healthstories Övningar Träning Vardagsuppdatering

One arm pull-ups

Efter att ha följt olika träningsupplägg det senaste året är jag nu inne i någon form av ”träna det som går”-period. Styrkelyften, och kanske framför allt stressen i vardagen/arbetet den senaste tiden, har slitit på min kropp och jag har haft ont både här och där. Så, just nu blir träningen lite hur som, och passen läggs upp efter dagsform och mitt allmänna träningspepp för dagen.

Med andra ord händer det numera att jag går ner till gymmet och inte har en aning om vad jag ska göra. Under tiden jag värmer upp brukar jag bestämma mig, bli sugen på det ena eller andra. Ibland blir det någon form av cirkelpass, ibland tekniktränar jag en enda övning för att sedan traska hem igen. Träningen är ju så väldigt mycket mer än ”fysisk aktivitet” för mig, och nu mer än någonsin är det min otroligt värdefulla mentala återhämtning.

Häromdagen kom jag till gymmet och hade tidigare på dagen trillat över en video på instagram där en kille gjorde ”one arm pull-ups”. Det såg tungt ut, men jag tänkte att det borde en ju testa! Så det gjorde jag; jag testade och förvånades över att det faktiskt inte var så tungt alls. Det var ungefär lika tungt som en vanlig pullup, om man orkar göra sådana. Jag har ju lagt en hel del tid på både pull ups och chins men de senaste månaderna inte tränat på dem alls, så det var kul att köra igen!

onearmPU1

Testa du också vetja! Det är roligt med sådana här små utmaningar, och ännu roligare om man får förvånas över att faktiskt klara något man trodde skulle vara omöjligt.

Jag la upp en kort video på när jag gjorde några sådana här one arm pull-ups på instagram, där man också ser vad som händer när jag släpper den hjälpande handen jag har runt handleden… man roterar. Det är vad som gör det trixigt men jag planerar att träna på detta för att klara one arm pull ups även så!

onearmPU2

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Rund är också en form!
  15 december, 2015 at 15:01

  Jag KAN testa, men jag vet vad som händer. Ingenting… Hehe! 😉
  Stark du är!

 • Svara
  Rund är också en form!
  15 december, 2015 at 15:01

  Jag KAN testa, men jag vet vad som händer. Ingenting… Hehe! 😉
  Stark du är!

 • Svara
  ACL
  15 december, 2015 at 18:39

  Starkt jobbat! Jag har kämpat för att klara enarmschins ett tag, och kommit ganska nära.

  Den övning du gör är inte riktigt samma, då du dels som du säger vrider kroppen om du kör utan hjälparmen och dels använder den armen väldigt mycket.

  Mina tips för att gå vidare:
  – Använd ett gummiband från stången till hjälparmen. I början kan du snurra fast handen i bandet, och om du känner att du drar för mycket i den så kan du bara greppa i bandet istället.

  – Gör halva rörelsen, dvs börja uppifrån och försök sänka dig kontrollerat med en arm. Det är för mig mest för att få in tekniken.

  – Hjälp dig upp strax över halvvägs och gör sista delen uppåt med en arm. För mig är det svårast i början, så att göra halva tränat både rätt muskler och teknik.

  Lycka till!
  /ACL

 • Svara
  ACL
  15 december, 2015 at 18:39

  Starkt jobbat! Jag har kämpat för att klara enarmschins ett tag, och kommit ganska nära.

  Den övning du gör är inte riktigt samma, då du dels som du säger vrider kroppen om du kör utan hjälparmen och dels använder den armen väldigt mycket.

  Mina tips för att gå vidare:
  – Använd ett gummiband från stången till hjälparmen. I början kan du snurra fast handen i bandet, och om du känner att du drar för mycket i den så kan du bara greppa i bandet istället.

  – Gör halva rörelsen, dvs börja uppifrån och försök sänka dig kontrollerat med en arm. Det är för mig mest för att få in tekniken.

  – Hjälp dig upp strax över halvvägs och gör sista delen uppåt med en arm. För mig är det svårast i början, så att göra halva tränat både rätt muskler och teknik.

  Lycka till!
  /ACL

 • Svara
  Anna - Trend o träning
  16 december, 2015 at 06:44

  Wow vad stark du är Fanny! Själv har jag precis kommit tillbaka så att jag kan göra med två armar efter magoperationen.

  Hoppas vi ses snart. Är sugen på att dra ihop något eller bara ta en lunch någon dag, men fullt upp för oss båda.

  KRAM & ha en fin onsdag!

 • Svara
  Anna - Trend o träning
  16 december, 2015 at 06:44

  Wow vad stark du är Fanny! Själv har jag precis kommit tillbaka så att jag kan göra med två armar efter magoperationen.

  Hoppas vi ses snart. Är sugen på att dra ihop något eller bara ta en lunch någon dag, men fullt upp för oss båda.

  KRAM & ha en fin onsdag!

 • Svara
  Johanna Cook
  16 december, 2015 at 11:57

  Wow vad du är stark och grym Fanny! Sjukt imponerad.

 • Svara
  Johanna Cook
  16 december, 2015 at 11:57

  Wow vad du är stark och grym Fanny! Sjukt imponerad.

 • Svara
  Julia E
  17 december, 2015 at 08:07

  Imponerande! Vad stark du är! Själv övar jag på att lära mig vanliga chins – tillräckligt tungt det. Jag och sambon kör en liten tävling, jag ska lära mig vanliga och han ska lära sig med en arm – hans kommentar när han prövade en arm första gången var att det var supertungt och då har han också tränat en hel del. Så återigen – imponerande!

 • Svara
  Julia E
  17 december, 2015 at 08:07

  Imponerande! Vad stark du är! Själv övar jag på att lära mig vanliga chins – tillräckligt tungt det. Jag och sambon kör en liten tävling, jag ska lära mig vanliga och han ska lära sig med en arm – hans kommentar när han prövade en arm första gången var att det var supertungt och då har han också tränat en hel del. Så återigen – imponerande!

 • Svara
  Jessan
  17 december, 2015 at 14:59

  Shit vilken styrka, imponerande!

 • Svara
  Jessan
  17 december, 2015 at 14:59

  Shit vilken styrka, imponerande!

Lämna ett svar