BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Brownie med smält proteinbar som bas

Ibland får jag för mig saker som att smälta en proteinbar, mosa ihop den med kokosolja, och sedan ha det som bas i en brownie. Det visade sig vara en bra grej att få för sig, för dessa brownies blev supergoda! Näringsmässigt är de också kanon; före eller efter träning, eller bara som mellis när man vill ha något riktigt chokladigt gott. Jag gräddade dem i 15 minuter, men nästa gång tar jag ut dem någon minut tidigare för extra kladdig mitt. Som med alla brownies, är tålamod guld, och en natt i kylen gör dem ännu godare.

mybarbrownie

Proteinbaren jag använde var My Proteins motsvarighet till questbar; My Bar Zero. Med chokladsmak såklart. Samt vassleprotein i nya smaken Chocolate Brownie. Men i vanlig ordning går det att byta ut till vad man föredrar själv, rent smakmässigt alltså, för nej ”vilken proteinbar som helst” funkar ej. Av de märken jag känner till kan jag rekommendera My Bar Zero som jag alltså använde nu, questbars, eller denna bar från Nutramino. De har en speciell sammansättning och konsistens som går bra att just värma och använda till exempelvis brownies såhär. Kommentera gärna om du testar och säg hur det blev med den bar du använde!

mybarbrownie2

För 8 brownies:

 • 1 my bar zero (chocolate)
 • 2 msk kokosolja
 • 40g havremjöl (≈1dl)
 • 30g vassle (≈1 skopa) – jag hade detta, i smaken chocolate brownie
 • 1 tsk bakpulver
 • 3 msk kakao
 • 0,5 msk kokosmjöl
 • 1-2 msk sötströ
 • en liten nypa salt (alltid till choklad, alltid)
 • 1 helt ägg + 4 äggvitor
 • 0,5 dl mjölk

Gör såhär:

 1. Ställ fram ägg och mjölk, så de är rumstempererade senare när de tillsätts.
 2. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form (”normalstor”, ca 25×20 cm – jag använde denna från ikea)
 3. Bryt baren i bitar, lägg i en bunke och tillsätt kokosolja. Micra försiktigt i ca 30 sekunder, rör ihop så baren ”löses upp” så gott det går. Det blir lite ”smuligt”, och det är helt okej.
 4. Blanda ihop havremjöl, vassle, kokosmjöl, kakao, sötströ, bakpulver och en nypa salt i en annan bunke. Häll sedan den torra blandningen över den smälta baren och rör ihop allt. Återigen; ja det är smuligt och ja det är lugnt!
 5. Tillsätt ägg och mjölk och rör ihop till vad du förmodligen kommer tycka känns som en rätt lös ”smet med lite klumpar i”. Det är rätt. Rör helt enkelt så gott du kan, och häll sedan smeten i den bakplåtspappersklädda formen för att grädda i ca 15 minuter. Kanske 13-14 som jag skrev ovan – en teststicka ska komma ut sådär lagom kladdig; inte med flytande smet men inte heller torr.
 6. Låt brownien svalna helt innan du skär den i bitar, och förvara sedan i kylen.

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Yohanna
  25 maj, 2015 at 17:38

  Vi brukar köpa de barerna, ska testa någongång!

 • Svara
  Yohanna
  25 maj, 2015 at 17:38

  Vi brukar köpa de barerna, ska testa någongång!

 • Svara
  Katarina
  26 maj, 2015 at 04:10

  De ser perfekta ut!

 • Svara
  Katarina
  26 maj, 2015 at 04:10

  De ser perfekta ut!

Lämna ett svar