Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept VEGAN

Double Chocolate Black Bean Fudge Muffins

Ibland, vill man bara ha en stor, chokladig och nästan lite kladdig muffins, ni vet.blackbeanmuffin2Eller vem försöker jag lura. Jag vill då alltid gärna ha en stor, chokladig och nästan lite kladdig muffins. Gärna två. Eller tre. Eventuellt sex stycken, eftersom det var precis vad jag slängde ihop igår eftermiddag. Och nu är alla slut. Hoppsan!

Men hade ni förstår, de blev så himlans himlans goda. Och så enkla de var! Detta recept är definitivt en keeper, så att säga. Ett gör-en-gång-i-veckan-recept. Eller en gång om dagen…blackbeanmuffin36 muffins:

 • 175g svarta bönor
 • 1 msk linfrön + 3 msk vatten
 • 1,5 msk kokosolja
 • 5 msk kakao
 • en nypa salt
 • 1/2 dl socker eller motsvarande sötning
 • 1 tsk bakpulver
 • chocolate chips eller annan, valfri topping

Lägg linfröna i vattnet och låt bli ”gelé:igt” (detta är vad man kallar ”flax egg” – ett veganskt ägg). Skölj bönorna noga, gärna några omgångar, och låt rinna av. Mixa sedan med resterande ingredienser (utom topping, givetvis) till en slät smet. Ha i linfrö-vattnet också. Du kommer förmodligen behöva tillsätta lite mer vatten, smeten ska vara tjock – men den ska liksom inte vara en deg. Jag hade i 2 extra msk vatten, och fick då en tjock, men jämn och fin smet. Ner i muffinsformar och toppa med chocolate chips, hackade nötter eller kanske en klick jordnötssmör?
Grädda i ca 20-24 minuter på 175 grader, låt svalna helt och förvara i kylen för ”extra fudge”. Whatever you fancy!blackbeanmuffin1

Du kanske gillar

77 Kommentarer

 • Svara
  Evelina
  3 mars, 2014 at 07:46

  Låter briljant! Detta måste testas! 🙂

 • Svara
  Evelina
  3 mars, 2014 at 07:46

  Låter briljant! Detta måste testas! 🙂

 • Svara
  Emelie
  3 mars, 2014 at 10:24

  Sen då? Ska man låta de stelna i typ kylen eller? 😀

 • Svara
  Emelie
  3 mars, 2014 at 10:24

  Sen då? Ska man låta de stelna i typ kylen eller? 😀

 • Svara
  Elin
  3 mars, 2014 at 10:46

  låter jättegott!

 • Svara
  Elin
  3 mars, 2014 at 10:46

  låter jättegott!

 • Svara
  hanna
  3 mars, 2014 at 14:03

  nääää!!! precis vad jag har längtat efter utan att själv veta om det. ska laga detta så snart som möjligt. en fråga bara… linfrövattnet, det är slem + linfrö, eller ska fröna liksom silas ut först? gissar iofs på det förstnämnda, annars hade du nog skrivit något om att de ska silas ut. tror du för övrigt det funkar med ett ägg istället?

  • Svara
   roethlisberger
   3 mars, 2014 at 14:08

   jag skulle TRO att ett ägg funkar, men har inte själv testat. Och ja du har förstått rätt – linfröna ska med! De gör gott för magen 🙂

   • Svara
    hanna
    5 mars, 2014 at 11:06

    tack för ditt svar! nu har jag gjort dem, med linfrö och inte med ägg. och måste säga att andra dagen är de superduper goda! perfekt till kaffekoppen 😀 ska testa igen med ägg eller kanske äggvita vilket är vad jag har hemma.

 • Svara
  hanna
  3 mars, 2014 at 14:03

  nääää!!! precis vad jag har längtat efter utan att själv veta om det. ska laga detta så snart som möjligt. en fråga bara… linfrövattnet, det är slem + linfrö, eller ska fröna liksom silas ut först? gissar iofs på det förstnämnda, annars hade du nog skrivit något om att de ska silas ut. tror du för övrigt det funkar med ett ägg istället?

