healthstories Inspiration och pepp Övningar Träning Vardagsuppdatering

När små små saker gör stor stor skillnad

Är det något jag verkligen insett det senaste året så är det vikten av grundförståelse. Tålamod. Respekt, både för vikterna man vill lyfta, men också allt det där i kroppen som inte är muskler. Allt som faktiskt kan gå sönder och aldrig mer bli hela.

Vikten av att få till alla de små sakerna, detaljerna. Förutom det faktum att de tillsammans minskar skaderisken drastiskt (och det är ju en rätt viktig grej liksom, framför allt om man är en ”vanlig, tränande människa” och inte tävlar på elitnivå) så är det också så att om man nu gillar att lyfta tungt och gärna mäter sin styrka i just kilon lyfta, så är det nog snarare i tekniken man bommar än i styrka. I alla fall är det ofta så i mitt fall.

Bänkpress har varit en riktig hat-grej för mig. Sett till vad jag orkat rent styrkemässigt i exempelvis hantelpress, så ”borde” jag ha orkat bänka mycket mer vikt redan för flera år sedan – men jag fick aldrig till tekniken. Och det blir ju lätt sådär, ni vet, att det en inte är så bra på… ja det tenderar en då att inte heller så värst gärna göra mer utav. När en i själva verket borde göra precis tvärtom = träna skiten!

Så jag tog mig i kragen och gjorde just det, jag tränade skiten. Jag har bett varenda kotte som verkar kunna mer än jag själv om tips. Jag har iakttagit andra, duktiga lyftare. Jag har läst på om teknik och hur övningen egentligen går till. Jag har gladeligen låtit mig tillrättavisas av duktiga människor, och tagit vara på alla tips och råd jag fått.

Alla de små sakerna, har tillsammans resulterat i att jag numera fullkomligt älskar att bänka! Häromdagen var jag själv på gymmet och efter mitt pass passade jag på att filma ett lätt set för att se hur jag gjorde. Det är supernyttigt att se sig själv utföra övningar, och jag hade gärna filmat varenda genomfört set under samtliga pass, meeeen jag tycker fortfarande det är lite pinigt att filma mig själv med folk runtomkring… 😉 Så jag tar tillfällen som det här när jag har gymmet för mig själv. Nedan kan ni se hela min procedur bara för att komma ner till utgångsposition, haha.. Men sen, sen går det numera lätt som en plätt och högrepsen häromdagen bara flög upp! Det är banne mig få saker som slår belöningen som delas ut efter hårt slit. Den känslan. Typ inget slår den känslan.

bankserie

Något jag också noterat de gånger jag filmat mig själv, är att jag alltid räcker ut tungan efter genomfört set. Alltså, verkligen alltid. Jag tror att jag ofta håller andan under seten, och efteråt känner ett stort behov av att, typ, ”återfukta” kring läpparna. Ha! Så ja, jag skulle kunna göra ett helt kollage av stillbilder med uträckt tunga från olika videos. Om jag hade velat. Den spar jag dock på.

Har ni någon övning ni ”bara inte får till”? En övning ni kanske undviker fast att ni egentligen vet att det är just den som borde tränas? I så fall tycker jag att det är precis DEN ni ska fokusera på ett tag. För det är så fruktansvärt fint att klara av de där grejerna en inte trodde att en kunde!

 

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Elsa
  8 augusti, 2015 at 13:06

  Hej Fanny!

  Här om dagen gjorde jag en lite korkad

  Jag har tidigare haft ätstörningsproblematik, men blev inlagd tre veckor under 2012 och i samband med det återfick jag en relativt normalvikt (idag väger jag 51 kg på mina 163 cm). Då jag var i svält under puberteten kom aldrig min mens igång, och den har ännu inte gjort det. Detta är såklart något som bekymrar mig och jag jobbar hårt för att gå upp i vikt i förhoppning att det ska göra att mensen kommer igång.

  Jag äter mycket mat, men tränar också mycket
  (ca 6 styrkepass, 1-2 gruppass så som tabata/spinning/pulshöjande träning i veckan samt en morgonpromenad varje dag i ca 60 minuter lugnt tempo).

  Min vikt har nu stått stilla i flera månader och häromdagen testade jag att väga och räkna min mat för att se om jag verkligen får i mig så mycket som jag tror att jag gör.
  Resultatet blev:
  3750 kcal
  380 g kolhydrater
  127 g fett
  245 g protein

  Är det inte konstigt att jag som tjej på 163cm och 51 kg inte ökar i vikt med ett näringsintag på 3750 kcal? Jag är mycket medveten om att jag rör på mig mycket och att rörelse kräver energi, men 3750kcal borde väl ändå kunna täcka upp detta?

  Jag blev otålig och gjorde något väldigt dumt häromdagen då jag postade ett inlägg i facebookgruppen ”Min Resa Räknas” där jag skrev ut mitt näringsintag och frågade om tips och råd. Fick en väldans massa kommentarer med väldigt delade åsikter och fick höra att jag ”gör fel” på alla möjliga olika sätt. Att jag måste sluta träna cardio och endast ska fokusera på styrketräning, att jag äter alldeles för mycket, att jag tränar på tok för mycket, att jag förmodligen har brist på mineraler… listan kan göras lång.

  Att få alla dessa kommentarer blev bara ännu mer stressande och nu vet jag inte alls hur jag ska bära mig åt. Du är en stor förebild och även om vi alla är unika har du en erfarenhet om hur kroppen återhämtar sig efter svält och hur man ska bära sig åt för att komma tillbaka igen. Jag vet inte om du har fått tillbaka mensen igen, eller om kanske aldrig kommer få det? Man har ju inga garantier och kroppen kan inte alltid återställa allt, men jag vill i alla fall göra mitt yttersta för att försöka.

  Jag skulle bli jätteglad om du ville dela med dig av dina tankar i ämnet!
  Stor kram <3

 • Svara
  Maria
  8 augusti, 2015 at 18:11

  Hej! Undrar bara om man verkligen ska ha en sådan svank när man kör bänkpress? Vad jag har hört så ska svanken vara helt i..
  Annars tack för en super blogg, älskar att du blandar med recept och träningsinlägg 🙂

Lämna ett svar