Inspiration och pepp kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering VEGAN

Smulpaj med tomat, aubergine och rödlök

En o-söt smulpaj. Varför (hur är det ens möjligt?!) har jag aldrig tänkt på det förut? Möjligheterna är ju oändliga!

Precis som med söta varianter av smulpaj kan man i botten ha lite vad som helst; det man är sugen på eller kanske vad man råkar ha hemma. Smultäcket kan man variera med olika gryn, nötter, torra ostar och smaksättningar så som färska örter och roliga kryddor. Som sagt; HUR kan jag inte ha tänkt på det här förut?!

savopie2

Idéen fick jag från receptarkivet hos David och Luise, och deras ”Savory Tomato & Parmesan Crumble”. Jag har aldrig varit ett värst stort fan av parmesanost, och jag ville ha mer än tomater i min paj, så det blev ett gäng ändringar när jag gjorde min egen variant häromdagen.

Istället för parmesan använde jag näringsjäst i smulet, och eftersom jag inte hade något smör hemma använde jag neutral kokosolja – två justeringar som jag först i efterhand insåg gör pajen vegan. Under smultäcket fick tomaterna sällskap av snabbfräst aubergine och rödlök, helt enkelt för att jag tycker de smakar himla bra ihop.

Grönsakerna ”puttrar ihop” sådär härligt under gräddningen, och smulet på toppen blir underbart krispigt. Att äta den här smulpajen var värsta aha-upplevelsen för mig. Smakerna som i sig egentligen är väldigt enkla, om än goda, tas efter en halvtimme i ugnen till en helt ny nivå. Jag kan ju lova att här, i det här hemmet, kommer det göras många o-söta smulpajer den kommande tiden!

savopie1

Receptet fyller en liten form (15x15cm) med paj lagom för två (små) portioner, att servera med valfri proteinkälla. Den går finfint att förvara i kylen och smakar faktiskt lika bra kall som varm, noterade jag när jag åt överblivna rester av den igår.

Ingredienser:

 • 100g tomater (ca 3 st små)
 • 100g aubergine (1/3 stor aubergine)
 • 1/5 röd lök
 • 1 tsk balsamvinäger
 • salt

Crumble:

 • 1/2 dl havregryn
 • 3 msk mandelmjöl
 • 1 msk kokosmjöl
 • 2 msk näringsjäst (eller parmesanost)
 • 30g smör eller neutral kokosolja
 • 1 msk tätt packad, färsk hackad basilika
 • kryddor, jag använde örtsalt och vitpeppar

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en ugnsform (15x15cm)
 2. Tärna aubergine i centimeterstora tärningar, skiva rödlök tunt och skär tomaterna i klyftor.
 3. Fräs auberginetärningarna i en stekpanna med lite salt, bara så de vattnas ur och får lite yta, tar någon minut. Flytta över till ugnsformen. Stek löken så den blir mjuk, för att sedan flytta även den till ugnsformen. Låt svalna något.
 4. Blanda havregryn, mandelmjöl, kokosmjöl och näringsjäst i en bunke. Tillsätt smör/olja, basilika och kryddor och blanda med händerna tills du får ett ”smul”. Känns det för torrt, tillsätt lite mer smör/olja.
 5. När aubergine och lök svalnat, släng ner tomaterna i formen och tillsätt balsamvinägern. Rör runt så allt blandas.
 6. Smula över din förberedda ”crumble” och skjut in i ugnen. Grädda i ca 30 minuter, tills saften från tomaterna ”bubblar” i botten av formen och smultäcket fått en fin gyllene färg.

savopie3

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Sally
  11 augusti, 2015 at 07:53

  Visst är fet smart! Har en matsmulpaj i min kokbok, väldigt gott och enkelt 🙂

 • Svara
  Linda Assarsson
  11 augusti, 2015 at 14:56

  Vilket härligt recept!! Mums 🙂

  Jag bakade en härlig äppelpaj igår, mumsade med kokoskvarg..
  Alltså, huuur gott 🙂
  Kul att baka gott som även gör gott för kroppen 🙂

  http://lindaassarsson.blogg.se/2015/august/appelpaj.html

  Testa den gärna 🙂

 • Svara
  Sandra
  12 augusti, 2015 at 07:10

  Har aldrig tänkt på det heller. Detta blir dagens middag! Provar med squash istället, då jag har ett överflöd. Tack för inspirationen!

Lämna ett svar