  • Svara
   roethlisberger
   3 mars, 2014 at 14:08

   jag skulle TRO att ett ägg funkar, men har inte själv testat. Och ja du har förstått rätt – linfröna ska med! De gör gott för magen 🙂

   • Svara
    hanna
    5 mars, 2014 at 11:06

    tack för ditt svar! nu har jag gjort dem, med linfrö och inte med ägg. och måste säga att andra dagen är de superduper goda! perfekt till kaffekoppen 😀 ska testa igen med ägg eller kanske äggvita vilket är vad jag har hemma.

 • Svara
  hanna
  3 mars, 2014 at 14:08

  och jo, vad hade du för sötning? ica stevia strö? eller socker förstås. vad tror du om en blandning mellan steviosa och steviadroppar? eller steviosa + honung? är ju en höjdare i din vitabön-kaka iaf 🙂

 • Svara
  hanna
  3 mars, 2014 at 14:08

  och jo, vad hade du för sötning? ica stevia strö? eller socker förstås. vad tror du om en blandning mellan steviosa och steviadroppar? eller steviosa + honung? är ju en höjdare i din vitabön-kaka iaf 🙂

 • Svara
  Jenny
  3 mars, 2014 at 18:42

  Aaaaaaaah! *springer-in-i-köket-och-börjar-baka*
  Din choklad-och hallonbrownie är så jäkla god och denna måste ju vara precis lika god känner jag rent instinktivt eftersom basen är typ samma:) Tack!

 • Svara
  Jenny
  3 mars, 2014 at 18:42

  Aaaaaaaah! *springer-in-i-köket-och-börjar-baka*
  Din choklad-och hallonbrownie är så jäkla god och denna måste ju vara precis lika god känner jag rent instinktivt eftersom basen är typ samma:) Tack!

 • Svara
  Annie
  3 mars, 2014 at 20:32

  omg! jäkligt dum fråga kanske.. men hur mkt vatten ska man hälla i linfröna? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   4 mars, 2014 at 11:51

   precis som det står ovan 1 msk linfrön till 3 msk vatten 🙂

 • Svara
  Annie
  3 mars, 2014 at 20:32

  omg! jäkligt dum fråga kanske.. men hur mkt vatten ska man hälla i linfröna? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   4 mars, 2014 at 11:51

   precis som det står ovan 1 msk linfrön till 3 msk vatten 🙂

 • Svara
  Emma
  4 mars, 2014 at 06:47

  Såg underbara ut, så självklart ska jag testa 🙂

 • Svara
  Emma
  4 mars, 2014 at 06:47

  Såg underbara ut, så självklart ska jag testa 🙂

 • Svara
  Lisa
  7 mars, 2014 at 06:29

  Jag testade genast att baka dessa, och som vanligt blev jag inte besviken! Tack, dessa muffins räddade min dag ;D Bra med ett recept som inte kräver så mycket ”specialingredienser”!

  • Svara
   roethlisberger
   7 mars, 2014 at 11:34

   vad roligt! Och ja visst är det fint att ha ett enkelt recept som blir så bra! 🙂 kul att du gillade dem!

 • Svara
  Lisa
  7 mars, 2014 at 06:29

  Jag testade genast att baka dessa, och som vanligt blev jag inte besviken! Tack, dessa muffins räddade min dag ;D Bra med ett recept som inte kräver så mycket ”specialingredienser”!

  • Svara
   roethlisberger
   7 mars, 2014 at 11:34

   vad roligt! Och ja visst är det fint att ha ett enkelt recept som blir så bra! 🙂 kul att du gillade dem!

 • Svara
  Agnes
  7 mars, 2014 at 13:43

  En liten fråga, vart kommer choklad ”dropparna” ifrån?? Har letat överallt efter just den sorten!
  Massa tack för en grymt inspirerande blogg, keep it up! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   7 mars, 2014 at 16:30

   jag köpte dem i USA, men finns numera på alla vanliga Ica/coop (fast då är det helt vanlig choklad, här i sverige finns inte sockerfria eller liknande i dropform ännu.. 🙁 men mörka finns!)

