healthstories Inspiration och pepp Kost Okategorierat Vardagsuppdatering

Ägg och andra superfoods

Superfoods är ett hett ämne just nu. Ni vet, maten som gör oss friskare, får oss att orka mer och ja, får oss att må bättre överlag helt enkelt.

För att ett livsmedel ska klassas som superfood ska det vara näringsrikt. Det ska alltså innehålla både mycket och bra energi i form av bra proteiner, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Bär-, pulver- och frön i all ära (mina skåp är fulla av dem, men jag är ju lite nördig också) men det finns fler riktiga superfoods värda att nämna och lyfta. Helt vanlig mat och sedan länge välkända livsmedel som tyvärr fallit lite i skuggan nu när super-allt-möjligt varit så poppis i hälsovärlden.

Några exempel på superfoods är apelsin, blåbär, broccoli, bönor, lax, spenat, te, tomater, nötter… och ägg!

aggetsdag1

Jo för ägg är faktiskt värsta supermaten! De innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att må bra; förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror, så finns i ägg också de allra flesta vitaminer, mineraler och antioxidanter (det som ”saknas” är vitamin C och kolhydrater).

  • Ett enda normalstort ägg ger mer än en tredjedel av vårt dagsbehov av selen, vitamin E och B12.
  • Merparten av alla vitaminer och antioxidanter finns i äggulan.
  • Ett ägg innehåller 12,3 procent protein och något mindre fett än ett glas standardmjölk.
  • Ägg är dessutom klimatsmart mat och ger lägre utsläpp än mjölk och kött.

I början av veckan fick jag hem en liten kartong med ägg från Svenska Ägg, som uppmärksammade mig på det faktum att ägget också har en egen dag. Den 9 oktober, med andra ord idag, är det nämligen äggets dag. Se där, visste ni det? På äggen stod det lite bra-att-veta-grejer, som åt vilket håll en bör vända äggen i kartongen för att de ska hålla längre, till exempel.

aggetsdag2

OK, så konstaterat är nu följande: få andra livsmedel har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på spårämnen som ägg. Ägg är supermat. Men – hur äter du dina ägg?

Jag är rätt tråkig tror jag, och äter ägg mest precis som de är. Kokta, skivade på mackan eller hackade och ihopmosade med keso (jooo det är supergott!). Eller så steker jag dem så de blir riktigt krispiga och goa, också godast på macka och då givetvis med massa massa smör. Eller, såklart, så har jag dem i söta saker, det vill säga bakverk. Och när jag hade min ”grötperiod” och åt samma gröt vareviga morgon, så rörde jag alltid ner ett ägg på slutet, det gör gröten sådär härligt krämig och som sagt – extra näringsrik.

För att få lite inspo och vidga mina vyer kring hur en kan äta sina ägg, gick jag in och kikade på Svenska Äggs hemsida. Jag hittade en hel drös recept (här) som jag ska prova så snart som möjligt, jag menar hur gott låter inte getost-frittata, hallonparfait eller pannkakor fyllda med kantareller, dill och räkor?!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar