Det finns saker jag drar mig för att göra. Prova. Experimentera med på olika sätt. Oftast är det saker jag inbillar mig är lite bökigt, tar tid och kan bli fel om man inte testat hundra gånger förr. Ni vet, typ grodda grejer som fina Annie verkar göra var och varannan dag.
Det här var en sådan grej. Jag vet inte hur många månader år jag velat testa det här. Tänkt att ”det borde väl gå, eller?” Varför har jag inte gjort det tidigare DÅ, undrar ni nu. Jo, ska jag svara er, för att jag också var medveten om att det kunde ta en timme eller två. EN TIMME ELLER TVÅ (ha!) – som om jag aaaldrig är hemma den tiden och kan göra annat samtidigt?! För det är just det, det här är en typisk sköter-sig-själv-grej som man egentligen bara behöver sätta igång och sedan ”samla ihop” någon timme senare. Sedan står man där, nöjd och belåten med pure gold i händerna, och undrar varför f*n man inte provat tidigare!?
Och det där guldet jag syftar på är alltså egen sötad kondenserad mjölk (vegan), eller om man gör som jag och låter det hela puttra till en alldeles ljuvlig, smörig och söt kolasås. Det krävs knappt ett recept, så enkelt är det, men fybubblan så gott! Två ingredienser + lite tid – det är allt som behövs!
Du behöver:
- 1 burk kokosmjölk *
- 2 msk flytande sötning, jag har testat med fibersirap gold, agave och honung – allt har blivit bra
* Angående val av kokosmjölk *
Jag har gjort denna kolasås med både fullfet kokosmjölk och light-varianter. Båda funkar och den största skillnaden är tiden det tar att göra såsen, eftersom det är vätskan från kokosmjölken som ska reduceras. Väljer du en fullfet variant kan du förkorta tillagningstiden betydligt genom att redan när du tömmer kokosmjölks-burken enbart skopa ur det tjocka vita, och hälla av vattnet. Light kokosmjölk brukar inte separera sig så i bruken utan då får du hälla hela innehållet i kastrullen. Vilket alltså absolut också funkar! Det tar bara lite längre tid.
Gör såhär:
- Rör ihop kokosmjölk och sirap i en liten kastrull.
- Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra. Rör med jämna mellanrum.
- Beroende på vilken kokosmjölk du använder tar det olika lång tid för vätskan att reduceras, men när du har en tjock, gyllene kolasås drar du kastrullen från värmen och tada! Klart!
- Servera antingen direkt, varm, eller häll upp i en burk/flaska och låt svalna för att sedan förvara i kyl. Den blir fastare i kylen men smakar likadant. Vill du ”mjuka upp” den igen är det bara att micra några sekunder före servering 🙂
Gott att hälla över glassen, röra ner i gröten, toppa melliset med… ja men typ gott till allt!
Vad jag gjorde med denna ljuva kolasås? Jo förutom att jag åt halva burken dirr stående vid diskbänken efter tillverkning, så smaksatte jag en vegansk frosting för lite härlig dulce de leche-smak… frostingen var pricken över i över en saftig och alldeles underbar morotskaka. Recept kommer, såklart! Tills dess, bild;
41 Kommentarer
Annelie / blomsterochbakverk
28 augusti, 2014 at 08:31Wow! Låter helt fantastiskt ju. Det måste jag prova, jag som inte tål mjölkprotein just nu. Och den där kakan ser jag fram emot att läsa receptet på. Tack!
roethlisberger
28 augusti, 2014 at 10:42Det var verkligen galet gott! Och SÅ ENKELT JU 😀 haha, sånt gillar man alltid. Och kakan, ja den var inte fy skam den heller 😉
Jessica
28 augusti, 2014 at 08:40Måste det vara fullfet eller funkar light också? 🙂
roethlisberger
28 augusti, 2014 at 10:42jag har inte testat, men skillnaden på light och icke light är ju i princip att light innehåller mer vatten och det är ju den vätskan man kokar bort för att få kolasåsen.. Så man skulle behöva ha mer = same same fast dyrare. Kör fullfet! Helst eko, såklart 🙂
Erica
28 augusti, 2014 at 11:21Åh vad glad jag blev av att hitta detta tips, precis vad jag behövde inför morgondagens födelsedagsfika! Har en liten kille som är allergisk mot de flesta ”baslivsmedel” och hittar mycket roligt i din blogg som vi alla kan njuta av.
Underbar blogg som helhet med det bästa av allt, som att stoppa handen i en godispåse med dina absoluta favoriter!
Anneli
28 augusti, 2014 at 12:03*Dregel* Låter och ser sanslöst gott ut!! Ska definitivt provas!! 😀
Sara
28 augusti, 2014 at 12:43men mums!
Frida
29 augusti, 2014 at 10:32Åh vad härligt med ett recept på morotskaka, det ser jag fram emot!:-)
Kristine
30 augusti, 2014 at 12:22Hei Fanny!
Prøvde å lage dette i dag, men med honning i steden for agave. Når mitt hadde kokt i ca 1.5 time skilte det seg, og ble alt annet enn karamellsaus slik som du fikk. Noen forslag til hva årsaken kan være?
Erica
30 augusti, 2014 at 15:05Precis så betedde sig min med, jag hade också honung i, måste vara den som är orsaken.
roethlisberger
30 augusti, 2014 at 17:36Märkligt.. jag hade också honung i :/ kan ha varit kokosmjölken, använde du fullfet? Kanske bara otur med en dålig mjölk, för jag har som sagt gjort såhär med både agave och honung, och det har alltid gått felfritt.. hoppas du får till det! 🙂
Kristine
30 augusti, 2014 at 18:49Hmm, merkelig. Hadde fullfet jeg også. Får prøve igjen!
Men selv om det ikke ble slik som det skulle, ble det gode ”karamellklumper”! La det i fryseren, og vips hadde jeg noe godt å mumse på 🙂
Sandra Nilsson
12 september, 2014 at 14:15Jag kokade min i över 2 1/2 timme och den blev perfekt! Så tänkte jag ”bara en minut till” och DÅ skar den sig…suck! Så det är nog bara att testa igen för er den skurit sig för 🙂
Karin FitnessochHälsa
30 augusti, 2014 at 21:35Låter super gott, hälsar en kolasåsälskare!
Embla
31 augusti, 2014 at 09:10Det ser så gott ut! Jag har velat testa detta i evigheter jag med, men det har ju verkat så krångligt! Nu när du beskrev det verkade det ju hur lätt som helst. Jag tål inte mjölk, så alla dulce de leche efterrätter har bara varit att glömma tidigare, men nu så!
kajsa
3 september, 2014 at 19:27Min skar sig också.. Kanske kokade den för länge? Den såg bra ut men skar sig när jag tog av den från plattan.. All kokosolja la sig ovanpå ”kolasåsen”.
Emma Blidberg
24 september, 2014 at 05:08Hejsan! Supergod kolasås 🙂 Min fundering, förvarar du den i tumstemperatur eller i kylskåp?
Tack för underbara recept!! 🙂
roethlisberger
24 september, 2014 at 07:28Jag har den i kylen, den blir ännu tjockare då 🙂
Emma Blidberg
24 september, 2014 at 18:21Ja jag chansade och ställde in den där idag och mkt riktigt ännu tjockare! 🙂 Den bör ju hålla sig fräsch i rumstemp också för det är ju bara kokosmjölk och agave om man nångång önskar den mer rinnig vill säga 🙂
Emma
13 oktober, 2014 at 15:32Detta måste jag testa så fort jag får tid =)
En fundering, använder du bara det tjocka i kokosmjölksburken eller använder du hela innehållet inkl vatten?
Iz
13 november, 2014 at 23:54http://www.tasteline.com/Recept/Kolasas_pa_kondenserad_mjolk
Jag provade det här receptet för flera månader sedan, då behöver man inte ens komma ihåg att röra i någon gryta = ännu enklare 😉 Blandade inte i någon grädde, sirap eller honung – och ändå var den gudomligt god!
Anonym
14 april, 2019 at 09:48Dock inte vegansk 😂
roethlisberger
14 april, 2019 at 09:53Jo?
roethlisberger
14 april, 2019 at 09:53Jo..?
Anna
22 januari, 2020 at 19:53receptet på bifogad länk är inte veganskt då det är kondenserad mjölk på burk som kokas och kondenserad mjölk har oxå ursprung från korna ;). Receptet i blogginlägget är dock veganskt 🙂
Ida
7 februari, 2015 at 17:21Den ser ju gudomligt god ut!
