Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Chocolate Chip Donuts

En ny vecka bör inledas med bak, för att liksom sätta ribban. Så det var precis hur jag gjorde imorse, klockan 06.30 åkte skålar, ingredienser och slickepott fram på köksbänken.

I veckan var jag förbi min nya favoritbutik i Sollentuna, Worthit Lifestyle, som har ett roligt och unikt utbud av sockerfria grejer. Denna gång fick jag äntligen med mig en påse sockerfria chocolate chips som jag sedan dess drömt söta, chokladiga drömmar om… tillslut beslöt jag mig för att plocka fram min söta donutform (från den livsfarliga hemsidan my perfect day, full med söta grejer till köket och festen… prickar, ränder, pasteller och bara så-himla-fint) och ja – alltså göra donuts. Med chocolate chips. Hälsosamma Chocolate Chip Donuts. Sockerfria, low carb, low fat, proteinrika utan proteinpulver… yeah, you get it.donutschocchip1

 .

Förra gången jag gjorde donuts blev det en proteinvariant. De blev fluffiga, somriga och jättegoda. Denna gång ville jag ha den där riktiga donut-känslan med sockrigt yttre, mjuk och saftig men ändå fast insida med mycket smak, och ja – choklad. Så det var vad jag gjorde. Och de blev SÅ-VÄLDIGT-BRA! Det här receptet sparar jag och kommer använda till grund till mååånga andra experiment framöver.donutschocchip4

.

Själv är jag inte så väldigt förtjust i banan, men diggar man kombon banan/choklad kan man förmodligen utan problem byta ut äppelmoset jag använde till mosad banan. Nu när jag tänker efter låter det ju riktigt gott… Eh, kanske ska göra nästa laddning så ändå. Hm. Hur som helst smakar dessa inte äpple, trots moset, utan det bidrar med konsistens, saftighet och sötma.

En annan nyhet jag lyckades få ner i detta bak är torrjäst. Precis – vad fan är det, var min första tanke när jag fick hem en burk från bodystore för någon vecka sedan. Efter en snabb googling konstaterade jag att det helt enkelt är torr jäst. Inte svårare än så. Fritt från gluten, vete, nötter och soja, alltså även lämpligt för vegetarianer och veganer. Det är framtaget för just brödbakning och glutenfri bakning överlag. Sötningen ni ser på bilden nedan är den jag använde runtom mina donuts, och det är en steviamix som är dubbelt så söt som socker – tänk på det om du använder vanligt socker eller sötning som mäter annorlunda. dryyeast

.

Men nu hörrni, ska vi baka lite? Jaaa häng med här nu, lovar att tiden det tar (även om det inte är så mycket arbete utan lite mer väntetid än vanligt) är värd det. Dessa donuts alltså… win!

För en plåt, 12 st, minidonuts:

 • 1 dl + 2 msk mjölk
 • nästan 1 dl (6 msk, om ni vill var exakta) äppelmos
 • 2 äggvitor
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 1 tsk smörextrakt
 • 50 steviadroppar (som också mäter 1 tsk, noterade jag)
 • 1 msk fiberhusk
 • 4g torrjäst
 • 2 dl + 2 msk sojamjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • en nypa salt
 • 1/2 dl + 2 msk kokosmjöl
 • valfri mängd chocolate chips, jag använde dessa sockerfria och jag öste på ca 1 dl…
 • 2 msk kokosolja + 1/2 tsk smörextrakt
 • 1 dl sötningsströ (jag använde en steviablandning som är dubbelt så söt som socker, dvs kör mer om du använder antingen vanligt socker, eller en sötningsvariant som mäter lika som socker)

Börja med att vispa ihop mjölk, äppelmos, äggvita och extrakt i en stor skål. I en annan liten skål, rör ihop fiberhusk och torrjäst, strö sedan det över mjölk/äppelmos-blandningen och blanda ihop. I en tredje skål, rör ihop sojamjöl, bakpulver och en nypa salt. Rör ner mjölblandningen i den blöta blandningen och rör tills det är en någorlunda ”fast” deg. Den blir kladdig och så ska den vara! Rör också ner chokladen här. Täck över med plastfolie och låt stå varmt (jag lät skålen stå framme på diskbänken medan jag kokade vatten och lagade mat vid spisen – den värmen räcker bra) i ungefär 1 timme.

