Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Vardagsuppdatering

Banan- och jordnötskaka med choklad och nötig crumble

BPBchoco1

Alltså kompisar – den här kakan. DEN HÄR KAKAN (!!!)

Framför allt, så måste vi tala om det som ligger på toppen; en sötsalt crumble med jordnötter. Så mycket mums och smaskens och win att jag knappt vet vart jag ska ta vägen. Jag vill från och med nu toppa precis allt med denna crumble. Allt!

BPBchoco2

Den här kakan blev till under omständigheter liknande väldigt många andra gånger jag kreerat goda ting, nämligen en rastlös natt utan ro att sova. Efter någon timme med hopplösa försök att somna gav jag upp och ställde mig istället i köket och slog på ugnen. En snabb scan över köksbänken, i skafferiet och kylen resulterade i ett ihopplock för den klassiska smakkombinationen banan+choklad+jordnöt. Den kombon blir sällan fel, och inte heller denna gång, kan jag lova.

En kaka som görs på enklast möjliga vis; ner med allt i en mixer och häll i en form. En ljuvlig crumble som gör hela skillnaden och inte inte inte får skippas. Jag slängde ner en näve salta jordnötter, en sked kokossocker och en dutt kokosmjöl i min smidiga lilla Mix & Go blender för att på några sekunder ha ett sötsalt, nötigt smul. Ihop med chokladpluppar (jag köper mina härifrån) blev det bästa tänkbara topping!

BPBchoco3

Notera: Jag använde här min ”mittemellan-form” som har en diameter på 16cm, använder du en normalstor springform (≈20cm) dubblar du receptet, och förlänger gräddtiden något. 25-30 minuter borde räcka fint för en större form.

Du behöver:

 • 1/2 dl havremjöl (20g havregryn, mixade till ett mjöl)
 • 3 msk jordnötsmjöl (går säkert finfint att använda jordnötssmör istället)
 • 1 msk fiberhusk
 • 1/4 tsk vaniljpulver
 • 2 msk sötströ (eller flytande sött, så som agave eller honung)
 • 1/3 tsk bakpulver
 • 1/4 tsk bikarbonat
 • en nypa salt
 • 1 mogen banan (ganska liten – 75g)
 • 1 ägg
 • 2 msk kvarg/yoghurt/dylikt
 • 4 msk mjölk av valfri sort

Crumble:

 • 1/2 dl salta jordnötter
 • 1 msk kokossocker (eller sukrin gold)
 • 1/2 msk kokosmjöl

+ 1/2 dl ”chocolate chips” (dvs hackad choklad funkar fint)

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och fetta botten+kanter.
 2. Mixa ihop salta jordnötter, kokossocker och kokosmjöl till en ”crumble”, ställ åt sidan.
 3. Mixa ihop alla ingredienser till kakan. Häll i formen, strössla över choklad och toppa med förberedd crumble.
 4. Grädda i 20-25 minuter (jag gräddade min i 23 minuter). Eftersom ingen gillar bränd crumble är det en god idé att hålla koll på ytan och eventuellt täcka över med folie om den börjar få lite väl mycket färg (jag hade folie över sista 10-ish minuterna).

BPBchoco4

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Mari
  3 augusti, 2015 at 06:59

  =) vilken kaka som sagt, den ser verkligen ljuvlig ut.

  • Svara
   roethlisberger
   3 augusti, 2015 at 15:57

   Den försvann rätt snabbt, om vi säger så.. 😉 jag som inte ens gillar banan, haha

Lämna ett svar