Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering

Mandelmuffins med kaffe och fikon (och en försvunnen mapp och sånt)

Imorse när jag skulle ta upp och fortsätta med förberedelserna inför min föreläsning på lördag, kunde jag inte hitta den mapp vari jag samlat allt material. I säkert en timme gick jag igenom varenda hörn och vrå av min dators arkiv, varenda jäkla fil och kategori och mapp gick jag igenom – men icke. Den finns där, någonstans måste den vara, jag har ju herrejösses öppnat och sparat och fixat med den i flera veckors tid!? Men idag, idag hittade jag den inte. Så jag fick börja om, vilket väl inte är hela världen men det känns sjävklart måttligt festligt och framför allt så blir kommande vecka nu ännu mer smockad. Men men, det blir nog bra, och åh vad jag ser fram emot lördag och årets BBC! Tusen tack alla ni som tagit er tid att svara på min frågeenkät gällande bloggfotografi, jag uppskattar det verkligen! (det går självklart fortfarande jättebra, för den som vill, att svara på de sju frågorna jag sammanställt i en enkät HÄR)

I alla fall. När jag väl ”accepterat” det faktum att jag skulle få börja från noll igen med föreläsnings-förberedelserna, jobbade jag på i några timmar för att sedan ta en paus och traska ner till gymmet. Jag vet nämligen att jag fokuserar betydligt bättre och jobbar som bäst och effektivast när jag fått trötta ut kroppen lite innan. Så knappa åtta ton lyfta, fördelat på tjugoett set marklyft, ett gäng chins och några minuter uppochned stående på huvudet, och sedan kunde jag återgå till arbetet nyladdad med nytt fokus och ork!

Lite ”rastning” i form träning och något gott att mumsa, är allt som krävs för mig. Vad är då kvällens godsak, undrar du? Jo men det är kalasgoda mandelmuffins med en hint av kaffe och fyllda med fikon. Väldigt smarriga, om jag får säga det själv (det gör jag i alla fall – de är vääldigt smarriga!)

mandelkaffefikon2

Du behöver: (7 st muffins)

 • 2 dl mandelmjöl*
 • 2 msk kokosmjöl*
 • 1/2 dl sukrin gold eller kokossocker
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • en rejäl nypa salt
 • 1 helt ägg
 • 2 msk cashewsmör
 • 1 msk honung
 • 2 msk starkt kaffe
 • 3/4 dl mandelmjölk
 • 2 st (stora) mjuka torkade fikon

* i det här receptet rekommenderar jag inte fettreducerat mandel- och kokosmjöl

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader och sprid ut 7 muffinsformar på en plåt. Hacka fikonet i bitar och ställ åt sidan.
 2. Rör ihop mandelmjöl, kokosmjöl, sukrin gold/kokossocker, vaniljpulver och salt en en bunke. Se till att inga klumpar från mjölerna finns kvar.
 3. Rör ihop kaffe, hälften av mjölken, cashewsmör och honung i en liten skål, så att cashewsmöret löses upp.
 4. Rör ner kaffeblandningen i den torrablandningen och tillsätt samtidigt resten av mjölken och ägget. Rör tills jämnt.
 5. Rör slutligen ner de hackade fikonen och fördela sedan smeten mellan muffinsformarna.
 6. Grädda i cirka 20 minuter

mandelkaffefikon1

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Sally
  6 mars, 2016 at 21:42

  Önskar att jag kunde komma!! Men du kanske kan sammanfatta den här? Vill gärna höra (läsa) dina kloka ord! Kram

 • Svara
  Sally
  6 mars, 2016 at 21:42

  Önskar att jag kunde komma!! Men du kanske kan sammanfatta den här? Vill gärna höra (läsa) dina kloka ord! Kram

Lämna ett svar