Jag begick ett stort misstag när jag bakade dessa brownies.Så stort, att jag typ gråtandes skrapade längs bakformens kanter… för ja, jag åt direkt ur formen… ståendes vid spisen… innan klockan slagit tio en helt vanlig och grå torsdagsmorgon i april, iklädd enbart linne och superwoman-trosor. Herregud, det hade ju varit något att bevittna…!Vad jag grät över? Vad felet som jag så klumpigt begått var? Jo, det ska jag tala om för er. Jag gjorde bara en liten form. Och det, mina vänner, var ett stort misstag. För denna brownie var sådär amazing att jag åt formens samtliga innehåll i ett svep (jo det är sant). Här bör jag kanske också betona hur farlig denna brownie är. Gör du den, riskerar du att (om du inte har någon stark och väldigt handlingskraftig kamrat hos dig) få i dig inte bara en bit, utan du kommer med största sannolikhet äta tills varenda smula är uppslickad. I sure did. Med det sagt, nominerar jag denna brownie till ’Helgens bak’ (och bli inte för rädd, läs längst ner varför denna ”farliga” brownie ändå är helt motiverad att baka -och äta- så fort som möjligt!)
Choklad- & hallonbrownies med ett täcke av lakritsmaräng
- 1 dl sötningsströ (eller hederligt socker, om du föredrar det)
- 40 g (ca 1 dl) kakao
- 1 msk kokosmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/4 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk salt
- 10 g (ca 1,5 msk) linfrö
- 3 msk mjölk
- 5 msk mosade hallon
- 200 g avrunna svarta bönor (en vanlig tetraförpackning a la 380 g brukar bli dryga 200 g avrunnet)
- 1/2 msk kokosolja (annan neutral olja funkar säkert också)
- 1/4 tsk vaniljextrakt
- 1/4 tsk smörextrakt (som du givetvis kan skippa, men smörsmak gör ju allt lite bättre)
- 2 äggvitor
- 1,5 dl sukrin melis (eller vanligt florsocker)
- 1/2 tsk lakritspulver
- 5 droppar citronsaft
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader. Lägg linfrön i mjölken i ett glas för att svälla.
- Blanda torra ingredienser (första delen av ingrediens-listan ovan) i en skål och ställ åt sidan.
- Tina hallonen (ca en dl kanske) om du använder frysta, och mosa ordentligt med en gaffel. Mät upp 5 msk och släng ner i en mixer tillsammans med resterande våta ingredienser (andra delen av listan ovan). Mixa till slät och häll sedan över i en bunke.
- Tillsätt 1/3 av den torra blandning och rör ihop, tillsätt ännu 1/3 och blanda igen. Rör ner det sista torra och häll slutligen den färdigblandade (och väldigt tjocka) smeten i en bakplåtspappersklädd form. Ställ åt sidan.
- Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ned). Var noga med att inte ha något fett i bunken när du börjar vispa, en idé kan vara att droppa lite citronsaft på en bit hushållspapper och gnugga insidan av bunken innan du har i äggvitorna.
- När du har ett vitt fast skum, tillsätt lakritspulver utrört i sötning/socker tillsammans med de 5 dropparna citronsaft och vispa någon minut till.
- Bred ut marängen över brownien i formen och skjut in i ugnen i ungefär 18-20 minuter.
Löjligt enkelt – galet god. Jag tycker lakrits smakar fantastiskt bra med både choklad (duuh, vad är inte gott med choklad) och hallon, tillsammans är de en oslagbar trio. Men, gillar man inte lakrits är det som så enkelt att man skippar lakritspulvret. Marängen ska dock med! Åh, marängen är nämligen fantastisk till denna chokladiga och kladdiga brownie. En brownie som faktiskt inte smakar så mycket hallon, så ett gäng sådana serveras med fördel till. Bönorna smakar absolut ingenting, nej. Efter knappa 20 minuter får du ut en form med en till synes ganska lös gegga (om du som jag bryter dig igenom marängen på direkten, det vill säga) men fasa icke! Den stelnar till perfektion (dvs det blir en perfekt brownie, helt enkelt) när den får svalna. Ett dygn i kylen gör den inte sämre heller.
Sist vill jag bara tillägga att även om man får i sig hela formen… så är det bara dryga 500 kalorier, om man nu vill hålla koll på sådant. Liksom, det är ju en fjärt i rymden! Och jag fick i mig, förlåt: man skulle i så fall (rent teoretiskt, alltså. OM man nu skulle äta allt på en gång) få i sig proteinrika bönor och äggvitor, en skvätt mjölk och en näve hallon, lite hälsosamt fett från kokosoljan och linfrön som är snälla mot magen. Helt rimligt mellis för den hälsomedvetna, alltså 😉
22 Kommentarer
Madde
26 april, 2013 at 13:33Mums, ser riktigt smaskig ut:) Hur kommer du på alla recept egentligen!? Du är så grym på att inspirera och man blir alltid så glad av att kolla in här på bloggen! Tack för de:) Ha nu en finfin helg!
Helena
26 april, 2013 at 14:46Hej! tack för en inspirerande blogg!
Kommer testa ditt recept i helgen, men undrar två saker..