Jag tänkte testa den idag men jag förstår inte riktigt vad som gick fel. Den blev inte till kola och ändrade inte alls färg, kan det bero på vilken kokosmjölk jag använde tro? Jag använde Santa Marias extra creamy coconut milk.
Tack för alla fantastiska recept och inlägg fina Fanny! 🙂
lex
10 april, 2015 at 21:23Hej! Läste på en annan sida att det inte fungerar med kokosmjölk med tillsatser såsom förtjockningsmedel. Kanske det som varit felet?
Själv testade jag ikväll, fast det här andra receptet med brunt socker o salt. Problemet var bara att jag översatte tsp till matsked, så det är på tok för salt
Johanna
20 april, 2015 at 20:25Åh, jag gav mig på detta ikväll då jsg tänkt göra en Banoffee pie mjölk o glutenfri
Men läste inte kommentarerna..
Selinas Ekologiska Meze
2 september, 2015 at 14:38Men muuuums vad gott!! Det ska jag göra kväll! =)
Cassandra
10 juli, 2016 at 14:10Gjorde denna idag. Använde Santa Marias kokosmjölk ”extra creamy” och tog ca. 50/50 med agave och fibersirap gold, blev helt perfekt! 😀
roethlisberger
11 juli, 2016 at 09:04Vad roligt! Tack för att du tog dig tid att kommentera och låta mig veta, jag uppskattar det!
Frida
25 juli, 2016 at 09:511. Älskar hur du skriver, låter precis som om jag själv hade skrivit det xD
2. Ska göra detta, dirr. Googlade och ba går det ens, och nu ba YAAAAAS! Så TAAACK ❤
Caroline
10 september, 2016 at 20:26Hej! Gjorde idag med ljus sirap som sötning och vanlig kokosmjölk. Efter ca 1.40h så skulle jag ta av den, vände mig bort 1 sekund och när jag tittade i kastrullen igen hade det blivit en liten hinna av kokosen ovanpå och den kändes lite grynig.
Tog av den snabbt och hällde i glasburk. Tog en sked och rörde ganska länge och då blev den bra igen och står nu och sjunker i grader 🙂 Ska bli garnering på marängbotten imorgon tillsammans med grädde och bär, om min sambo inte smyger upp inatt o äter upp all kolasås 😉
Tusen tack för uppskattat recept!! 🙂
Connie
17 januari, 2017 at 15:29Hej!
Så bra recept … skulle det fungera bättre med kokosgrädde då? Vad tycker ni?
Josefin
4 maj, 2017 at 05:52Men gud, detta måste jag testa!!
Pia
24 juli, 2017 at 09:51Tack för ett enkelt recept!
Jag använde Blue dragons kokosgrädde (med vatten och allt) + ljus agavesirap. Tog 1h och 45 min att bli passlig konsistens.
Nu skall det få svalna och sen blir det att hitta på något gott att göra av det! Tror det blir glass å kolasås 🙂
Madeleine
6 augusti, 2017 at 22:05Det här var så gott! Tog Kung markattas kokosmjölk (bara det tjocka, vita) och kokade i en 1,5 liters kastrull. Tog ca 30 minuter så var det klart! Tillsatte en skvätt lönnsirap samt 1/2 tsk lakritspulver också = supergod lakritskolasås.
MARS-MOUSSETÅRTA (no-bake) – Roethlisberger.se
23 april, 2018 at 16:09[…] sats kolasås (receptet säger kokosmjölk, själv använder jag numera oftast en förpackning -2,5dl- milda […]
Malin
25 april, 2018 at 19:39Provat denna ikväll, använde kokosmjölk (fullfett, tog bara det översta vita i burken) och agave sirap. Det började bra men efter ett tag när den såg ut att bli mer gyllene skar det sig 🙁 gjorde så att jag hällde av det fettet som lagt sig uppepå bara, tror det gick bra! Vet inte om det kan va att jag bara tog det feta i kokosmjölken och inte hela burken?
Helén
22 september, 2018 at 16:55Tyvärr min skar sig också precis när den började se perfekt ut.
Annelie
31 december, 2019 at 23:26Kan man göra glass på den kondenserad mjölken? Som ned den man köper?