Smält kokosoljan, rör i smörextrakt, ställ åt sidan. Häll upp sötningen/sockret i en skål. När timmen gått, skedar du kokosmjölet över degen, en matsked i taget, och liksom ”jobbar in det”. Dela upp degen i mindre bitar, rulla till korvar och sätt ihop ändarna så du får en donut. Doppa i (eller pensla/skeda över) kokosoljan, och rulla i sötningen/sockret. Ner i formen och upprepa proceduren med resten av degen. Täck över med plastfolie igen och låt stå, även denna gång på ett relativt varmt ställe, i ungefär 1 timme. Sedan gräddar du dem i 15-20 minuter 175 grader tills de fått en karamelliserad yta och är genomgräddade. Gör du muffins eller använder någon annan större form bör du givetvis förlänga gräddningstiden, men för dessa relativt små donuts räckte dryga 15 minuter. Håll ett öga på dem bara så blir det säkert kalasbra! Ta ut, låt svalna ett tag och hugg in.

Jag tycker dessa är godast kalla, men kan tänka mig att de även blir en ljuvlig efterrätt om man serverar dem varma tillsammans med en kula vaniljglass.. mmmm! Den där karamelliserade ytan alltså – pricken över i!donutschocchip2 donutschocchip3

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Andrea
  23 juni, 2014 at 15:04

  Hallå! Jag kikade in din instagram, och du har tagit bort länken till din vemma-sida. Har du slutat?

  • Svara
   roethlisberger
   23 juni, 2014 at 15:21

   Nej absolut inte 🙂 Jag bara såg ingen orsak att ha länken där 🙂 ”hihihihi@haha”

 • Svara
  M
  23 juni, 2014 at 15:33

  Ser sååå gott ut! Men jag har varken steviadroppar eller smörexstrakt hemma, tror du man kan ersätta de med något? Vill baka dessa typ NU! 😉

  • Svara
   roethlisberger
   23 juni, 2014 at 15:41

   Det går väl säkert att söta med annat (agave?) och ha i lite smör bara. Eller skippa extraktet och då givetvis även smörsmaken. Har inte provat, så kan inte lova något men borde funka 🙂 kan du hålla dig en dag? Gå till närmsta hälsokost och köp steviadroppar, eller beställ både och från iherb (första gången? Med koden ”TBK231” får du upp till $10 rabatt)

 • Svara
  Madeleine
  24 juni, 2014 at 09:45

  Hej Fanny!

  Det ser underbart gott ut!!

  Jag har en fråga om du har några tips på recept som är lätta att ta med sig och inte behöver förvaras i kylskåp? Jag ska nämligen på festival i sommar och har inte tillgång till kylskåp/spis så jag tänkte baka lite innan och ta med mig istället för bara chips/kakor/bröd osv och undrar om du har några favoriter som är lätta att ta med som ett lite mer hälsosamt mellanmål?

  Tack för dina kloka ord som ständigt är närvarande!

  • Svara
   roethlisberger
   24 juni, 2014 at 11:26

   I detta väder är det ju typ kylskåpskallt ute 😉 MEN vi får väl hoppas på lite mer sol och sommar snart ändå! Det givna att ta med sig är ju någon typ av raw bollar/barer. Dvs mixa nötter med torkad frukt och smak man gillar. Min lillebror hade gjort ett par jättegoda energibars på havregryn, jordnötssmör, kakao, honung och mjölkpulver (finns tydligen på ica, funkar säkert med proteinpulver också, om man har sådant) som var riktigt fasta och bra – det är ju att föredra om man ska packa dem menar jag.
   Ska jag vara helt ärlig hade jag bunkrat upp med köpta ätbara ting inför just festival, så som frukt i massor, grönt (morötter och hummus, typ, iaf att äta första dagen borde hummusen hålla) NÖTTER, finns ju t.o.m en som heter ”festivalmix”? 😉 det kan du ju göra själv också, antingen kryddiga varianter eller söta, typ granola. Gör egna gotte-påsar med blandad torkad frukt och nötter, det är klockrent mellis.
   Ska fundera och ta fram mina favoritrecept på bakat gotte som håller bra utanför kylen – blir ett inlägg av det! 🙂
   Och TACK för dina fina ord, kram!

Lämna ett svar