 • Svara
  Agnes
  7 mars, 2014 at 13:43

  En liten fråga, vart kommer choklad ”dropparna” ifrån?? Har letat överallt efter just den sorten!
  Massa tack för en grymt inspirerande blogg, keep it up! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   7 mars, 2014 at 16:30

   jag köpte dem i USA, men finns numera på alla vanliga Ica/coop (fast då är det helt vanlig choklad, här i sverige finns inte sockerfria eller liknande i dropform ännu.. 🙁 men mörka finns!)

 • Svara
  Josefine
  8 mars, 2014 at 19:55

  Jag gjorde, som du vet, först en sats med adukibönor – blev lite torra och linfröna gav dem en tuggig konsistens. Definitivt bäst dagen efter! Andra gången utgick jag från samma recept (d.v.s. ingen kokosolja och ingen sötströ, 15 g kakao och 15 g carob istället för bara kakao – jag kan inte sova om jag äter för mycket kakao, steviadroppar med vanilj) men la även till steviadroppar med chokladsmak, hade i lite mer vatten, rivet apelsinskal och använde bruna bönor (hemkokta) istället. Dessutom mixade jag linfrövattnet med bönorna redan från början. Invigde mina nya silikon-muffinsformar och gräddade i 15 min, 175 grader med varmluft. SCORE! Mycket bättre, kladdigare och smaskigare. Blev 8 små muffinsar av 220 g kokta bönor. MUMSIGT!

 • Svara
  Josefine
  8 mars, 2014 at 19:55

  Jag gjorde, som du vet, först en sats med adukibönor – blev lite torra och linfröna gav dem en tuggig konsistens. Definitivt bäst dagen efter! Andra gången utgick jag från samma recept (d.v.s. ingen kokosolja och ingen sötströ, 15 g kakao och 15 g carob istället för bara kakao – jag kan inte sova om jag äter för mycket kakao, steviadroppar med vanilj) men la även till steviadroppar med chokladsmak, hade i lite mer vatten, rivet apelsinskal och använde bruna bönor (hemkokta) istället. Dessutom mixade jag linfrövattnet med bönorna redan från början. Invigde mina nya silikon-muffinsformar och gräddade i 15 min, 175 grader med varmluft. SCORE! Mycket bättre, kladdigare och smaskigare. Blev 8 små muffinsar av 220 g kokta bönor. MUMSIGT!

 • Svara
  Ellen
  9 mars, 2014 at 17:11

  Alltså, jag orkar nästan inte med hur goda dom här blev?! Människor som hittar på dessa recept är ju genier! Jag trodde ALDRIG att man kunde baka brownies med bönor & linfrö liksom! Underbart!

 • Svara
  Ellen
  9 mars, 2014 at 17:11

  Alltså, jag orkar nästan inte med hur goda dom här blev?! Människor som hittar på dessa recept är ju genier! Jag trodde ALDRIG att man kunde baka brownies med bönor & linfrö liksom! Underbart!

 • Svara
  annemie
  14 mars, 2014 at 08:41

  Dessa va toppen!
  Bönor är ju underskattat, iaf från mig. Bjöd mina föräldrar på dessa och mamma va super skeptisk när jag sa att det va bönor i men hon smakade och tyckte dom va jätte goda.
  Håller med Ellen, folk som kommer på dessa recept är ta mig tusan genier 😀

  • Svara
   roethlisberger
   14 mars, 2014 at 15:27

   Det roligaste är att INTE säga att det är bönor i förrän EFTER folk smakat (och gillat) hihi 😉 den minen man möts av då ät underbar!

 • Svara
  annemie
  14 mars, 2014 at 08:41

  Dessa va toppen!
  Bönor är ju underskattat, iaf från mig. Bjöd mina föräldrar på dessa och mamma va super skeptisk när jag sa att det va bönor i men hon smakade och tyckte dom va jätte goda.
  Håller med Ellen, folk som kommer på dessa recept är ta mig tusan genier 😀

  • Svara
   roethlisberger
   14 mars, 2014 at 15:27

   Det roligaste är att INTE säga att det är bönor i förrän EFTER folk smakat (och gillat) hihi 😉 den minen man möts av då ät underbar!

