Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Recept Uncategorized Vardagsuppdatering

Gyllene sötsyrliga bollar

Jag har inte riktigt fattat grejen med incabär.

Omskrivning; jag hade inte fattat grejen – men så hade jag inte smakat den rätta grejen heller. Och med det menar jag att precis som med så många andra torkade bär och frukter är det SÅ-STOR-SKILLNAD på eko och icke eko. Gojibären från ica, lysande exempel. Stenhårda och även smakmässigt ljusår från de riktiga, ekologiska röda superbären man kan köpa tex på gryningen eller nu3.

Men nu pratade vi ju inte om gojibär utan incabär. Jag har haft en påse stående i skafferiet i många månader, efter att ha ätit typ ett bär och mest grimaserat. För surt. Så köpte jag en påse på gryningen, ur deras egna serie. Och ohmygaaad, helt annan grej ju! Fortfarande en lite syrligare och fräschare smak än andra bärkompisar, men ändå söta. Sötsyrlig. Fräsch. UppfriskandeEn härlig fräsch-söt guldklimp, är vad detta incabär är, helt enkelt!
incabollvit2

Så, jag bestämde mig för att göra något gott med incabär i huvudrollen. Tillsammans med krispiga pekannötter, några dadlar, lite mandlar, superpulvret baobab (ny favvo! Hint av citron nästan, fräsch liksom) och kolasmakande mesquite blev dessa bollar till. En sked kokossocker för att runda av smaken ordentligt och bara… succé! Gyllene gottis som blev perfekt igår till lördagsmys.
incabollvit3

incabollvit4

För en laddning bollar, typ 10-12 stycken;

  • 30g pekannötter
  • 50g mandlar
  • 40g incabär
  • 3 st stora, mjuka dadlar
  • 1 msk baobab
  • 1/2 msk mesquite
  • 1 msk kokossocker
  • 50g vit choklad (sockerfri? Det finns, tex denna)

Mixa ihop allt (utom chokladen) och rulla till bollar. Smält chokladen, doppa bollarna med hjälp av två skedar, och toppa med lite extra incabär eller mandlar eller whatever you fancy! Låt chokladen stelna (är du lika ivrig som en annan går det på ungefär två korta minuter i frysen..) och sedan har du alldeles ljuvliga, sötsyrliga praliner redo att ätas opp!incabollvit1

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar