BARS & RUTOR Efterrätt och gotte kitchenstories Kost PROTEINBAK Recept

Kokos/kola-proteinbar med chokladtäcke

Jag får ofta frågan vilket mitt bästa recept är – vilket givetvis är en fråga helt omöjlig för mig att besvara. Men jag har såklart några favoriter som jag gärna påminner om, för att de blev sådär lite extra godaMinns ni tillexempel den här proteinbaren med salt kola och choklad? För det är helt klart ett sådant recept som jag inte kan nämna nog många gånger, och verkligen rekommenderar er att testa!

Häromdagen gjorde jag om nämnda proteinbar, fast med ”andra kläder”. Denna gång med ett kokos/kola-lager på en perfekt seg proteinbotten med smak av toffee, och överst ett lager hemgjord choklad. Tror inte jag behöver motivera va?

kokoskolabar3

Så många rätt med denna goding! De tre lagrena med olika konsistens och smak blir till en enda superdupermegagod smakupplevelse som får en att önska att man gjort dubbel eller trippel laddning av receptet på en gång… (Så tips: gör precis det. Dubbla eller trippla receptet. Thank me later.)

kokoskolabar2

Receptet är för 4-6 bitar i ”bars-storlek”

Botten:

Kokos/kola-lager:

 • 1,5 dl riven kokos
 • 20g vassle (jag använde samma smak som i botten)
 • 4 msk (40g) fibersirap gold
 • 1 msk mjölk
 • en rejäl nypa salt

Chokladtäcke:

 • 50g kakaosmör (jag köper detta från My Protein)
 • 3/4 dl kakao
 • sötning, efter smak (jag använde 1 msk/20g fibersirap clear)

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Börja med botten: Smält kokosoljan, ställ åt sidan att svalna något.
 3. Rör ihop torra ingredienser till botten, tillsätt sedan fibersirap, mjölk och avsvalnad kokosolja. Arbeta ihop till en deg.
 4. Tryck ut degen i botten av en ugnsform, eller bara på ett bakplåtspapper på en plåt – den håller formen och flyter inte ut. Forma till en rektangel, drygt 1cm tjock. Grädda i ca 15 minuter, och låt sedan svalna helt.
 5. Gör kokos/kola-lagret: Rör ihop riven kokos och vassle. Tillsätt sirap och mjölk, salta efter smak och bre slutligen ut över botten. Ställ in i kylen medan du gör chokladtäcket:
 6. Smält kakaosmör försiktigt. Rör ner kakao och söta efter smak. Häll chokladen över den kokostäckta bottnen (eller vänta några minuter så den svalnar och stelnar något, så kan du bre den på toppen istället för att hälla)
 7. Ställ in i kylen för att låta chokladen stelna, skär upp till bars, rutor eller för den delen; mindre bitar i ”godisstorlek”.

kokoskolabar1

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  ISA
  17 februari, 2016 at 12:48

  perfektion på den där kakan. Säger jag utan att ens ha smakat men :p

 • Svara
  ISA
  17 februari, 2016 at 12:48

  perfektion på den där kakan. Säger jag utan att ens ha smakat men :p

 • Svara
  Karin Fitness & Hälsa
  17 februari, 2016 at 21:46

  Oj, vad det vattnas i min mun nu!

 • Svara
  Karin Fitness & Hälsa
  17 februari, 2016 at 21:46

  Oj, vad det vattnas i min mun nu!

Lämna ett svar