Frågor och svar healthstories Kost Vardagsuppdatering

Svar på läsarfråga: hur blir man ”snabbt frisk” igen?

När jag igår la upp en bild på instagram där jag skrev att jag är på bättringsvägen och börjar känna mig kryare, fick jag en kommentar som löd såhär;

”Hjälp mig!! Jag är också sjuk just nu, och jag har svårt att hantera ”inget gym”-biten. Vad gör du när du är sjuk för att bli frisk snabbt, men ändå känna dig något aktiv (inte lat) haha”

Jag får faktiskt ganska ofta den här typen av frågor. Hur man hanterar att inte kunna träna. Hur man ska bli frisk snabbt. Hur man kan undvika total vila trots sjukdom. Därför tänkte jag nu skriva några rader om hur jag tänker kring det hela, och ja, vad jag ”gör” när jag är sjuk.

ÄT – .punkt.
Det här tror jag är den biten allra flest slavar med. Kanske på grund av tankar i stil med ”jag rör mig ju inte lika mycket som vanligt så jag behöver inte äta lika mycket”. Många kanske till och med håller igen med maten för att på något vis kompensera den uteblivna träningen. Nu har jag inga som helst vetenskapliga belägg eller studier att backa upp nedanstående ord med, men jag tror lite såhär;

  1. Kroppen behöver näring och energi för att funka alls. Syftar alltså på ”basic needs” med ett hjärta som slår och blod som pumpas runt och organ överlag som bara funkar. Sådana ting.
  2. Om man i det läget ligger på ett underskott av energi, hur ska kroppen prioritera? ”Hmm hjärtat slå eller basilusker bort fort?” Jag tippar på hjärtat. Och alla andra ”basic stuff”. Även om det förmodligen är möjligt att ligga på ett underskott och bli frisk (kroppen är ju cool), så är jag ganska övertygad om att det dels tar betydligt längre tid och framför allt så är det minst sagt onödigt. Jag ser alltid alltid till att äta mycket och näringsrik mat när jag är sjuk. Även om aptiten är dålig. För att jag vet att min kropp jobbar satan och behöver all hjälp den kan få.

sjuk1

VILA BETYDER JUST VILA
Så det är vad en bör göra, fullt ut – vila. Nu brukar det aldrig vara ett problem för mig att avstå från träning under sjukdomsperioder; jag tycker helt enkelt inte att det är roligt att träna när jag inte känner mig stark och fräsch. Och jag vet att om jag skulle träna ändå, så skulle det inte gynna det jag vill ha ut av min träning, tvärtom.

Däremot kan vetskapen om att jag har massa jobb och små ”hemma-måsten” att ta tag i, ge mig lite ångest när det känns som jag mest har gegga i skallen och en kropp av bly. Denna sjuka har jag då satt mig ner och lekt med färger i målarboken jag köpte förra veckan, och det funkar faktiskt perfekt! Hjärnan får vila och jag blir lagom ”sysselsatt”. Så det är väl mitt främsta tips vad gäller ”sjuklings-aktiviteter”; hitta en lugn aktivitet som du annars kanske inte tar dig tid till med gillar att dona med. Som slukar tid och tillåter din kropp att ägna sig åt det både du och den vill; bli frisk.

… och det vanliga; SOV & DRICK
Eftersom jag som bekant har väldigt svårt att sova alls normalt sett, är det här jag inser att jag faktiskt är sjuk och inte ”bara lite trött” – för jag småslumrar mest hela tiden när jag är sjuk. Och så vätskan. Ner med så mycket som möjligt, brukar jag tänka. Helst iskallt och lite sött, typ saft. Får alltid saft-cravings när jag är sjuk.

Utöver sömn och vätska, så tror jag stenhårt på glassens helande kraft. Just om en är förkyld och varje gång man sväljer känns som en kniv i strupen, är glass lite extra fint. Jag brukar göra både söt glass med bär osv, samt glass på diverse gröna ting, så som fryst avocado, spenat, ärtor, spenat… Fiffigt sätt att få i sig den där viktiga näringen om man inte är sugen på mat-mat!

Du kanske gillar