Frågor och svar Inspiration och pepp Kost Tankar om ting Träning Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Dumheter.

Få har väl missat Coltings inlägg om ortorexi. Jag tänkte inte kommentera det alls först men har nu fått frågan flera gånger vad jag tycker om det han skriver, så jag tänkte väldigt kort sammanfatta min åsikt kring Jonas inlägg. Eller ja, med ett ord tycker jag : dumt. Så urbota jävla superkorkat skrivet. Fascineras över att en vuxen man kan formulera sig, alternativt även tänka och tro, så jäkla… dumt.

En tjej beskriver i sin kommentar väldigt bra vad ortorexi är och varför det inte alls hör hemma bland snack om ”hälsosam träning och bra ätande”;

”Det är inte hälsosamt att känna sig misslyckad för att man har ätit en smörgås då man annars äter en fullt hälsosam kost, och det är inte heller hälsosamt att känna sig värdelös för att man hoppat över veckans sjunde motionspass. Ortorexi kan handla om att inte kunna äta på restaurang med sina vänner då man inte har full koll på hur maten tillagas och att känna ångest inför att sin semesterresa då man inte på förhand vet om det kommer finnas hundraprocentigt hälsosam mat tillgänglig varje dag. Att inte klara av sina universitetsstudier för att man inte hinner plugga tillräckligt om man tränar sju pass i veckan.”

Jonas svarar:
Skärmavbild 2014-04-24 kl. 21.33.35

JA, på riktigt (!!). ”Att få dåligt samvete över utebliven träning är också bra”. No comments needed på den… Sedan lite längre ner drar han den här fina också;

Skärmavbild 2014-04-24 kl. 21.32.32

 

 

 

Så ja, jag har faktiskt inte så mycket att tillägga. Det gör mig ledsen att människor som uttrycker sig såhär faktiskt tjänar pengar på det. Att han typ vill (?) nå ut till den majoritet som faktiskt borde träna mer och äta bättre, men istället förlöjligar en diagnos och de som lider av den (även om det är en minoritet). För det är en lömsk, smärtsam sjukdom som man lider av. Något Jonas ser sig som någon Gud att peka ut som hitte-på-blajja. Det gör han för att han är lyckligt lottad att inte ha upplevt det själv. Good for him.

Sist men inte minst. Träning i sig, rörelse och motion, är svårt att bli sjuk av. Lika så bra mat. Eller rättare sagt : ingen blir sjuk av träning och bra mat. Men finns på riktigt någon som tror att ortorexi handlar om det?! Tror Jonas det? Så är det i alla fall inte. För det är en psykisk sjukdom som handlar om ett sjukt förhållandesätt till träning och mat, det handlar om kontroll, om balans… om så mycket mer än själva träningen och maten i sig.

Du kanske gillar

15 Kommentarer

 • Svara
  Clara
  24 april, 2014 at 21:21

  Jag läste Jonas inlägg igår. Som en person som själv kämpar med min ortorexi dagligen blev även jag enormt provocerad av hans blogginlägg. Snacka om att han helt missat ”poängen” när han förlöjligar ortorexi och menar att svenskarna är för lata och gott kan må bra över träningshets och dåliga samveten.. Det är som att avfärda alla problem genom att peka på något ännu större problem. ”Men vadå, debattera rasism och nazism i sverige?!- Då ska du åka och se hur de har det i Ungern och Grekland, där är verkliga problem!”

  Så, bra kontring Fanny. Tack för att du tar psykisk (och fysisk) ohälsa på allvar.

 • Svara
  Liselott
  24 april, 2014 at 22:06

  Väldigt lugnt och välformulerat av dig, Fanny. Du uttrycker dig fint i ord och text, även kring ett sånt här ämne som annars kan göra en (mig) så frustrerad att tankarna låser sig. Jag vill också passa på att tacka för att du tar psykisk och fysisk ohälsa på allvar, precis som kommentatorn ovanför.

  Dina inlägg är en stor källa till glädje, funderingar och styrka – varje dag 🙂 Tack för att du lägger ner den tiden!

 • Svara
  Lisa
  24 april, 2014 at 23:46

  Jag blev så provocerad och upprörd när jag läste hans inlägg och svar på kommentarerna att jag började gråta. Personer som Jonas får mig att tappa hoppet om mänskligheten. Får mig att känna hopplöshet. Tycker att han borde ha läst på och satt sig in i sjukdomen innan han uttrycker sig om den- inte hitta på någon egen definition av vad ortorexi är… Extremt dumt skrivet. Han borde skämmas för sitt uttalande. Det är inte ens spännande provocerande, bara förlöjligande mot alla oss som faktiskt lider eller har lidit av sjukdomen. Tur att det finns sådana som du! TACK för att du skriver så kloka och bra ord och för att du visar att det ska tas på allvar!

  • Svara
   roethlisberger
   25 april, 2014 at 06:31

   förstår dig till 100%. Även om jag först blev arg, gör det mig mest ledsen. Som du skriver, man tappar hoppet…

 • Svara
  Jennie
  25 april, 2014 at 07:17

  Usch, vad ledsen och provocerad jag blev av hans inlägg. Han har ju totalt missat poängen, för ortorexi handlar ju inte om att träna mycket och äta nyttigt. För mig handlar det om att ständigt ha kontroll på allt. Jag vill ha fullständig kontroll på vad och när jag äter och vad och när jag tränar. Jag undviker alla situationer där jag inte kan kontrollera maten, vilket resulterat i att mitt sociala liv i stort sett är obefintligt.

