Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Mandelkaka med ”Sweet & Sour”-mellanlager

sweetandsour1

Jag vet faktiskt inte riktigt om jag ska kalla det här för bars, eller snarare kakor. Ursprungstanken var bars, och om man trycker till smulet på toppen till ett lite jämnare lager är de perfekta att ha med sig på språng (lättare att packa menar jag, om man inte vill ha väskan/fickan full av kaksmul. Och det vill man ju inte, alldeles för gott för att låta ligga där liksom)

Nu ville jag dock ha kvar smulet på toppen (gillar granola-känslan) och när jag åt en stor bit till kvällsfika häromdagen kändes det plötsligt som en god smulkaka. Nåja, oavsett exakt etikett blev dessa finingar riktigt goda. De är inte toksöta men graden av sötma kan man givetvis justera efter smak med mer kokossocker i degen om man så önskar. Sylten, där har vi piffet i detta recept. Sylten som är gjord på torkade fikon och inkabär som fått ligga i blöt några timmar och sedan mixats ihop med honung och limesaft. Gaaalet god! Den går givetvis att ha till allt möjligt annat också; på frukostmackan, till osttallriken eller i yoghurten. Den kan också göras någon dag i förväg, så gör dubbel sats på en gång vetja och förvara i kylen. Hälften till dessa bars/kakor och resten mumsar du till lite allt möjligt annat 🙂
sweetandsour2

”Sweet & Sour–sylt”:

 • 85g torkade fikon
 • 50g inkabär (de här är mina favoriter)
 • 2 msk honung
 • saften från 1/2 lime

Kakdeg:

 • 70g havremjöl (≈inte riktigt 2 dl)
 • 45g mandelmjöl (≈1dl+1 msk)
 • 30g risprotein med vaniljsmak (≈0,5 dl)
 • 40g kokossocker (≈4 msk) OBS, söta mer om du vill ha sötare kakor
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • en nypa salt
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 1/3 tsk bakpulver
 • 3/4 dl mandelmjölk
 • 40g mandelsmör (≈1/2 dl)
 • saft från 1/2 lime + skal
 • 30g havregryn

Börja med sylten – både fikon och inkabär ska blötläggas; lägg dem i en skål och häll på rikligt med vatten, låt stå i minst 4-5 timmar, gärna över natten. Riv skalet från en lime och ställ åt sidan. När fikon+inkabär legat i vatten några timmar/över natten, flytta över dem till en mixer (men spara blötläggningsvattnet) och mixa ihop med honung och saften från 1/2 lime.

Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsform – min var 12×12 cm men det är inte så noga. Har du bara större former kan du antingen dubbla satsen, eller korva ihop ugnsfolie och göra som en ”vägg” att lägga i formen där du vill ha den 🙂

Rör ihop havremjöl, mandelmjöl, risprotein, kokossocker, vaniljpulver, salt, bikarbonat och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt sedan mandelmjölk, mandelsmör och saften från den andra halvan lime + skal (börja med hälften, tillsätt sedan mer tills du är nöjd). Rör till sist ner havregryn.

Smula ut drygt hälften av degen i ugnsformen och tryck till så du formar en botten. Bre över fikon/inka-sylten och smula över resterande deg. Tryck försiktigt till smulet, skjut sedan in i ugnen och grädda i ca 18-20 min200 grader. Låt svalna och skär sedan i bitar. (Förvara i kyl)

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar