Inspiration och pepp Resan Tankar om ting Vardagsuppdatering

åsikter vs råd

Det finns gott om experter där ute. Eller, snarare ”experter”. Och nu ska jag skriva en grej jag hoppas ni tar med er: lär er skilja på åsikter och råd.

Åsikter, får man från folk som inte vet ett skit men gärna tycker till om precis allting. Åsikter, har folk som kanske inte är så nöjda med sin egen situation. Åsikter, har folk som hellre tänker sig tusen olika negativa resultat ”för att vara realistisk” än går all in med enda mål att genomföra. Åsikter, har de allra flesta.

Råd, får man från folk som vet vad de pratar om. Råd, får man från människor som tänker framåt, som ser möjligheter och inte bara problem. Råd, är vad man ska lyssna på.

Vill du bli fotbollsspelare? Kanske är den där skrikande snubben med ölmage och handen i chipspåsen som skriker högt framför TV:n inte rätt människa att lyssna på. Även om han säkerligen har åsikter om precis allt som händer under matchen. Alla passar som slås, alla domarens blåsningar och bla bla bla. Kanske är Zlatans ord mer relevanta. Vill du utbilda dig till astronaut kommer väldigt många människor säga att det är svårt, krävande, och att sannolikheten är väldigt liten att du faktiskt kommer till rymden. De allra flesta människor stannar trots allt på jorden. Men alltså, har dessa människor gjort det eller? Nej. Kanske bör man istället kolla hur de som faktiskt tagit sig till rymden betedde sig, lyssna till deras råd?

Pengar, har folk väldigt mycket åsikter om. Alla vill ha dem men det ska man helst inte säga högt. Varför man vill ha dem är givetvis olika, själv anser jag att pengar är frihet och det kan jag säga eftersom jag faktiskt stått med minus på kontot, plastkassar med kläder och tillhörigheter i händerna, och inte vetat var jag ska spendera natten eller när jag nästa gång får mat. Jag vet att pengar gör det möjligt att leva, och att det faktiskt händer att man även i land som Sverige faller emellan i vårt så kallade ”skyddsnät”. Jag vet också att för pengar jobbar man. Men jag tror att det finns olika sätt. Det finns många åsikter om hur det bör gå till, och jag bara känner såhär: jag kan inte ta åt mig av åsikter från någon som har mindre än vad jag vill ha. Det gäller inte bara pengar, det gäller allt, men pengar är ett enkelt exempel. Säg inte åt mig hur jag blir framgångsrik, lycklig eller frisk – när du själv inte är där.

Jag vill inte skriva ”äntligen fredag” på facebook varje vecka, jubla över att arbetsveckan är slut. Jag vill inte leva på nudlar och tonfisk sista veckan innan lönen och jag vill inte ha någon som säger åt mig när jag ska gå upp, när jag äta min lunch, när jag ska kissa och när jag ska gå hem. Jag vill inte det – och väljer därför att inte lyssna på åsikter folk som har det livet ger mig. Däremot tar jag tacksamt emot alla råd från människor som är där jag vill vara. För jag tror att om jag tar efter, om jag följer råden och arbetar hårt, så kommer också jag nå dit jag vill. Samma sak gäller dig. Det handlar inte om att någon har större chans eller möjlighet, det handlar om att inse att du är nyckeln. Du är den som gör det till din sanning, till ditt liv.

Folk kommer alltid ha åsikter, du måste lära dig vem du ska lyssna på.IMG_2425

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  uppochhoppa
  17 april, 2014 at 13:52

  Bra inlägg Fanny! Att välja och sålla är viktigt, man ska sen också gå på magkänsla, det är en favorit hos mig!

  • Svara
   roethlisberger
   17 april, 2014 at 14:41

   ja magkänslan är fin, och så viktig! Det är en hårfin gräns mellan magkänsla och impuls, i alla fall för mig och jag vet att jag ibland måste stanna till och tänka OCKSÅ. För att inte ”råka” handla på impuls. Men jag tror stenhårt på att våga lita på det man SJÄLV känner och vill, så det är ju också magkänsla liksom. Och den har ofta himla rätt.

 • Svara
  Jessica
  17 april, 2014 at 18:12

  Håller med dig! Man måste våga chansa och man måste våga försöka. Även om jag inte når hela vägen fram till min dröm så har jag iallafall försökt och förmodligen också kommit längre än de som aldrig tagit steget. Är så trött på bittra människor som står still i livet och varnar andra för allt som kan hända. Jag har haft företag förut, gjort bort mig och gått med förlust, men jag har haft roligt hela vägen och jag har hela tiden lärt mig… Och det är värt varenda krona!

 • Svara
  Jenny
  17 april, 2014 at 19:17

  Jäklar vad bra alltså! Det är såna som du som inspirerar och visar andra vad som är möjligt! Utöver det – oerhört filosofiskt genomtänkt och intelligent resonerat! I synnerhet det där om att inte lyssna på åsikter från folk som inte ens har det där som de vet precis (inte) allt om. Klockrent! Kör hårt Fanny! Vi står och hejar på!

 • Svara
  Sofia
  19 april, 2014 at 11:12

  Mina största förebilder är de som lyckats med sånt som andra inte tror är möjligt. De som skiter i vad folk säger och går den väg de vill istället. Jag är övertygad om att man når längre om man lyssnar på de som faktiskt nått dit de vill än om man väljer att lyssna på pessimisterna som aldrig vågat försöka.

  Om man sätter skyhöga mål som kommer vara svåra att nå så måste man komma ihåg att det faktiskt finns många människor som lyckats. Vi kan bli en del av dem! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   19 april, 2014 at 14:17

   Precis.. och allting verkar omöjligt tills det är gjort. Det är ju det som ÄR uppfinningar, framsteg, framtid!!
   Majoriteten lyckas inte, men jag är SÅ övertygad om att det är för att de någonstans tvivlar.. för tror man, och jobbar som om det KOMMER gå (även om man inte vet HUR, det är inte viktigt!!) så går det. Jag tror verkligen det 🙂

 • Svara
  Ida
  24 april, 2014 at 07:54

  Halloj! Måste bara påminna om ditt svar till mig i inlägget om Vemma produkter där du skriver att flytande vitaminer tas upp bättre än vitaminer i tablettform, där måste jag få säga att det är en åsikt du har = du vet inte ett skit om (in your own words). Du har superfina recept och skriver jättefint om allt möjligt och är en tjej med stor självinsikt så jag litar på att du inte tar detta inlägg personligt för du vet skitmycket om vissa saker men skitlitet om andra saker. Vänligen//Ida

  • Svara
   roethlisberger
   24 april, 2014 at 08:50

   Hejsan! Jag minns inte exakt vad jag svarade just dig, men du menar alltså att det inte skulle stämma att saker (oavsett vad, i detta fall vitaminer) tar längre tid att komma ut i kroppen och även inte ”når ut” lika bra, om de intas i tablettform vs flytande form? För det trodde jag liksom alla visste, typ. Det är ju exempelvis därför proteinpulver är väldigt poppis – det går rakt ut i systemet när det behövs.
   Jag gick dock till apoteket och pratade lite med en i personalen där, samt frågade min läkare, om just den här biten med tablett/flytande, innan jag skrev inlägget om vemma. Och det stämmer även när det gäller exempelvis multivitamin-tabletter och liknande. Så även OM jag varit helt osäker innan, så kollade jag alltså upp fakta innan jag delade med mig. Även på tex FASS står detta. Men du får gärna hänvisa till fakta som hävdar motsattsen, jag är givetvis väldigt mån om att ha korrekt info själv och sedan enbart skriva det som faktiskt stämmer 🙂
   Och jag tar inte illa upp – jag vill ha feedback!

   • Svara
    Ida
    24 april, 2014 at 10:56

    Jag är imponerad att du har gjort lite research innan även om du frågat folk inom skolmedicin som vet väldigt lite om just näring, men mycket om annat skall jag tillägga! Näring tas såklart bäst upp genom att spjälkas på rätt sätt och då är första steget nedbrytning (tuggning) i munhålan då enzymet Amylas är aktivt. Som du påpekat förr så är dock vår mat näringsfattig nu så då kan man vilja ta till tillskott. Beroende på vad för tillskott man tar så är det olika som tas upp bättre i tablettform och andra i flytande form. Försöker hitta någon bra länk om just detta men hittar inget, det jag har lärt mig är genom utbildningar inom näringsmedicin så det blir lite svårt att länka till sådant material. Jag ska leta vidare och återkommer!

    • Svara
     roethlisberger
     24 april, 2014 at 11:26

     jag har själv utbildningen inom personlig träning och kostrådgivning som grund, men kan inte minnas att vi pratat vidare ingående i just detta ämne (mest typ det du konstaterade här och det jag skrev tidigare) och sedan det där om min läkare – även om han är vad du kallar ”inom skolmedicin”, så frågade jag då jag efter lite påläsning varit orolig att min kropp är lite ”pajjad” efter alla år med ätstörningar av olika form, att den helt enkelt inte tar upp näring så bra längre. Jag har även enorma problem med tarmarna, varje dag. Det var därför vi då talade om det, och det tror vi även är anledningen att jag inte upplever så stor skillnad när jag intar en viss medicin/tillskot i tablettform, men däremot känner effekt när den intas flytande. Så jag vill nog stå på mig här ändå :p men som sagt, jag vill givetvis vara korrekt informerad och dela korrekt information själv, så återkom gärna om du har en bra källa.

Lämna ett svar