Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Double PB & Chocolate Fudge (No Bake)

Ännu en titel som helt enkelt inte låter lika skoj på svenska, som den gör på engelska. Och det hade varit så himla trist om ni missat de här fudge-bitarna på grund av ett icke-lockande namn. För allvarligt talat: choklad och jordnötssmör. Nej dubbelt upp jordnötssmör, till och med. Godbitar som slängs ihop på ett par minuter för att sedan kräva bara en kort liten halvtimme i frysen innan man kan börja mumsa. Under den halvtimmen rekommenderar jag att en sätter på sig sina mysigaste mjukisar, häller upp favvodrickan och förbereder i filmsoffan. För sedan är det fudge-ätande som gäller.

pbchocofudge2

I bottenlagret blandade två sorters proteinpulver; kasein och vassle isolat. Jag valde att köra på isolat då min upplevelse är att det ger en lite mer ”sticky” konsistens än vad vanligt vassle ger, men ärligt talat tror jag att ”vanligt” vassle funkar lika bra till detta recept. (Kasein binder vätska på ett annorlunda sätt än vassle, så kombinationen av de två tycker jag ger en passande konsistensen för just fudge).

Däremot kan det bli svårt att skippa proteinpulver helt kanske, eftersom den totala mängden av isolat+kasein ihop motsvarar drygt hälften av torrvarorna i receptet. Om man ändå vill testa, är en höftad gissning från min sida att man kan utesluta proteinpulver och istället tillsätta följande (alltså utöver vad som står i orginalreceptet nedan): 1/2-1 msk kakao + 1/4 dl jordnötsmjöl + 1/2 msk kokosmjöl + 1/2 msk fiberhusk och framför allt – mer sötning! Eftersom proteinpulver är både smaksatt och sötat bör man vid uteslutande av det definitivt lägga till mer sött.

Det är överhuvudtaget något jag kan rekommendera även om man följer orginalreceptet – smaka av och öka eventuellt mängden sötning. Hur sött det blir beror till stor del på vilket proteinpulver man använder, då det kan skilja sig rätt ordentligt mellan olika märken vad gäller sötma, så smaka av och tillsätt eventuellt lite mer sötning.

Lager 1:

 • 20g kokosmjöl (strax under 1/2 dl, löst packat i måttet, dvs tryck inte ner utan skaka måttet lätt)
 • 15g jordnötsmjöl (1/2 dl)
 • 25g vassle isolat med chokladsmak (jag använde detta i smaken ”chocolate brownie”)
 • 20g kasein, choklad- eller vaniljsmak (jag använde detta i vaniljsmak)
 • 1/2 msk fiberhusk
 • 10g kakao (1,5 msk)
 • 1/2-1 msk sirap, så som agave (mängd beror lite på vilket proteinpulver man använder, så smaka av!)
 • en nypa salt
 • inte riktigt 1 dl mjölk (börja med 1/2 och tillsätt lite i taget)
 • 1 msk kakaonibs

Lager 2:

 • 30g kokosolja utan smak (ca 2 matskedar)
 • 1/3 dl jordnötssmör
 • 1 msk sirap
 • en nypa salt

Gör såhär:

 1. Blanda alla torra ingredienser till bottenlagret, se till att alla eventuella mjölklumpar försvinner. Tillsätt sirap och mjölk och arbeta ihop till en ”deg”.
 2. Tryck ut degen i en plastbeklädd form av något slag (vanlig ”lunchlåde-variant” funkar kanon, den ska bara tåla att stå i frysen).
 3. Gör andra lagret genom att smälta ihop kokosolja, jordnötssmör och sirap. Salta lätt och häll sedan över bottenlagret.
 4. Ställ in i frysen sisådär en halvtimme, skär bitar, och de bitar du sedan (av någon märklig orsak) inte äter omedelbums, kan du förvara antingen i kyl eller frys.

pbchocofudge1

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  E
  25 juli, 2015 at 06:37

  Tack Fanny för substitut till proteinpulvret 😀
  Denna skall provas ikväll!!

 • Svara
  E
  25 juli, 2015 at 06:37

  Tack Fanny för substitut till proteinpulvret 😀
  Denna skall provas ikväll!!

Lämna ett svar