1. Måsta man köra på 1 dl Sötning (tänkte ta icas stevis strö) om man lätt tycker saker blir för söta? Blir det nån skillnad på själva kakan, eller blir den bara indre söt om man minskar nån matsked?
2. Vart hittar man smörextrakt?? Aldrig hört talas om det innan..
roethlisberger
26 april, 2013 at 14:59Hej! Tack för din kommentar, kul att du gillar bloggen 🙂
1 – nej klart man inte MÅSTE, men denna brownie blir ändå inte vidare söt, så såvida du inte är superduper o-sötsak-ig, så tycker jag nog man ska köra på 1 dl 🙂 men du får väl testa och se vad du gillar, helt enkelt!
2 – man kan beställa det, googla. Annars kan du såklart skippa den, brownie får du ändå!
Cilla
26 april, 2013 at 15:25Marry me? 🙂
Rund är också en form!
26 april, 2013 at 18:10Herregud, jag dör en smula av att SE BILDERNA och känner hur det kommer dregel ur mungiporna!?! Haha! 🙂
Helena
26 april, 2013 at 18:46Ah..jag bloggade just om kokosmjöl och eftersökte idéer vad jag skulle göra med det. Nu vet jag. 🙂
Jossan
26 april, 2013 at 19:20Hm, vad skulle du ha för att göra en och buda upp den till umeå!? 😉
Alexandra
26 april, 2013 at 19:25Oh herregud, detta MÅSTE bara testas till helgen! :0 Har dessutom allt utan svarta bönor hemma, men det är ju inte särskilt svårt att få tag på 😀
Alexandra
26 april, 2013 at 19:28Kom att tänka på en sak förresten, måste man ha sukrin melis/florsocker till marängen eller tror du att det kan funka med typ stevia? Hade visst inte sukrin melis hemma, och vill helst inte använda florsocker 🙂
Anna - Trend o träning
26 april, 2013 at 19:54MUMS! Kanske jag ska baka i morgon. Tror du mandelmjöl funkar istället för kokosmjöl?
Trevlig helg! 🙂
Agnes
26 april, 2013 at 21:33Det där ser ju supergott ut!! Kanske är helt ute och cyklar, men tror du att det fungerar med stora vita bönor, eller försvinner ”choklad-tanken” lite då trots kakaon? Anar att det är det enda som finns hemma..
Tack!!
sanna
27 april, 2013 at 11:37Tjabba!!
Favvobloggen räddar som vanligt myskvällen!!
Tror du jag kan ta stevia ist för sukrin mellis?
Och kidneybönor ist för svarta bönor…?
Eller då kanske hela kakan failerar…
tack för en superb blogg!
kram
Felice
27 april, 2013 at 13:40Jag bakade denna precis, FAN vad god den var!! var nära på att äta upp hela smeten.. hehe. skippade dock lakritspulvret i marrängen men blev ändå superbraa 🙂 🙂
sanna
27 april, 2013 at 19:25Vad använde du för sötningströ?
Jag använde stevia och tyckte kakan fick lite jobbig bismak!?
Annars var den superb!
Åt den med din pp jordgubbsglass!
Den är en favorit!
AA
27 april, 2013 at 20:50Alltså, du är ju fantastisk! Jag fullkomligt älskar dina recept, din ebok och sättet du formulerar dig på!
erika
29 april, 2013 at 12:19Jag har blivit helt fast här sedan jag upptäckte din blogg via tastyhealth’s sida. Jag måste säga det, kvinna du är fantastisk!!
Jag överväger att baka den här kakan till imorgon eller onsdag och har några frågor jag med. Vad använder du för slags form och hur stor är den?
Vad använder du för sötning i kakan jag tänker nästan som ovan att 1 dl stevia strö (som jag använder) blir kanske lite mkt, självklart får man testa sig fram men tänkte vad använder du? =)
Tack för en väldigt bra blogg 🙂
sofie
29 april, 2013 at 13:27Åkte direkt till affären och köpte på mig ingredienser till denna brownie! Ska prova så fort jag får tid. Igår tog gymmet upp min tid på kvällen så jag hann inte med att baka. Men ska försöka ikväll! Tusen tack för alla underbara recept 😀
roethlisberger
29 april, 2013 at 14:06härligt, hoppas du tycker om dem! 😀
Karin från Lerum
29 april, 2013 at 17:27Vad det ser gott ut!
Sara
8 juni, 2013 at 10:31Har ÄNTLIGEN tagit mig tid att baka denna till synes fantastiska kaka! Om den levde upp till förväntningarna? Låångt över! Raka vägen upp på favorit-toppen! Anar att övriga recept i prova-listan kommer vara där uppe och fightas om förstaplatsen också, dina recept är fantastiska! Tack för all inspiration 🙂
Moa
13 augusti, 2013 at 15:27Alltså, seriöst, du är SJUKT grym! Läser ofta din blogg, men kommenterar sällan. Denna kaka står just nu i ugnen, men att döma av smeten jag precis fick i mig har du VERKLIGEN överträffat dig skälv! MUMS, YUM, JIPPIE!!!!
Fatima
12 november, 2016 at 00:05Hur stor form och till hur många personer är denna?