Frågor och svar Kost Recept

min topplista : godsaker

Jag vet att mitt receptarkiv här på bloggen består av mestadels gotte och aningens mindre mat-tips. Men, till mitt försvar är i princip alla bakverk så hälsosamma att de inte behöver (eller ens borde) vara undantag utan man kan med gott samvete äta av dem till frukost, lunch och middag – varje dag om så önskas! (I do.)

Den senaste tiden har jag fått frågan vilket bakverk och vilket gotte man bör satsa på, om man är sugen på att testa något men inte vet var man ska börja. Så jag tänkte att ni kunde få se mina favoriter, med tillhörande motivering. Utan inbördes ordning. Here you go!

Mjuk pepparkaka med citron/ingefärsfrosting – åh denna är verkligen fantastisk! Alla som smakat har gett högsta betyg, och till och med choklad-nördar som jag skulle alla dagar i veckan tacka ja till en bit av denna!
Choklad – ett tag gjorde jag en sats choklad om dagen. Det är ju så enkelt, går så snabbt, och blir så himla himla gott! Två ingredienser + smaksättning. Och sistnämnda går att variera i oändlighet! Jag gillar att hacka i nötter (helst macadamia eller pistage) och strö över havssalt. Smält bara kokosolja i vattenbad, tillsätt kakao (och ev sötning) efter smak, och häll i en bakplåtspappersklädd burk, toppa med vad-du-vill, och ställ in i frysen. Efter några minuter har du världens godaste choklad!Jordnötskakor – de här gyllene småkakorna är så himla goda! Att äta som de är, att toppa frukost yoghurten med, eller bara som en söt avslutning på middagen.

Chokladmoussetårta med honungsrostade pekannötter – okej, att denna tårta är hel-healthy kan knappt jag tro. Men jo! Och är man lat, är smeten så god som den är att man utan att gå miste om något lätt kan slänga ihop bara den och äta som chokladkräm.

Äppelkaka – jepp, denna kaka behövde bara bakas en gång för att direkt ta sig upp på min topplista. Ofta vill jag göra småändringar efter ”första försöket”, men här blev det perfektion direkt. Kladdig, smakrik och såå god!

Gottebollar – nu var det länge sedan jag gjorde min favorit; gottebollar. Mina innehåller alltid choklad, men det är inget måste. Det är just det som är så fint med dessa – man kan ha i precis vad man vill! Hackade nötter, torkad frukt, rispuffar, havregryn, färska bär, kryddor, carob, lakritspulver, kokos… you name it! Min favoritsmaksättning är pistage/havssalt, tätt följt av citron/ingefära. Låt fantasin flöda och släng ihop dina favoriter, rulla i smält choklad och förvara i frysen för att alltid ha något gott att mumsa på 🙂

Du kanske gillar

9 Kommentarer

 • Svara
  gainhealth
  24 september, 2012 at 12:40

  Alltså om du hade ett café med allt sånt här smaskigt du rör ihop skulle jag äta där… varenda dag! Alltså verkligen varenda dag. haha.

  • Svara
   roethlisberger
   25 september, 2012 at 08:13

   haha åh, det är drömmen… one day, one day… 😉 tack!

 • Svara
  sanna
  24 september, 2012 at 19:51

  kan du inte ge fler förslag på gottebollar till oss med dålig fantasi!!
  By the way, ääälskar din blogg=)

  • Svara
   roethlisberger
   25 september, 2012 at 08:13

   lakrits och choklad är en god kombo! lakritspulver kan man köpa i välsorterade mataffärer eller beställa hem.
   – lakrits/hallon är också gott! och lakrits/citron
   – vit choklad/tranbär
   – vit choklad/blåbär
   – pekannöt/honung
   tänk bara vad du gillar för chokladsmaker i butik, och börja där 🙂
   vad roligt att höra! 😀

 • Svara
  sanna
  24 september, 2012 at 19:51

  kan du inte ge fler förslag på gottebollar till oss med dålig fantasi!!
  By the way, ääälskar din blogg=)

  • Svara
   roethlisberger
   25 september, 2012 at 08:13

   lakrits och choklad är en god kombo! lakritspulver kan man köpa i välsorterade mataffärer eller beställa hem.
   – lakrits/hallon är också gott! och lakrits/citron
   – vit choklad/tranbär
   – vit choklad/blåbär
   – pekannöt/honung
   tänk bara vad du gillar för chokladsmaker i butik, och börja där 🙂
   vad roligt att höra! 😀

 • Svara
  Jaz
  25 september, 2012 at 08:56

  Hallå! 🙂
  Nu har det dragits igång en rolig tävling i min blogg. Gå in och vinn lyxigt gott proteinpulver!

 • Svara
  Jaz
  25 september, 2012 at 08:56

  Hallå! 🙂
  Nu har det dragits igång en rolig tävling i min blogg. Gå in och vinn lyxigt gott proteinpulver!

Lämna ett svar