Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Te-tricket som fixar variationen

Här kommer ett sådant där enkelt tips. Ni vet ett sådant där tips som skapar lite variation men inte kräver vidare ansträngning vare sig i form av tankeverksamhet eller aktiv handling. Ett himla bra vardagstips, helt enkelt!

tekyckling1

Jag vet ärligt talat inte varför jag inte tänkt på det här tidigare, för jag har använt ”tricket” förr. Det handlar om te. Starkt starkt te som ger smak. När jag hade min värstaste värsta gröt-period och åt gröt mest hela tiden, så var det ett tag jag smaksatte med varenda tepåse jag kom över. Hur? Jag kokade helt enkelt upp lite vatten, hade i en tepåse eller två (eller tre, beroende på vilket te jag använde), lät det stå ett tag, och sedan hade jag i havregryn och kokade gröt som vanligt. Superfiffigt och enkelt sätt att variera gröten!

Men i alla fall. Nu var det ju inte gröt jag skulle tipsa om. Utan att tillaga kyckling i te. I ugnen. Så det sköter sig själv ni vet, för sådant gillar man de där dagarna man helst inte lagar något alls (men hemskt gärna äter).

tekyckling6

Jag använde teet ni ser på bilden högst upp; ett grönt te från PUKKA med citron-touch. Sedan rev jag ner färsk ingefära och vitlök – de tre smakerna blev himla bra kompisar! Jag kokade upp lite vatten, hällde över kanske 1 dl i ett litet glas (nästa gång tar jag lite mindre; 1dl var aningens för mycket för bara en portion) och la i en tepåse. Man kan såklart smaksätta med vad som helst, men jag körde alltså på färsk ingefära och vitlök. Beror väl på tesmak man väljer, vad som passar.

tekyckling2

När det hela ”fått lite smak”, skar jag en kycklingfilé i bitar, la i en ugnsform och hällde över teet + rivet. Som ni ser blev det lite mycket vätska men det gör egentligen inte heller något – poängen är att kycklingen suger åt sig smakerna och håller sig sådär fint saftigt.

tekyckling3

tekyckling4

Medan kycklingen sedan är i ugnen (jag hade på 175 grader) gör man tillbehör. Jag körde på snabbstekt broccoli, som dels också kryddades med lite riven ingefära och vitlök, men vad som verkligen satte guldkant på det hela var min favvokombo tamari-soja och coconut syrup. Alltså sååå hiiimlans gott! Jag älskar att blanda i lite sött i maten, det förhöjer verkligen smakerna.

tekyckling5

Ja men sen var det ju middag då! Kycklingen må se trist ut, man får ju ingen direkt stekyta, men smaken hörrni. Den fanns där! Och så långt ifrån torr filé man kan komma, eftersom den så fint sugit åt sig av teet under tillagningen. Så med lite färskt grönt till (och obligatorisk dessert, såklart) så blev både mage och smaklökar himla nöjda med denna middag! Prova prova! Detta ”te-trick” funkar säkert med fisk också, nästa gång tänkte jag köra på lax och något annat gott te…

tekyckling7

Du kanske gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Maria Nilsson
  5 februari, 2015 at 22:20

  Hallå Fanny! Och tack för en fantastisk blogg! Rådiggar dig som tusan. Jag har ett litet problem.. Skulle hemskt gärna vilja minska min fettprocent på kroppen. Jag tränar 4-6 gånger i veckan, beroende på tid osv. Det blir en del egen styrketräning blandat med grupp-pass på gymmet. Jag tycker jag håller mig till långsamma kolhydrater, bra fetter och protein när det gäller mat och mellanmål. Men det är klart att jag har svårt att hålla sötsuget borta. Har tränat på lite olika vis under ett år ungefär. Men det känns inte som att det händer någonting.. Kanske har fått lite mer muskler, men det är inget som vill komma fram och visa sig för att där finns lite för mycket fett i vägen. Magen är största problemet. Känns nästan som att den blivit större när jag började träna på gymmet istället för cirkelpass hemma som jag gjorde innan gymkortet införskaffades. Har du några bra tips? Borde jag sluta helt med godis och chips som jag älskar på helgerna? Borde jag lägga upp träningen på annat sätt? Snälla hjälp. Kramar

 • Svara
  Johanna
  6 februari, 2015 at 09:29

  Men tack så mycket för tipset! Detta ska jag absolut testa någon gång snart! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   6 februari, 2015 at 13:52

   Skitenkelt och gott, hur kan jag inte ha tänkt på det innan, som sagt?! Testa testa ! 😀

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  6 februari, 2015 at 21:52

  Vad fiffigt! Måste också testa tetricket snarast. 😉

 • Svara
  Evelina
  7 februari, 2015 at 16:22

  Gud, fattar inte hur du kommer på allt! Det här låter ju supergott 🙂

Lämna ett svar