Åh, kompisar, idag ska jag berätta för er om min nya vardagsfavvo! Nämligen morotsstrips bakade i ugn, med en fullkomligt ljuvlig, sötstark mandel- och chili… ja vad ska man kalla det, marinad? Urgott blir det i alla fall.
Det hela tar ungefär ingen tid alls att slänga ihop, och medan de tillagar sig själva i ugnen hinner man precis diska skärbrädan, plocka fram bestick och hälla upp måltidsdryck. Jag överdriver inte när jag säger att jag gjort en laddning av dessa v-a-r-j-e dag den senaste veckan. De passar lika bra som tillbehör till maten, som de sitter fint som ett litet mellis rakt upp och ned.
Basen i ”marinaden” är mandelsmör och fibersirap gold. Hettan står en rejäl dos chiliflakes för, och har man inte det hemma skulle jag tro att en halv tesked sambal oelek funkar kanon det med! (eller lite hackad, färsk chili)
1 portion:
- 2 små morötter
- 1 msk mandelsmör
- 1,5 msk fibersirap gold
- 1/4-1/2 tsk chiliflakes
- salt
- ev. någon mer krydda; jag använde fiesta lime
- 1/2 msk varmt vatten
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj, skala och skär morötterna i stavar.
- Rör ihop resterande ingredienser till en jämn smet.
- Släng ner morotsstavarna i ”marinaden” och rör så att de alla täcks.
- När ugnen är varm, sprid ut morotsstavarna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda högt upp (inte allra högst upp, men över mitten) i ugnen, ca 10-15 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Varsågod för tipset på ditt nya favorittillbehör/snacks!
5 Kommentarer
Andrea
8 oktober, 2015 at 05:22Vad gott! Det måste jag göra! Köpte på mig massa morötter häromdagen då det var så himla billigt med de ekologiska just nu..Vi äter morötter som kaniner hemma;);) http://nouw.com/yogavardag
Tanja
8 oktober, 2015 at 15:47Yes! blir till å handla imorrn… borde väl funka lika bra me agave sirap? Tack för tipset1
roethlisberger
9 oktober, 2015 at 12:00Hej! Fibersirap agerar lite annorlunda när den upphettas för att sedan svalna lite, då den stelnar och blir som ”kandering” (därför jag använde just den och inte agave). Men smakar bra gör det säkert även med agave, det blir nog bara inte riktigt lika ”kripsigt” 🙂
Tanja
9 oktober, 2015 at 12:03Aaaah tack för förklaringen. Ja det är väl bara o inse att man måste köpa sånt snart. Receptlistan börjar bli för lång 🙂
Sorah
9 oktober, 2015 at 09:39Åh, måste måste prova! 😀