Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis RAWDESSERTER Recept Vardagsuppdatering

Chokladbollar med chokladkrisp, citron och ingefära

Den senaste tio dagarna har varit rätt tuffa för mig då jag haft dubbla jobb. Jag fick ta ett gäng extrapass på STHLM RAW (fantastiskt roligt dock) och har alltså spenderat dagarna i köket, för att sedan åka hem och jobba med mina projekt och uppdrag jag har i mitt egna företag. Så extremt långa arbetsdagar, ett galet tempo och i princip ingen sömn alls. Ett par morgnar har jag suttit där på pendeln klockan 06.30 och undrat vilken veckodag det är, eftersom jag aldrig ens hann lägga mig utan bara körde på hela natten för att sedan gå direkt till tåget.

Men! Imorgon jobbar jag mitt vanliga lördagspass på STHLM RAW, och från och med nästa vecka är det sedan åter till ett jobb. Skönt. Även om det är fantastiskt roligt alltihop, det tycker jag verkligen. Annars hade en väl inte orkat, antar jag.

sthlmrawmat2

Förra veckan var veckans rätt Pad Thai, och den var sjukt sjukt god! Den här veckan har vi serverat en rätt som jag fick förtroendet att ta fram; en krämig kokoscurry med koriandersås, toppad med cashewnötter och torkade fikon.

Det görs och serveras ju en hel drös delikata sötsaker på STHLM RAW också, och häromdagen när det var lugnt i fiket med få lunchgäster gjorde jag ett gäng bollar. Rawbollar med chokladkrisp, citron och ingefära. En smakkombination jag sedan tidigare tokgillar och var övertygad om skulle göra sig bra i boll-form. De blev supergoda om jag får säga det själv, så jag tänkte faktiskt dela med mig av receptet här till er!

_rawbollcitroningefara2

Du behöver:

 • drygt 3 dl cashewnötter (200g)
 • 1,5dl kokos (~60g)
 • 2,5dl kakao
 • salt (en rejäl nypa)
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 16-18 stora mjuka dadlar (~300g urkärnade)
 • 1 msk kokosolja
 • skal från en citron (eko)
 • ca 1-2 tsk riven, färsk ingefära (nedtryckt i måttet)
 • 3 msk chiafrön
 • 2 msk kakaonibs

+ kokos blandat med rivet citronskal att rulla bollarna i

Gör såhär:

 1. Mixa nötter och kokos till ett smul i matberedare.
 2. Tillsätt kakao, salt och vaniljpulver och köra några varv till.
 3. Tillsätt dadlar, kokosolja, citronskal och riven ingefära. Mixmix igen.
 4. Tillsätt slutligen chiafrön och kakaonibs och mixa en sista gång.
 5. Flytta över degen till en bunke och ”knåda” några varv. Smaka av om du eventuellt vill ha i lite mer av något.
 6. Rulla till bollar som du sedan täcker med kokos/citronskal.

Everyday stories julkalender

I dagens lucka kan du vinna en Inmotion printed warm jacket i storlek S från Newline. För att vara med och tävla vill vi att du För att vara med och tävla så vill vi att du gillar Everyday stories på Facebook och  svarar på frågan:

Vilket plagg tycker du är snyggast ur Newlines kollektion?

Klicka här och fyll i dina uppgifter så är du med och tävlar om dagens lucka! Sista dag att tävla är 16 december.

Julkalender Newline

Du kanske gillar

2 Kommentarer

Lämna ett svar