  Jag tackar alltid nej ifall mina vänner vill ut och äta, eller nån vill bjuda över mig på fika. Jag blir arg på min pojkvän när han vill vara snäll och laga kvällsmaten, för då vet jag inte vad han har haft i. Ifall någon aktivitet krockar med min träning, prioriterar jag alltid träningen. Hur kan det vara hälsosamt och bra?

  Vore det inte mer hälsosamt att kunna njuta av fredagsmyset utan att behöva drabbas av dåligt samvete och tänka på alla extra timmar träning jag måste göra dagen efter, bara för att jag råkade äta glass? Vore det inte bättre att prioritera vännerna och kanske strunta i träningspasset någon gång ibland?

 • Svara
  Anna - Trend o träning
  25 april, 2014 at 08:46

  Jag vet egentligen inte varför jag inte reagerade starkare på hans inlägg, jag som verkligen borde göra det. Jag förstår att många blir upprörda & tycker också att det var klumpigt av honom samtidigt som jag ser det hela ur en frisk människas perspektiv, en som tränar & äter bra men INTE har ortorexi. Vissa kanske oroar sig att de är sjuka i onödan.

  Men som du säger – det är fel att använda ordet ortorexi i sammanhanget ”att träna & äta bra” då sjukdomen inte har något med hälsa att göra.

  Klocka ord av dig som vanligt.
  Kram!

 • Svara
  maria
  25 april, 2014 at 10:10

  Man vet riktigt inte om man ska skratta eller gråta över hans idiotiska inlägg.
  Jag är bara mållös! Om han nu inte tycker det är ett så stort problem, varför bryr han sig då om att skriva om det?! Man kan undra var han har sin empati!

 • Svara
  Jennifer
  25 april, 2014 at 11:11

  Ja det där var ju faktiskt bland det dummaste jag sett skrivas. Att ha ångest kring något är inte hälsosamt. Om man man tränar och
  Ter för att må bra så fine, men om man tränar och äter på ett visst sätt för att det finns ett tvång och ångesttankar kring det är det inte hälsosamt. Sen så är det ju faktiskt så att träning inte alls alltid är hälsosamt. Att träna varje dag är inte hälsosamt, att träna väldigt hårt väldigt ofta är inte hälsosamt. Det finns en anledning till att idrottare skadar sig mycket, de sliter på kroppen. Det finns även ett väldigt spännande begrepp för de som tränar mycket som kallas energitillgänglighet. Av det du äter kommer energin till aktivitet alltid förbrukas, sedan får kroppen hushålla med resten av energin till alla kroppens funktioner och de viktigaste delarna prioriteras så klart. Vid ortorexi ligger man ofta på gränsen av hur mycket energi man bör få i sig och det som prioriteras bort av kroppen är då uppbyggnad. Så när de tränar så har inte kroppen nog med energi för att bygga upp sig och laga sig ordentligt efteråt, vilket leder till skador. Det behöver inte synas utanpå men inuti bryter man sakta men säkert ner kroppen. Så att det på något sätt skulle vara hälsosamt med ortorexi är verkligen bara dumt. Fy vad arg jag blir och ännu mer arg blir jag över att se att andra blir ledsna över det han skriver. Han borde läsa på innan han uttalar sig!

 • Svara
  nathalie
  25 april, 2014 at 21:55

  men fy! hatar hela hans undertänk nu när jag läser dina printscreens!

 • Svara
  Madde
  26 april, 2014 at 09:13

  Alltså, vilken tölp. Han har ju verkligen bestämt sig att det inte finns något som kan kallas ”ortorexi” och oavsett hur många som försöker förklara det för honom slår han bara det ifrån sig med att ”det låter som anorexi”. Det känns som att han försöker försvara sina egna känslor och problem??

 • Svara
  isabell
  26 april, 2014 at 23:42

  … seriöst? är det här på riktigt? med lite avstånd till sverige har jag som missat hela grejen.

 • Svara
  Emma
  28 april, 2014 at 21:11

  Ja, jag tänker såhär: man kan inte bli FÖR hälsosam. För när det går till en överdrift, blir en manisk beteende och inte ett naturligt beteende, ja, då kan man inte längre kategorisera det som hälsosamt. Så tänker jag!

 • Svara
  Miranda
  29 april, 2014 at 08:04

  Bra skrivet!! http://www.nattstad.se/Ortorexifri

 • Svara
  Emma
  29 april, 2014 at 17:29

  Bra skrivet! Visst, stillasittande är på många sätt farligare än träning, men det handlar ju inte om det. Precis som du skriver är ortorexi en sjukdom som sitter i huvudet!

 • Svara
  Sara
  30 april, 2014 at 07:03

  Jag blev helt matt när jag läste det han skrivit. Arg. Frustrerad. Jag menar, tänk om han istället bytt ut ordet ortorexi mot anorexi? ”Vi behöver inte prata om anorexi för de flesta i samhället är faktiskt överviktiga och det är bra och hälsosamt att tänka på sin vikt!!!!11111″…Jag tänker också på de som förmodligen ligger i riskzonen för ortorexi och som förmodligen vet att det de gör är skadligt, men så läser de det han skrivit och tänker ”ja men, jag kan ju lika gärna köra på lite till” och så slutar det med att de springer rakt in i väggen. Jag mådde fruktansvärt dåligt av att läsa det han skrivit, trots att jag aldrig varit drabbad av ortorexi, men främst eftersom att det han skrivit lika gärna kunde impliceras på andra psykiska sjukdomar, som anorexi eller depression exempelvis.

  Om det sen visar sig att han bara skrev för att ”provocera” så kommer det inte förändra ett skit, utan jag kommer förmodligen tycka ännu sämre om honom då. Ugh.

Lämna ett svar