Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Fluffiga pistage- och citronmuffins

Jag älskar pistagenötter och äter gärna saker med smak av de gröna nötterna. Några grejer jag gjort är glass med avocado och puritions fina rena proteinpulver med smak av just pistagenötter, härliga rawbollar, en citron- och pistagekaka, och så tävlade jag ju med mitt recept på en saffranscheesecake med pistagenötter i höstas. Och åh, världens bästa raw cheesecake, en sådan där favvo som nästan glömts bort! Sedan är det underbart gott att göra gottebollar med pistagenötter i, mums…

Hur som helst. Pistagenötter är alltså en favorit hos mig, och pistagesmör är en sådan där grej jag velat testa hur länge som helst. Jag vet att det finns på iherb, och Renée har också i sin webshop, men ingen av butikerna jag har här i trakterna säljer den, vilket är himla synd. Eller tur kanske, med tanke på priset.. så häromdagen när naturgodiset var nedsatt plockade jag på mig en stor påse (rostade och saltade) och ställde mig helt enkelt och skalade dem. Allihop. Och ja, det tog sin lilla tid. Sedan mixade jag dem till ett eget smör. Enkelt är det ju, i alla fall! Och gott blev det, personligen gillar jag mina nötsmör saltade, jag till och med saltar de naturella jag köper själv… så för mig gjorde det inget att nötterna jag använde var lite salta! Gillar man inte det, kan man byta ut 50% av nötterna mot naturella, rostade mandlar eller cashewnötter. Någon neutral nöt helt enkelt.

Vidare. Vad gjorde jag med detta underbara pistagesmör då? Förutom de femtioelva skedar jag slevade i mig direkt ur mixern. Jo, jag gjorde bland annat ett par muffins. Fluffiga, somriga, fräscha muffins med den grymma kombon pistage och citron:Pistagecitronzucchinimuffins3
Och just det – de innehåller en sak till. Zucchini. En liten ensam rackare låg bortglömd i kylen och jag tänkte att den nog kunde tillföra lätthet och volym i ett gäng muffins. Det kunde den, riktigt bra! Självklart smakar inte muffinsen zucchini, om ni är skeptiska.Pistagecitronzucchinimuffins2

För 8 muffins behöver du:

 • 40g proteinpulver med vaniljsmak
 • 20 g havremjöl
 • 2 msk socker eller sötning
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • en nypa salt
 • 100 g finriven zucchini (en liten)
 • 0,5 dl mjölk
 • 1 msk rivet citronskal
 • 2 msk pistagesmör

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Riv zucchini (jag vägde efter jag rivit) och citron och rör ner i den torra blandningen. Smaka av med citronsaft, de är ju alltid lite olika sura/söta så balansera efter egen smak. Använder du osaltat pistagesmör kanske du vill ha i lite extra salt också. Fördela i muffinsformar (silikon eller väl smörjda vanliga muffinsformar) och skjut in i ugnen i knappa 10 minuter tills de är klara rakt igenom.

Jag kan tänka mig att om man minskar på (eller skippar helt?) sötningen, kanske ersätter den med en extra sked mjöl och har i lite brödkryddor, så får man nog jättegoda frallor. Hmm… jag ska nog prova att göra en laddning att äta kommande helgs grillade hamburgare i?!
Pistagecitronzucchinimuffins1

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  elin
  17 april, 2014 at 18:54

  jag gjorde precis dina double chocolate black bean fudge muffins. och wow..bara wow. de är så goda! nu ligger de på galler och svalnarr men kunde tyvärr inte hålla fingrarna i styr så nallade en innan den hann svalna. ska definitivt göra om dem! om jag får välja en nackdel så är det att jag inte får plats med alla bakverk någonstans 🙁 nästa muffins jag ska testa är dessa med citron och pistage. älskar att det finns hidden veggies i! vill bara göra alla dina recept för hittills har allt varit sååå gott. sluta inte blogga och fortsätt komma med inspiration, både med dina bakverk, men gillar verkligen när du skriver ”tankeinlägg”. du är grym!

 • Svara
  Micki
  18 april, 2014 at 09:44

  Kan jag öka mängden av havremjöl ist för pp?

  • Svara
   roethlisberger
   18 april, 2014 at 12:49

   förmodligen går det bra, jag har inte provat. Jag skulle dock köra på ett annat, finare, mjöl (exempelvis vanligt vetemjöl) samt öka sötningen, eftersom PP är sötat. Smaka av smeten – smakar den bra blir nog muffinsen också bra 🙂

Lämna ett svar