 • Svara
  Sarah
  16 mars, 2014 at 12:06

  Testade dessa förra helgen. Mumsiga. Jag gjorde dem i minimuffinsformar, precis lagom storlek tyckte jag. =)

 • Svara
  Sarah
  16 mars, 2014 at 12:06

  Testade dessa förra helgen. Mumsiga. Jag gjorde dem i minimuffinsformar, precis lagom storlek tyckte jag. =)

 • Svara
  Mell
  17 mars, 2014 at 12:19

  Hej!

  Jag är ganska ny på att baka såhär så skulle behöva lite hjälp. Vad kan jag använda istället för socker för att göra detta receptet, och hur mycket av det ska jag ta? 🙂

  Tack!

 • Svara
  Mell
  17 mars, 2014 at 12:19

  Hej!

  Jag är ganska ny på att baka såhär så skulle behöva lite hjälp. Vad kan jag använda istället för socker för att göra detta receptet, och hur mycket av det ska jag ta? 🙂

  Tack!

 • Svara
  Mat-hilda :)
  7 april, 2014 at 21:10

  Hej, jag undrade om du har något substitut för kokosoljan?
  har ingen hemma och hittade ingen när jag var och handlade i min ica-nära butik,
  låter för övrigt jättegoda och de ska bakas så fort jag fått svar! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   7 april, 2014 at 22:40

   jag skulle köra med vanligt smör, eller helt enkelt gå till en annan butik och köpa kokosolja – finns på alla ica/coop/hemköp jag varit på nu för tiden.. frågade du? Ibland står de knasigt!

 • Svara
  Mat-hilda :)
  7 april, 2014 at 21:10

  Hej, jag undrade om du har något substitut för kokosoljan?
  har ingen hemma och hittade ingen när jag var och handlade i min ica-nära butik,
  låter för övrigt jättegoda och de ska bakas så fort jag fått svar! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   7 april, 2014 at 22:40

   jag skulle köra med vanligt smör, eller helt enkelt gå till en annan butik och köpa kokosolja – finns på alla ica/coop/hemköp jag varit på nu för tiden.. frågade du? Ibland står de knasigt!

 • Svara
  Maria
  28 april, 2014 at 13:12

  Kan man frysa dessa?
  Gjorde ett gäng minisar och vet inte hur länge de står sig i kylen.

  • Svara
   roethlisberger
   28 april, 2014 at 22:16

   jag har liksom aldrig kommit så långt att jag testat 😉 de brukar gå åt. Men förmodligen kan man. Skulle dock inte micra dem kanske, utan isfl låta tina någon timme på diskbänken.. i kylen håller de säkert en vecka. Som sagt, det händer aldrig i det här hemmet dock..

 • Svara
  Maria
  28 april, 2014 at 13:12

  Kan man frysa dessa?
  Gjorde ett gäng minisar och vet inte hur länge de står sig i kylen.

  • Svara
   roethlisberger
   28 april, 2014 at 22:16

   jag har liksom aldrig kommit så långt att jag testat 😉 de brukar gå åt. Men förmodligen kan man. Skulle dock inte micra dem kanske, utan isfl låta tina någon timme på diskbänken.. i kylen håller de säkert en vecka. Som sagt, det händer aldrig i det här hemmet dock..

 • Svara
  Julia
  28 maj, 2014 at 18:04

  Hej! Skulle det funka med kidneybönor istället för svarta?

  • Svara
   roethlisberger
   28 maj, 2014 at 22:36

   Hej! Jag har inte provat, men det skulle jag tro 🙂 skölj noga bara, som med alla bönor i söta recept 🙂

 • Svara
  Julia
  28 maj, 2014 at 18:04

  Hej! Skulle det funka med kidneybönor istället för svarta?

  • Svara
   roethlisberger
   28 maj, 2014 at 22:36

   Hej! Jag har inte provat, men det skulle jag tro 🙂 skölj noga bara, som med alla bönor i söta recept 🙂

 • Svara
  Ellinor
  11 september, 2014 at 10:13

  Hur många är lagom till mellanmål, skulle du säga?

