healthstories Övningar Träning

Favoritövning: Ryckböj (aka ”overhead squat”)

Ryckböj, eller som det heter på engelska; ”over head squat”, är en övning som ställer krav på både rörlighet, balans och kroppskontroll. Det är helt enkelt en knäböj – fast man håller stången på raka armar ovanför huvudet. Utförandet kräver därför god rörlighet i bröstrygg och axlar, är man stel i de områdena faller överkroppen lätt fram och ryggen krummas.

För att hamna i utgångsposition kan man antingen rycka upp stången från marken, eller så har man den på en ställning i brösthöjd, varifrån man sedan lyfter av och pressar upp den på raka armar. Tre steg:

  1. Andas in och sänk dig nedåt genom att böja på benen (=knäböj)
  2. så djupt du kan med bibehållen rak rygg och hela foten i marken.
  3. Res dig upp igen.

Det här är en av mina favoritövningar faktiskt, och jag brukar inkludera den i uppvärmningen inför mina benpass (först av allt lägger jag 10-20 minuter på uppvärmning för höftböjaren, vader och fotleder). Igår jämförde jag mitt utförande för 5 månader sedan (t.v) mot hur jag gör idag (t.h) och ja – det går ju bevisligen åt rätt håll!

OHS2

Everyday stories julkalender

I dagens lucka i Everyday Stories julkalender hittar vi Flipbelt – förvaringsbältet som har satt en ny standard på smart förvaring för bland annat nycklar och telefoner. Löparbältet som inte studsar, skaver eller glider, för de allra flesta. Flipbelt är en perfekt julklapp till alla som tränar, och i dagens lucka får ni både en rabattkod och en chans att vinna ett Flipbelt!

  • Koden evdy12 ger 15% rabatt, vilken färg väljer du? Shoppa Flipbelt här.
  • Tre lyckliga kan också vinna varsitt valfritt Flipbelt och för att vara med och tävla gör du såhär: följ @flipbeltswe och berätta om ditt bästa intervallpass / intervallpassupplägg! Vinnarna meddelas via mail och tävlingen avslutas den 22 december. 

Klicka här och fyll i dina uppgifter så är du med och tävlar om dagens lucka!

flipbelt

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar