, 2016 at 11:18Hej! Ja men visst är de goda 😀 jag har inte testat att göra receptet i en springform, men precis som du säger borde ju resultatet rimligen bli som en härlig kladdkaka 🙂 eftersom jag inte provat själv är jag osäker på tiden, och skulle rekommendera dig att helt enkelt hålla ett öga på kakan i ugnen och testa med en provsticka. 6 muffins tar ju strax under 25 min, så använder du en normalstor springform på ≈26 cm kan det nog bli en rätt tunn kaka… därför: gör 1,5-2 x originalreceptet för en sådan stor form, testa med provsticka och låt ”stå till sig” ordentligt i kylen när den är gräddad&svalnad. En GISSNING är någonstans 45-60 minuter kanske. Men jag vet verkligen inte på rak arm. Låt mig gärna veta hur det blev, och smaklig fika 😀
Kram, Fanny
Maria
25 februari, 2016 at 13:34Nu har jag testat 🙂 Valde att göra smeten i samma mängd som muffinsreceptet. Använde sedan en springform på 18 cm och lät den vara inne i ugnen 26 min. Fick sedan vila i kylen över natten. Blev toppengott! Dock inte särskilt kladdig, men riktigt bra ändå 🙂
Linda
18 mars, 2016 at 17:10Tack för receptet!! Idag är andra gången jag gör dessa godingar. Jag använder vanligt strösocker o lägger även i vanillinsocker. Testade även att värma dem i mikron o det blev supergott!
Linda
18 mars, 2016 at 17:10Tack för receptet!! Idag är andra gången jag gör dessa godingar. Jag använder vanligt strösocker o lägger även i vanillinsocker. Testade även att värma dem i mikron o det blev supergott!
martina szamer
13 april, 2016 at 19:37jag sötade med 1 st banan och lite hallon samt 1 tsk lucuma. Bytte ut linfrön mot chiafrön. (hade inte linfrön och inget socker eller socker substitut heller) blev kanon =)
martina szamer
13 april, 2016 at 19:37jag sötade med 1 st banan och lite hallon samt 1 tsk lucuma. Bytte ut linfrön mot chiafrön. (hade inte linfrön och inget socker eller socker substitut heller) blev kanon =)
Emilia
13 juli, 2019 at 20:12Nu har jag bakat dessa ikväll! Anpassade receptet till en burk bönor. De ser inte ut som på din bild men de smakar oerhört gott efter de stelnat i kylen. De fick en bränd yta liksom men smakar inte bränt. Hade dem i mitten av ugnen, stod inte i receptet vart de skulle stå. Men så goda alltså! Förstår varför de går åt på en gång. Smakar inte ett dugg bönor.. smakar som riktig kladdkaka 🤔 haha det går inte ihop i mitt huvud xD