  • Svara
   roethlisberger
   11 september, 2014 at 11:33

   Det kan man inte säga så, beror helt på.. för mig är lagom att äta när jag är sugen och sluta när jag har nog. Vilket antal det blir är olika, både för mig olika dagar och för andra människor överlag. Och hur sugen man är och vilket energibehov man har beror ju på hur man äter i övrigt.. så mitt kanske tråkiga svar är : så mycket du känner att du behöver för att poängen med ett mellanmål ska uppfyllas; nämligen att energin boostas och man har energi tills det är dags för middag?

 • Svara
  Ellinor
  11 september, 2014 at 10:13

  Hur många är lagom till mellanmål, skulle du säga?

  • Svara
   roethlisberger
   11 september, 2014 at 11:33

   Det kan man inte säga så, beror helt på.. för mig är lagom att äta när jag är sugen och sluta när jag har nog. Vilket antal det blir är olika, både för mig olika dagar och för andra människor överlag. Och hur sugen man är och vilket energibehov man har beror ju på hur man äter i övrigt.. så mitt kanske tråkiga svar är : så mycket du känner att du behöver för att poängen med ett mellanmål ska uppfyllas; nämligen att energin boostas och man har energi tills det är dags för middag?

 • Svara
  Elisabeth
  17 mars, 2015 at 12:41

  Vilket häftigt recept!!! Måste verkligen försöka tänka bort att det är nyttigt. För att tro på att det är så gott! Vill ha mina lite sötare och har provat med lite kaffe i. Bäst efter flera dagar i kylskåp. Gott att röra lite jordnötsmör och breda över oxå:)
  Tack för receptet

 • Svara
  Elisabeth
  17 mars, 2015 at 12:41

  Vilket häftigt recept!!! Måste verkligen försöka tänka bort att det är nyttigt. För att tro på att det är så gott! Vill ha mina lite sötare och har provat med lite kaffe i. Bäst efter flera dagar i kylskåp. Gott att röra lite jordnötsmör och breda över oxå:)
  Tack för receptet

 • Svara
  Malin
  10 juni, 2015 at 15:11

  Gjorde dessa igår, sååå goda 🙂 men visst är det hela linfrön man ska ha? Krossade blir väl inte slajmiga? Tänkte mer om man kunde få en helt slöt smet, blir ju lite tugg med linfröna 🙂
  Kan du inte ordna en receptsamling på din sida? Så man lättare kan få överblick över alla goda recept och kan välja och vraka 😀 eller har jag missat den någonstans?

 • Svara
  Malin
  10 juni, 2015 at 15:11

  Gjorde dessa igår, sååå goda 🙂 men visst är det hela linfrön man ska ha? Krossade blir väl inte slajmiga? Tänkte mer om man kunde få en helt slöt smet, blir ju lite tugg med linfröna 🙂
  Kan du inte ordna en receptsamling på din sida? Så man lättare kan få överblick över alla goda recept och kan välja och vraka 😀 eller har jag missat den någonstans?

 • Svara
  Jessica
  19 februari, 2016 at 18:50

  Kan man byta ut linfrönen mot chiafrön?

  • Svara
   roethlisberger
   20 februari, 2016 at 08:47

   Absolut, de har ju samma ”funktion” 🙂

 • Svara
  Jessica
  19 februari, 2016 at 18:50

  Kan man byta ut linfrönen mot chiafrön?

  • Svara
   roethlisberger
   20 februari, 2016 at 08:47

   Absolut, de har ju samma ”funktion” 🙂

 • Svara
  Maria
  21 februari, 2016 at 21:16

  Testade att baka dom här och ååå så goda! Kändes nästan som kladdkaka 🙂 Kom då att tänka på om man inte skulle kunna hälla smeten i en stor springform istället så det blir mer som en kladdkaka. Hur länge tror du den bör vara inne då för att få samma konsistens som muffinsarna?

