Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis Okategorierat Recept Uncategorized Vardagsuppdatering

Smarriga mandel- och rabarberrutor

Ända sedan min mamma gav mig ungefär hundra rabarber från landet, har jag velat göra dessa nötiga, söta rabarberrutor. Receptet har liksom funnits färdigt och klart att göra till verklighet i mitt huvud i flera månader, men ändå har jag inte fått tummen ur och bara gjort. Tills jag nu efter inflytt och flera dagars konstant städning, kände att det var dags att inviga mitt nya kök. Så nu äntligen, säg hejhej supermumsiga rabarberrutor!rabarberruta1

Till barbarber är det få saker som passar så bra som mandel. Och sedan jag fick smaka min grannes paj med brunt socker i för flera år sedan, har det varit mitt självklara val att ha i allt som innehåller rabarber. Det blir en djupare, lite ”rostad” smak som gör sig kalasbra med de syrliga stjälkarna.rabarberruta5

Jag gjorde flera stora laddningar rabarbersylt i våras när mamma som sagt gav mig enorma mängder rabarber. Hur? Jag skar upp i centimetertjocka bitar, fräste i en kastrull med sötningströ (både ljus och mörk) tills det hela var mjukt och gött. Då drog jag kastrullen från värmen och hade ner chiafrön, det blir sedan en riktigt superboostad sylt som passar att bre på mackan, att äta till en smakrik ost, att ha i gröten eller min favvo : i vaniljyoghurt tillsammans med crunchy müsli. Mmmm så gott så! I detta recept använder jag mig av just rabarbersylt som jag gjort enligt ovanstående enkla steg. Om man av en eller annan orsak inte har lust eller möjlighet att göra så, kan man såklart bara använda en köpt variant istället.rabarberruta4rabarberruta2

För 5 stycken rabarberrutor:

 • 1 dl mjöl havremjöl
 • 2 msk kokosmjöl
 • 1/2 tsk bakpulver
 • en nypa salt
 • 1,5 msk kokosolja
 • 1 dl mandelsmör
 • 1 dl kokossocker (går att byta ut mot annat brunt socker, så som farinsocker eller brun sötning)
 • 1 äggvita
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1 dl rabarbersylt
 • 1/2-1 dl salta mandlar, hackade

(Sätt ugnen på 175 grader) Börja med att röra ihop mjöler, bakpulver och salt i en bunke. I en annan bunke, rör ihop mandelsmör, kokosolja och kokossocker. Tillsätt äggvitan och vaniljpulver, rör lite till, strö över mjölblandningen och arbeta ihop allting. Spara ca 1/3 av degen och ställ in i frysen. Resterande deg brer/trycker du ut på en bakplåtspappersklädd plåt i en rektangel. Bre över rabarbersylten. Ta ut sista degen ur frysen, ha ner hackade, salta mandlar och smula sedan alltihop över rabarber-botten. In i ugnen och grädda i runt en halvtimme, tills smulet fått lite yta och det ser gott ut, helt enkelt. Låt svalna, skär i bitar och försök ha tålamod för denna kaka avnjuts bäst när det fått stå till sig i kylen lite. Vill man kan man äta den varm med en kula vaniljglass eller liknande – jag åt en bit till frukost och det är också himla fint, kan jag meddela.rabarberruta3

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Fanny
  31 juli, 2014 at 12:20

  Alltså hur gott ser inte det där ut då?!? Känns som du läst mina tankar, funderade precis på vad en kan göra med all rabarber. Förutom vanlig (halvtråkig) smulpaj. Dessa ska definitivt provas! Du är ju ett geni, människa! (Har iof inte testat dom än men ändå.. Bilderna talar för sig själva!) 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   31 juli, 2014 at 13:04

   Hehe ja jag gillar rabarber (och smulpaj! Framför allt smulet 😉 men det kommer ju i sådana ENORMA MÄNGDER så man hinner lite tröttna… Jag skär dock alltid i sådana där 1-2 centimetersbitar och fryser in – funkar skit bra att ta fram och tina, både att senare göra paj eller sylt på, eller att ha i mat. Mitt favvorecept har du här, du måste prova!!
   Hoppas du gillar dessa rutor, jag har ett liknande recept med blåbär och cashewnötter i min senaste ebok, ifall du blir sugen på mer 🙂 kram!

   • Svara
    Fanny
    31 juli, 2014 at 16:35

    Tack för tipsen! Dock är jag en sån där som inte gillar frukt i mat.. Det är FEL ju. 😉 Hehe, men jag ska ge det ett försök ändå, mat och bakgurun kan väl inte ha fel liksom? 🙂 Kram och ha en fortsatt fin dag! Och grattis till lägenheten! 🙂

    • Svara
     roethlisberger
     1 augusti, 2014 at 04:33

     Nej jag avskyr frukt i maten!! Varm frukt alltså. Typ grytor med persika eller vad för knas folk sysslar med. Jag gillar kall, fräsch frukt i sallader med tex fetaost och sådant, men aldrig aldrig varm frukt… rabarber tycker jag dock inte är frukt. Det känns ju mer som… någon blandning mellan grönsak och krydda och kanske lite lite frukt då. För osött för att kännas som frukt. Och här i detta recept med sambal och honung är det GRYMT 🙂 hoppas du vågar prova! Kram och tack så mycket

Lämna ett svar