Frågor och svar Inspiration och pepp Kost Uncategorized Vardagsuppdatering

kakaosmör

Sara tyckte att jag kunde berätta lite mer om kakaosmör. Vad ÄR det och vad har man det till, egentligen? Det tyckte jag var en bra idé!

Först och främst : kakaosmör (nu pratar jag om fint, raw kakaosmör) framställs genom kallpressning av kakaobönor. Bönorna värms upp till max 38°C innan man pressar ut oljan (en kakaoböna kan innehålla upp till 50% fett), den separeras då nämligen från protein och fibrer och det är så man får det koncentrerade kakaosmöret som kan användas till allt från pralintillverkning till naturlig hud- och hårvård

cashewcups2

Vill man göra egen choklad eller praliner är det bara att smälta smöret (förslagsvis över vattenbad för att hålla det helt raw) och tillsätta kakaopulver + valfri sötning om man så önskar, och låta det stelna i kylen. Mängd kakao/sötning är helt efter smak, men en tumregel för ”basic” choklad är ungefär lika delar smör som kakaopulver, och sedan kan man söta med till exempel agave tills det är lagom sött. Vill man ha vit choklad skippar man helt enkelt kakaopulver och tillsätter istället lite vaniljpulver och agave för en söt och härlig vit choklad! Smöret i sig smakar inte så mycket alls – så smaksätta det vill man nog men här är det ju fritt fram att leka! Lite gojipulver, mesquite, eller varför inte carob?

Som jag skrev igår är en stor fördel med hemgjord choklad gjord på kakaosmör, istället för till exempel kokosolja, att den håller sig fast även ute i rumstemperatur. Det har även väldigt lång hållbarhet och kan utan problem överleva i ditt kök i över ett år. Fast jag vet inte riktigt vem som testat detta tok… Min påse är snart slut – när man väl börjat leka med kakaosmör vill man inte riktigt sluta 😉

Som jag nämnde ovan; kakaosmör kan även användas som hudvård! Då smöret är rikt på vitamin E, som är verksamt mot hudsprickor, torr hud, eksem, ärrvävnad och irritation, så fungerar det utmärkt som hud- eller massageolja. Det innehåller även A, B och C – vitaminer som är utmärkt näring för huden och rekommenderas ofta för behandling av hudåkommor. (Värm den mot huden eller i handen, så smälter den och du kan smörja in huden. Eller ta en bit och lägg i badet, underbart för huden!)

Det tog mig några månader innan jag fick tummen ur och klickade hem min påse smör, men det åkte direkt upp på min livsmedel-som-alltid-ska-finnas-hemma-lista. Jag köpte mitt nu från iherb, men det finns hos flera märken även här i Sverige – ett snabbt sök på google ger dig massa valmöjligheter! 

skafferi4

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Jenny
  20 september, 2014 at 14:22

  Vit choklad också!? Utan mjölk!? Vilkt toppentips! Saknar lite vit choklad sedan jag blev vegan, så nu får jag se till att köpa hem kakaosmör jag också! Tack för en topenblogg! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   21 september, 2014 at 08:42

   Ja men visst! Vit choklad är just vit för att det inte är kakao pulver i – bara FETET från bönan dvs kakaosmöret 😀 sedan är kanske inte alla billiga vita chokladkakor i butiken enbart rent kakaosmör pga dyrt, men ja 😉 Så köp kakaosmör och laborera fram din egna VEGANSKA (vita) choklad, tycker jag 🙂 och berätta gärna hur det går, om du hittar någon favorit-variant!

 • Svara
  Jenny
  20 september, 2014 at 14:22

  Vit choklad också!? Utan mjölk!? Vilkt toppentips! Saknar lite vit choklad sedan jag blev vegan, så nu får jag se till att köpa hem kakaosmör jag också! Tack för en topenblogg! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   21 september, 2014 at 08:42

   Ja men visst! Vit choklad är just vit för att det inte är kakao pulver i – bara FETET från bönan dvs kakaosmöret 😀 sedan är kanske inte alla billiga vita chokladkakor i butiken enbart rent kakaosmör pga dyrt, men ja 😉 Så köp kakaosmör och laborera fram din egna VEGANSKA (vita) choklad, tycker jag 🙂 och berätta gärna hur det går, om du hittar någon favorit-variant!

 • Svara
  Träningsglädje
  20 september, 2014 at 17:11

  vem vill inte köpa kakaosmör nu?? känns ju som en kalasgrej!

  • Svara
   roethlisberger
   21 september, 2014 at 08:41

   Haha ja men faktiskt. Det är en himla fin grej!
   Och ps. varsågod!

 • Svara
  Träningsglädje
  20 september, 2014 at 17:11

  vem vill inte köpa kakaosmör nu?? känns ju som en kalasgrej!

  • Svara
   roethlisberger
   21 september, 2014 at 08:41

   Haha ja men faktiskt. Det är en himla fin grej!
   Och ps. varsågod!

 • Svara
  Träningsglädje
  20 september, 2014 at 17:14

  ps. tack!!!

 • Svara
  Träningsglädje
  20 september, 2014 at 17:14

  ps. tack!!!

 • Svara
  Ella
  12 mars, 2016 at 16:07

  Kan man använda kakaomassa istället för kakao? Vad är cacaopaste? Om man vill göra mjölkchoklad, tror du det funkar med kokosmjölk?
  Vänlig hälsning Ella

 • Svara
  Ella
  12 mars, 2016 at 16:07

  Kan man använda kakaomassa istället för kakao? Vad är cacaopaste? Om man vill göra mjölkchoklad, tror du det funkar med kokosmjölk?
  Vänlig hälsning Ella

Lämna ett svar