  • Svara
   roethlisberger
   22 februari, 2016 at 11:18

   Hej! Ja men visst är de goda 😀 jag har inte testat att göra receptet i en springform, men precis som du säger borde ju resultatet rimligen bli som en härlig kladdkaka 🙂 eftersom jag inte provat själv är jag osäker på tiden, och skulle rekommendera dig att helt enkelt hålla ett öga på kakan i ugnen och testa med en provsticka. 6 muffins tar ju strax under 25 min, så använder du en normalstor springform på ≈26 cm kan det nog bli en rätt tunn kaka… därför: gör 1,5-2 x originalreceptet för en sådan stor form, testa med provsticka och låt ”stå till sig” ordentligt i kylen när den är gräddad&svalnad. En GISSNING är någonstans 45-60 minuter kanske. Men jag vet verkligen inte på rak arm. Låt mig gärna veta hur det blev, och smaklig fika 😀
   Kram, Fanny

   • Svara
    Maria
    25 februari, 2016 at 13:34

    Nu har jag testat 🙂 Valde att göra smeten i samma mängd som muffinsreceptet. Använde sedan en springform på 18 cm och lät den vara inne i ugnen 26 min. Fick sedan vila i kylen över natten. Blev toppengott! Dock inte särskilt kladdig, men riktigt bra ändå 🙂

 • Svara
  Maria
  21 februari, 2016 at 21:16

  Testade att baka dom här och ååå så goda! Kändes nästan som kladdkaka 🙂 Kom då att tänka på om man inte skulle kunna hälla smeten i en stor springform istället så det blir mer som en kladdkaka. Hur länge tror du den bör vara inne då för att få samma konsistens som muffinsarna?

  • Svara
   roethlisberger
   22 februari, 2016 at 11:18

   Hej! Ja men visst är de goda 😀 jag har inte testat att göra receptet i en springform, men precis som du säger borde ju resultatet rimligen bli som en härlig kladdkaka 🙂 eftersom jag inte provat själv är jag osäker på tiden, och skulle rekommendera dig att helt enkelt hålla ett öga på kakan i ugnen och testa med en provsticka. 6 muffins tar ju strax under 25 min, så använder du en normalstor springform på ≈26 cm kan det nog bli en rätt tunn kaka… därför: gör 1,5-2 x originalreceptet för en sådan stor form, testa med provsticka och låt ”stå till sig” ordentligt i kylen när den är gräddad&svalnad. En GISSNING är någonstans 45-60 minuter kanske. Men jag vet verkligen inte på rak arm. Låt mig gärna veta hur det blev, och smaklig fika 😀
   Kram, Fanny

   • Svara
    Maria
    25 februari, 2016 at 13:34

    Nu har jag testat 🙂 Valde att göra smeten i samma mängd som muffinsreceptet. Använde sedan en springform på 18 cm och lät den vara inne i ugnen 26 min. Fick sedan vila i kylen över natten. Blev toppengott! Dock inte särskilt kladdig, men riktigt bra ändå 🙂

 • Svara
  Linda
  18 mars, 2016 at 17:10

  Tack för receptet!! Idag är andra gången jag gör dessa godingar. Jag använder vanligt strösocker o lägger även i vanillinsocker. Testade även att värma dem i mikron o det blev supergott!

 • Svara
  Linda
  18 mars, 2016 at 17:10

  Tack för receptet!! Idag är andra gången jag gör dessa godingar. Jag använder vanligt strösocker o lägger även i vanillinsocker. Testade även att värma dem i mikron o det blev supergott!

 • Svara
  martina szamer
  13 april, 2016 at 19:37

  jag sötade med 1 st banan och lite hallon samt 1 tsk lucuma. Bytte ut linfrön mot chiafrön. (hade inte linfrön och inget socker eller socker substitut heller) blev kanon =)

 • Svara
  martina szamer
  13 april, 2016 at 19:37

  jag sötade med 1 st banan och lite hallon samt 1 tsk lucuma. Bytte ut linfrön mot chiafrön. (hade inte linfrön och inget socker eller socker substitut heller) blev kanon =)

 • Svara
  Emilia
  13 juli, 2019 at 20:12

  Nu har jag bakat dessa ikväll! Anpassade receptet till en burk bönor. De ser inte ut som på din bild men de smakar oerhört gott efter de stelnat i kylen. De fick en bränd yta liksom men smakar inte bränt. Hade dem i mitten av ugnen, stod inte i receptet vart de skulle stå. Men så goda alltså! Förstår varför de går åt på en gång. Smakar inte ett dugg bönor.. smakar som riktig kladdkaka 🤔 haha det går inte ihop i mitt huvud xD

Lämna ett svar