kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag RAWFOOD Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER Tillbehör TILLBEHÖR & SALTA SNACKS Vardagsuppdatering

Picklad rödlök och raw hummus

Inte alls oväntat gav mina första dagar i köket på Sthlmraw i förra veckan mig mersmak för det där med rawfood. Smakerna! Färgerna! Kontrasterna! Jag blev fruktansvärt inspirerad och imponerad av kocken Malin som är sådär härligt avslappnad i köket och använder måttangivelser likt ”en skvätt sån, en dutt sån och så en näve av den där”. Hennes mat och bakverk är ljuvliga, kika hennes instagram vetja!

En av sakerna vi gjorde min första dag i köket var raw hummus. Basen var cashewnötter och den var verkligen bland det godaste jag ätit. När jag i novemberboxen från The Healthy Box fick ett paket solrosfrön från Gogreen tog jag det rakt av som ett tecken att göra egen raw hummus. Såklart. Egentligen är receptet som vilket hummusrecept som helst, förutom att jag använde jag solros- och hampafrön istället för kikärtor för att hålla det raw.

pickladlokhummus2

Och picklad rödlök! Vi måste prata om picklad rödlök! Jag har sett bland andra Annie göra det cirka tusen gånger, och tänkt att ”det ska jag göra någon dag”… Ja och den dagen har ju bevisligen inte infunnit sig. Något jag bittert ångrade när jag på sthlmraw åt picklad rödlök tills magen drog ihop sig i protest (tydligen inte en bra bas i en måltid som intas på tom mage, lärde jag mig det hårda vägen). Det är nämligen förutom galet gott även löjligt enkelt att slänga ihop. Ja och så är det ju dessutom himla vackert!

Picklad rödlök:

 • rödlök
 • äppelcidervinäger
 • agave
 • salt

Gör såhär:

 1. Skiva rödlök tunt och lägg i en skål.
 2. Häll över en skvätt äppelcidervinäger och ringla över agave (…det var det där med mått ja, hehe)
 3. Salta, rör om och låt ”stå till sig” ett tag. Förvara i kyl.

Jag gör laddningar på 2-3 lökar och har sedan lök för några dagar redo i kylen, och den blir bara mer rosa eftersom – så himla fiiint, visst!?

Raw Hummus:

 • 1,5 dl solrosfrö
 • 1 dl hampafrö
 • 1 msk olivolja
 • 1/2 msk tahini
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • saften från 1/2 citron
 • salt
 • spiskummin
 • en liten liten ”dust” cayennepeppar
 • vatten till önskad konsistens

Gör såhär:

 1. Mixa ihop ba!
 2. Tillsätt vatten tills du är nöjd med konsistensen (Tips! Med mer vätska blir detta en krämig och god sås att hälla över till exempel svarvade grönsaker)

pickladlokhummus1

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Maria
  24 november, 2015 at 07:38

  hej! Tack för en grym blogg och för att du ger så mycket inspo och tips :)) jag har lite funderingar, som dock inte handlar om kost eller träning, men som du kanske kan hjälpa mig med ändå.. Jag har varit tillsammans med min sambo i 2,5 år nu och han har adhd. Tänkte att du kanske hade lite mer kunskap än mig eftersom du vet hur ni, eller i alla fall du fungerar. I början kände jag att det gick utmärkt. Kunde hantera varje situation då han blev arg. Men ju längre tiden gått har jag fått svårare att tackla alla ”utbrott” och hårda ord. Jag själv är på väg in i en utmattningsdepression som jag tror och behöver mycket hjälp och stöttning hemma. Men det känns som allt jag säger går in och ut lila snabbt. Jag ber om små saker att hjälpa till med mer hemma. Men han är som i sin egna värld. Han säger att han lyssnar och förstår, men det händer inget. Hur tänker ni egentligen? Ska jag tänka på något speciellt? Hur ska jag tänka när han blir arg, och hur kan man lättast föra en vanlig diskussion utan att det blir fel? 🙂 kram på dig! Ha en underbar dag.

 • Svara
  Maria
  24 november, 2015 at 07:38

  hej! Tack för en grym blogg och för att du ger så mycket inspo och tips :)) jag har lite funderingar, som dock inte handlar om kost eller träning, men som du kanske kan hjälpa mig med ändå.. Jag har varit tillsammans med min sambo i 2,5 år nu och han har adhd. Tänkte att du kanske hade lite mer kunskap än mig eftersom du vet hur ni, eller i alla fall du fungerar. I början kände jag att det gick utmärkt. Kunde hantera varje situation då han blev arg. Men ju längre tiden gått har jag fått svårare att tackla alla ”utbrott” och hårda ord. Jag själv är på väg in i en utmattningsdepression som jag tror och behöver mycket hjälp och stöttning hemma. Men det känns som allt jag säger går in och ut lila snabbt. Jag ber om små saker att hjälpa till med mer hemma. Men han är som i sin egna värld. Han säger att han lyssnar och förstår, men det händer inget. Hur tänker ni egentligen? Ska jag tänka på något speciellt? Hur ska jag tänka när han blir arg, och hur kan man lättast föra en vanlig diskussion utan att det blir fel? 🙂 kram på dig! Ha en underbar dag.

Lämna ett svar