Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Uncategorized Vardagsuppdatering

Sista baket från födelsedagsfikan : Marängtårtspizza

En vecka efter att den slukades snabbare än snabbast av mina gäster och mig under födelsedagsfikan kommer nu receptet på min lille… pizza-tårta? Maräng-pizza? Marängtårtspizza? Kärt barn har många namn. Och det här barnet skulle inte alls bli såhär egentligen, i alla fall inte rent formmässigt – smaken däremot satt precis som den skulle!

fodelsedagstarta2

Planen, var att göra en klassisk tårta i flera lager, varva med sylt och grädde och toppa med ännu mera grädde. Planen höll tills dess att grädden skulle vispas och det fanns för lite, helt enkelt. Jag vet – nybörjarmisstag på en nivå så att det nästan är pinsamt…

Men, något skulle jag ju bjuda på så jag struntade i den ena marängbottnen jag gjort och använde bara den ena. På den bredde jag jordgubb/lime-sylt och över det kokosgrädde som piffats till med en nypa vanilj. Enkelt, någorlunda OK snyggt och framför allt väldigt väldigt gott! Jag sötade marängbotten med xylitol (björksocker) och det var första gången jag använde en så ”stor” mängd ; oftast sötar jag med steviadroppar eller annan koncentrerad sötning så som agave, dadlar eller honung, där man behöver rätt liten mängd. Men för att få klassisk ”maräng-volym” valde jag här alltså att använda xylitol (detta). Varför xylitol är ett finfint alternativ till vanligt strösocker kan du läsa här.

fodelsedagstarta1

För två marängbottnar gör du såhär:

Börja med att mixa 100g mandel och 100g hasselnötter, antingen till ett fint mjöl eller så kan du låta lite bitar vara kvar för crunch – det är ju en smaksak det där. I en bunke, vispar du ihop 4 äggvitor och 1dl+2 msk xylitol fluffigt, det tar ca 5 minuter. Vänd ner nöt-mjölet/hacket och blanda försiktigt ihop. Bre ut till två runda plattor på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ca 20 minuter på 175 grader tills de är klara. Låt svalna helt innan du brer på fyllning och toppning, och låt sedan gärna tårtan ”stå till sig” ännu en timme eller två i kylen innan servering.

Jag mosade som sagt 250g jordgubbar, pressade i saften från en lime och rörde ner en sked chiafrön för att få en fräsh sylt. Över den bredde jag försiktigt kokosgrädde som jag gjort genom att vispa upp det tjocka lagret ur en burk kokosgrädde tillsammans med en nypa vaniljpulver. Lite rivet limeskal och jordgubbspulver och marängtårtspizzan var redo att serveras! Nästa gång tripplar jag mängden grädde och kör dubbla lager för en hederlig tårta, men smakerna skulle jag inte ändra det minsta på… ljuvligt!

fodelsedagstarta3

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Josefine
  31 augusti, 2014 at 17:07

  Ett tips när det gäller kokosgrädde – har du missat att ställa in burkar i kylen och behöver mer grädde än vad du har förberett för: Om du har någon tjock variant hemma går det att stabilisera den med xanthangummi så att den åtminstone inte flyter ut om du brer ut den över en kaka/tårta. Man får tillsätta lite i taget, röra om länge så att xanthangummit verkligen blandas ut, tillsätta lite till, röra lite till o.s.v. tills rätt konstens har uppnåtts.

 • Svara
  Josefine
  31 augusti, 2014 at 17:07

  Ett tips när det gäller kokosgrädde – har du missat att ställa in burkar i kylen och behöver mer grädde än vad du har förberett för: Om du har någon tjock variant hemma går det att stabilisera den med xanthangummi så att den åtminstone inte flyter ut om du brer ut den över en kaka/tårta. Man får tillsätta lite i taget, röra om länge så att xanthangummit verkligen blandas ut, tillsätta lite till, röra lite till o.s.v. tills rätt konstens har uppnåtts.

 • Svara
  Paula
  1 september, 2014 at 05:28

  Ser helt SJUKT gott ut! Sen undrar jag om du har möjlighet att kanske lägga in så att headern i blogginlägget blir en klickbar länk till själva inlägget, om jag läser bloggen via bloglovin så blir det väldigt meckigt när jag vill spara receptet i bokmärken på datorn.

 • Svara
  Paula
  1 september, 2014 at 05:28

  Ser helt SJUKT gott ut! Sen undrar jag om du har möjlighet att kanske lägga in så att headern i blogginlägget blir en klickbar länk till själva inlägget, om jag läser bloggen via bloglovin så blir det väldigt meckigt när jag vill spara receptet i bokmärken på datorn.

 • Svara
  Camilla
  3 september, 2014 at 20:28

  Jag haaaaatar när folk frågar sånt här (precis som du ska ha stenkoll på allt..) men iaf. Såg att du använde xylitol, var det för att du inte tror att det funkar med typ stevia strö?
  ÄLSKAR verkligen att gå in här och inspireras, du är verkligen duktig, så jag hoppas att nån dag få chansen att prova dina bakverk och träffa dig irl. Kanske dags att öppna cafe!? 😀

  • Svara
   roethlisberger
   4 september, 2014 at 07:57

   Haha! Lite så tänker jag ibland… ”jag gjorde ju såhär och det blev bra… har inte behövt prova om ANNAT också funkar?” 😉
   Jag hade dels inget steviaströ hemma som mäter någorlunda lika med socker (som jag nu ville ha eftersom marängen kräver viss ”volym” – stevia droppar ahde nog inte funkat liksom) samt att jag ville testa xylitol då jag hade en påse i skåpet 🙂
   TACK för dina fina ord, och vet du snart kommer det faktiskt bli möjligt att både baka med mig och fika med mig.. 😉 håll koll hihi, kram! (och café är såklart drömmen!)

   • Svara
    Camilla
    4 september, 2014 at 14:04

    Haha, tycker det är så kul när folk ba: ”Vad kan jag använda istället för..?”. Dear lord, folk alltså!
    Men okej, då är jag med, ska experimentera lite!
    WIIE! Fifaaan va kul! Då ska jag verkligen hålla ögonen öppna! KRAM!

 • Svara
  Camilla
  3 september, 2014 at 20:28

  Jag haaaaatar när folk frågar sånt här (precis som du ska ha stenkoll på allt..) men iaf. Såg att du använde xylitol, var det för att du inte tror att det funkar med typ stevia strö?
  ÄLSKAR verkligen att gå in här och inspireras, du är verkligen duktig, så jag hoppas att nån dag få chansen att prova dina bakverk och träffa dig irl. Kanske dags att öppna cafe!? 😀

  • Svara
   roethlisberger
   4 september, 2014 at 07:57

   Haha! Lite så tänker jag ibland… ”jag gjorde ju såhär och det blev bra… har inte behövt prova om ANNAT också funkar?” 😉
   Jag hade dels inget steviaströ hemma som mäter någorlunda lika med socker (som jag nu ville ha eftersom marängen kräver viss ”volym” – stevia droppar ahde nog inte funkat liksom) samt att jag ville testa xylitol då jag hade en påse i skåpet 🙂
   TACK för dina fina ord, och vet du snart kommer det faktiskt bli möjligt att både baka med mig och fika med mig.. 😉 håll koll hihi, kram! (och café är såklart drömmen!)

   • Svara
    Camilla
    4 september, 2014 at 14:04

    Haha, tycker det är så kul när folk ba: ”Vad kan jag använda istället för..?”. Dear lord, folk alltså!
    Men okej, då är jag med, ska experimentera lite!
    WIIE! Fifaaan va kul! Då ska jag verkligen hålla ögonen öppna! KRAM!

Lämna ett svar