CHEESECAKE & PAJ Efterrätt och gotte Fanny Fotograferar Fannys Favvo Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis RAWDESSERTER Recept Uncategorized Vardagsuppdatering

Salted Caramel Macadamia Raw Cheesecake

Ett av mina mest uppskattade recept både hos er läsare och mig själv (jag har ju ständigt nya idéer att testa så när saker görs om är det verkligen storfavoriter) är min raw cheesecake med pistage, vanilj och hallon. Så när jag inför födelsedagsfirandet i lördags ville göra något gott valde jag att göra en ny variant av denna gudagoda cheesecake, och kombinerade favorit med favorit ; raw cheesecake + salted caramel. Och för att få med ännu en favorit la jag till macadamianötter också.

Mmmm det här var nog min storfavorit av de tre sakerna jag bjöd på under födelsedagsfikan!macacaracheesecake2

Botten:

 • 1,5 dl macadamianötter
 • 1 dl mandel
 • 6 st dadlar
 • en nypa salt

Fyllning:

 • 3 dl cashewnötter (blötlagda i minst 4 timmar, gärna över natten)
 • 1/2 dl citronjuice
 • 1 dl kokosolja
 • 4 msk agave
 • 1/3 tsk vaniljpulver

Salted Caramel:

 • 1/4 av ovanstående fyllning
 • 8 st dadlar
 • 1 msk mandelsmör
 • en nypa salt
 • 3 msk kokande vatten

macacaracheesecake1

Börja med att mixa ihop ingredienserna till botten, tryck sedan ut den i en fettad eller bakplåtspappersklädd form med löstagbara kanter. Mixa sedan fyllningen helt slät. Häll 3/4 av den över bottnen. Den resterande smeten är basen för ”salted caramel”-såsen så släng ner de ingredienserna i mixern och mixa ihop. Smaka av med saltet – jag tycker det är gott när det är ganska rejält saltat för att bryta av fint mot den lite sötare cheesecaken. Klicka sedan ner önskad mängd av denna kola-sås över cheesecaken och dra ut i ”swirls” med hjälp av en kniv. För mig blev det lite sås över och den är kanongod över det mesta – så som gröt, glass eller varför inte morgon-kvargen? Jag har testat samtliga och ja, passar till allt! Låt cheesecaken stelna i frysen några timmar (går finfint att göra flera dagar i förväg och förvara i frysen tills det ska fikas) och ta fram ett tag innan servering, kanske en 20-30 minuter. Jag lät den sedan stå framme i flera timmar och den klarade sig bra, även om jag personligen föredrar alla raw cheesecake nästintill helfrusna. Får man över är det bara att slänga in i frysen igen! Eller kylen, vad man behagar 🙂

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  elin
  25 augusti, 2014 at 15:28

  mmm låter kanongott!!

 • Svara
  Emma
  26 augusti, 2014 at 18:55

  DEN ska jag baka! Låter otrolig god 😀 naturella macadamianötter eller?

 • Svara
  Liz
  28 augusti, 2014 at 09:54

  Tror du man kan ersätta en del av cashewnötterna med färdigt cashewnötsmör?

  • Svara
   roethlisberger
   28 augusti, 2014 at 10:41

   Nja, jag skulle nog köra på nötter! I cashewsmör är nötterna ofta rostade vilket ger en annan smak, och sedan är de ju inte blötlagda + de är så pass ”mixade” att fettet har en annan konsistens. Slutligen har jag ingen aning om vilken mängd som skulle behövas.. Kör på naturella cashewnötter, skulle jag säga!

 • Svara
  Emelie
  2 september, 2014 at 08:16

  Vad för sorts macadamianötter? Rostade? Naturella? Vart hittar man isf naturella? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   2 september, 2014 at 12:06

   Jag använder naturella ja 🙂 finns i välsorterad hälsokost, och jag tror http://www.nu3.se har att beställa också 🙂 kika in där!

 • Svara
  J
  10 september, 2014 at 14:04

  Jag är en av dem som läser din blogg men som vanligtvis aldrig kommenterar något. Men nu tänkte jag att jag måste kommentera eftersom jag tycker du är värd att höra hur gott det blev då jag testade på dina recept. 🙂 Nog för att du säkert vet att dina recept är goda men iallafall. Jag lagade den här kakan och Raw Apelsin Cheesecake med Chocoswirl, båda två var riktigt riktigt goda och fick komplimanger av alla som smakade. 🙂 så tack för att du delar med dej av bra recept!

 • Svara
  Ann-Louise
  23 juni, 2018 at 15:25

  Skulle man kunna byta ut nötter mot någon slags fröer? Nötallergi!

Lämna ett svar