Kost Tankar om ting topslide Träning Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

det är beteendet som är sjukt

Jag såg en debatt härom dagen, där en kvinna kommenterade att det är intressant hur att väga, mäta och vara strikt med kost/träning ses som något duktigt så länge man är överviktig eller någorlunda normal. Då har man ju bara disciplin och visar att man vill bli hälsosam. Men blir du ”smal” eller till och med underviktig – då är plötsligt precis samma beteende sjukt.

Och det är så sant. Beteendet är detsamma, men omgivningen bedömer huruvida det är sjukt eller ej beroende på kroppshydda. Det är det här jag menar med att jag är friskare än majoriteten av min omgivning, även om jag både tränar mer och har större kunskap gällande kost, träning och hälsa överlag, än de flesta. Men jag kan inte ta en fika med en bekant utan att ord som ”nyttigt” kommer upp, jag kan inte gå bort på middag utan att konstant vara den som äter mest för att alla andra vill hålla igen, jag får förvånade blickar när jag köper lösgodis för sådant skit äter väl inte jag heller?!

Ätstörningar har ingenting med hur kroppen ser ut att göra. Anorektiker kan de flesta peka ut. Men anorexi är inte den vanligaste ätstörningen. Inte heller den jag skulle kalla farligast. För de farliga är de där dolda – de ingen ser, de få har kunskap om, de väldigt väldigt många lider av. Att konstant tänka på vad och hur man äter, att se träning som ett sätt att forma om kroppen och/eller tappa vikt, att dela upp mat i bra/dålig, att vara strikt och ha regler. Ja, allt det där som är duktigt så länge man är tjock. Som folk sedan kallar sjukt när kroppen hänger med. Men beteende är exakt detsamma hela tiden.

Du kanske gillar

26 Kommentarer

 • Svara
  isabelle
  25 mars, 2014 at 08:24

  JA. Tack.
  Så jävla viktigt ämne.

  Kommenterar alldeles för sällan, men åh vad jag uppskattar alla dina kloka inlägg.

 • Svara
  isabelle
  25 mars, 2014 at 08:24

  JA. Tack.
  Så jävla viktigt ämne.

  Kommenterar alldeles för sällan, men åh vad jag uppskattar alla dina kloka inlägg.

 • Svara
  Maria - Helt (h)ärligt!
  25 mars, 2014 at 08:30

  Amen to that.

 • Svara
  Maria - Helt (h)ärligt!
  25 mars, 2014 at 08:30

  Amen to that.

 • Svara
  Linn
  25 mars, 2014 at 08:49

  Så sant!

 • Svara
  Linn
  25 mars, 2014 at 08:49

  Så sant!

 • Svara
  Rund är också en form!
  25 mars, 2014 at 08:56

  Så jäkla sant!

 • Svara
  Rund är också en form!
  25 mars, 2014 at 08:56

  Så jäkla sant!

 • Svara
  Johanna - Träning, Hälsa & Vardag
  25 mars, 2014 at 09:13

  Så fruktansvärt bra skrivet och så jäkla sant!

 • Svara
  Johanna - Träning, Hälsa & Vardag
  25 mars, 2014 at 09:13

  Så fruktansvärt bra skrivet och så jäkla sant!

 • Svara
  Antonia
  25 mars, 2014 at 10:43

  Ja, helt genom sant. Väldigt, väldigt bra formulerat och mitt i prick. Fortsätt med vad du gör!

 • Svara
  Antonia
  25 mars, 2014 at 10:43

  Ja, helt genom sant. Väldigt, väldigt bra formulerat och mitt i prick. Fortsätt med vad du gör!

 • Svara
  Jennie
  25 mars, 2014 at 12:50

  Så bra skrivet! Det är helt okej att min svärmor tackar nej till efterrätt, bara för att hon råkar lida av några extra trivselkilon. Men det är inte okej att jag avstår från efterrätten. ”Du är ju redan så smal, du kan behöva lite grädde”. Jag äter mer än gärna efterrätter och godsaker, men jag vill välja själv när jag gör det.

  • Svara
   roethlisberger
   25 mars, 2014 at 17:46

   precis. Liksom – jag äter också allt, men jag är gammal nog att välja själv när, eller..?

 • Svara
  Jennie
  25 mars, 2014 at 12:50

  Så bra skrivet! Det är helt okej att min svärmor tackar nej till efterrätt, bara för att hon råkar lida av några extra trivselkilon. Men det är inte okej att jag avstår från efterrätten. ”Du är ju redan så smal, du kan behöva lite grädde”. Jag äter mer än gärna efterrätter och godsaker, men jag vill välja själv när jag gör det.

  • Svara
   roethlisberger
   25 mars, 2014 at 17:46

   precis. Liksom – jag äter också allt, men jag är gammal nog att välja själv när, eller..?

 • Svara
  Josefine
  25 mars, 2014 at 14:12
 • Svara
  Josefine
  25 mars, 2014 at 14:12
 • Svara
  Viccys Biffblogg!
  25 mars, 2014 at 19:11

  Bra att du tar upp detta! Det är ju så sant. Helt sjukt egentligen! På jobbet (jobbar på raw-foodcafé) kom det häromdagen in en tant som skulle ha en smoothie och hon frågade – Hur mycket avokado är det i den här? Tänkte bara på vad jag får äta resten av dagen! Vet du hur många ml det är i den?
  Hade det varit en SMAL person hade det ju haft en helt annan innebörd…

 • Svara
  Viccys Biffblogg!
  25 mars, 2014 at 19:11

  Bra att du tar upp detta! Det är ju så sant. Helt sjukt egentligen! På jobbet (jobbar på raw-foodcafé) kom det häromdagen in en tant som skulle ha en smoothie och hon frågade – Hur mycket avokado är det i den här? Tänkte bara på vad jag får äta resten av dagen! Vet du hur många ml det är i den?
  Hade det varit en SMAL person hade det ju haft en helt annan innebörd…

 • Svara
  Jenny
  25 mars, 2014 at 19:39

  Så himla sant! Just för att jag inte blev ett dugg smalare utan till och med när jag blev allt mer besatt av vikten och att kontrollera mat och träna mer osv tog det lång tid innan jag förstod att jag hade ätstörningar. När jag berättade för en person att jag hade haft ätstörningar sade hon förstod det eftersom jag hade varit väldigt smal ett tag. Det var bara det att det var precis innan jag fick ätstörningarna som jag var som smalast. Precis som att många inte förstår att de har ätstörningar för att de inte är underviktiga finns det ju i andra änden underviktiga som blir anklagade för att ha ätstörningar utan att ha det.

 • Svara
  Jenny
  25 mars, 2014 at 19:39

  Så himla sant! Just för att jag inte blev ett dugg smalare utan till och med när jag blev allt mer besatt av vikten och att kontrollera mat och träna mer osv tog det lång tid innan jag förstod att jag hade ätstörningar. När jag berättade för en person att jag hade haft ätstörningar sade hon förstod det eftersom jag hade varit väldigt smal ett tag. Det var bara det att det var precis innan jag fick ätstörningarna som jag var som smalast. Precis som att många inte förstår att de har ätstörningar för att de inte är underviktiga finns det ju i andra änden underviktiga som blir anklagade för att ha ätstörningar utan att ha det.

 • Svara
  Elsa
  25 mars, 2014 at 19:40

  Så sant! Har själv detta problem och det är oändligt svårt att komma bort från det när det finns så lite hjälp. Det är få som förstår och hittar ingen hjälp att söka. Folk måste bli mer medvetna om detta, om det inte kommer bättre vård för detta snart så kommer vi få MÅNGA fler personer som mår psykiskt dåligt den närmsta tiden.

 • Svara
  Elsa
  25 mars, 2014 at 19:40

  Så sant! Har själv detta problem och det är oändligt svårt att komma bort från det när det finns så lite hjälp. Det är få som förstår och hittar ingen hjälp att söka. Folk måste bli mer medvetna om detta, om det inte kommer bättre vård för detta snart så kommer vi få MÅNGA fler personer som mår psykiskt dåligt den närmsta tiden.

 • Svara
  Malin
  26 mars, 2014 at 14:04

  Fast egentligen är det väl precis som de flesta andra beroenden? Spel, sex eller alkohol – allt det anses vara helt normalt att konsumera sålänge man håller det på en rimlig nivå så är det inte skadligt eller ens farligt. Det är synd att man ofta är så duktig på att dölja problemen att utomstående inte förstår att problemen fanns där långt innan man gick man började tappa vikt.

 • Svara
  Malin
  26 mars, 2014 at 14:04

  Fast egentligen är det väl precis som de flesta andra beroenden? Spel, sex eller alkohol – allt det anses vara helt normalt att konsumera sålänge man håller det på en rimlig nivå så är det inte skadligt eller ens farligt. Det är synd att man ofta är så duktig på att dölja problemen att utomstående inte förstår att problemen fanns där långt innan man gick man började tappa vikt.

Lämna ett svar