Frågor och svar inspirationstories Press & Event Tankar om ting topslide Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Det jag tar betalt för är tiden jag lägger – aldrig mina åsikter.

Tänk dig valfritt magasin inom valfritt ämne. Precis alla som bidragit till det har en lön. Redaktörer, fotografer, grafiska designers, säljare som drar in annonser – alla har en lön och det är ju inte mer än rätt. Det är deras jobb och de lägger sin tid på att producera innehållet i det magasin vi kunder sedan betalar för. Frivilligt, ingen måste köpa någonting. Ingen ifrågasätter heller att arbetande människor ska ha betalt.

Idag vill jag snacka med er om det där med blogg-samarbeten och reklam, för jag upplever att det finns många felaktiga uppfattningar här.

Att besöka och läsa bloggar kostar noll kronor. Att inspireras och underhållas i bloggar kostar noll kronor. Innehållet är dock motsvarande det du finner i ett magasin (i en bra blogg). Men alla människor som arbetar hårt för att skapa magasinet du köper i närmaste butik ersätts i en blogg av en enda människa: bloggaren. Allt det som redaktörer, fotografer, grafiska designers, säljare mfl gör, gör bloggaren också. All tid lägger bloggaren också.

För att se till mig själv och min blogg kan jag ju ta exemplet recept. Innan ett recept kommer upp här i bloggen, har jag lagt min tid och energi på att tänka ut och planera, handla hem ingredienser, baka och skapa, fotografera och bildbehandla, och inte minst skriva ihop inlägget i sig. Sistnämnda tar betydligt mycket mer tid än man kanske kan tro, jag gillar inte att ”bara” radda ingredienser och skriva tillvägagångssätt, utan ibland kan jag vrida på mina ord och formuleringar runtomkring själva receptet i inlägget i en halv oändlighet innan jag är nöjd. Det här är många många timmar jag lägger. Ofta flera arbetsdagar. För ett enda inlägg. Jag lägger dessutom även pengar på det, då jag köper hem ingredienserna. Får jag betalt för denna tid? Svar nej. Får ni som besöker min blogg gratis läsning och inspiration? Gratis recept? Svar ja.

Lyssna på ordet: samarbete. Sam-ARBETE. Det är jobb. Det är tid. Vid ett eventuellt samarbete är det jag tar betalt för tiden jag lägger på att arbeta – aldrig mina åsikter. När jag gör det, så är det också tydligt utskrivet.

Jag tycker ärligt talat att det är skittråkigt att jag och mina fantastiska bloggkollegor inte alltid unnas få betalt för det arbete vi lägger ner. Uppenbarligen gör vi ju något jäkligt bra eftersom våra läsare fortsätter besöka våra bloggar och företag fortsätter vilja synas hos oss. Då undrar jag, är inte det arbetet värt ersättning? De få gånger vi som är seriösa och följer de lagar och regler som finns (och därmed skriver ut när något är skrivet i ett samarbete) faktiskt får den peng vi rimligen bör ha – ja då ifrågasätter man trovärdigheten och huruvida vi är genuina eller ej.

Det gör mig både ledsen och uppgiven. För jag skulle kunna sälja mina tjänster och det redaktionella innehåll jag skapar till exempelvis magasin och hemsidor. Alla de recept, texter, tips osv jag idag publicerar här i i bloggen, för er helt gratis att ta del av, skulle jag kunna göra precis likadant men istället sälja vidare till någon annan. Jag skulle då få betalt för alla mina timmar och den som vill ta del av det jag producerar skulle helt enkelt få köpa magasinet. Men så gör jag ju inte, jag delar med mig här i bloggen och det kostar läsaren ingenting.

Är inte den optimala lösningen för både mig som kreatör och för er som läsare, att företag och sponsorer som inser värdet i den kanal och plattform som min blogg faktiskt är, då och då kliver in och ersätter mig för några av alla de timmar jag lägger? Inte för att jag ska tjäna pengar på att tycka vad någon annan vill att jag ska tycka eller skriva vad någon annan vill att jag ska skriva – utan helt enkelt för att jag alls ska kunna lägga tiden jag så-himla-gärna lägger. Återigen; jag skulle aldrig ta betalt för mina åsikter, men precis som alla andra är jag också beroende av att ha en inkomst. Någonstans ska den liksom komma ifrån.

Du kanske gillar

7 Kommentarer

 • Svara
  Sally
  27 april, 2016 at 09:53

  Så on point som vanligt Fanny! Du har så rätt i allt du säger, många förstår inte allt arbete som faktiskt ligger bakom en blogg.

 • Svara
  Karin Fitness & Hälsa
  27 april, 2016 at 13:09

  Spot on! Så bra att du tar upp detta! Innerst inne förstår nog alla (de flesta) de här, i alla fall borde de det efter att ha läst ditt inlägg.

 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  27 april, 2016 at 18:29

  Väldigt bra skrivet! Du har så rätt. Jag tycker det är märkligt att vissa (alldeles för många) tror att vi bloggare ska jobba gratis! Jobbar de själva gratis, kan man ju fråga sig. Vi kan liksom inte ”leva på rolighet”, hur gärna vi än skulle vilja. Vi måste ju också äta och ha någonstans att bo…

 • Svara
  Lisa L
  27 april, 2016 at 18:48

  Jättebra och nödvändigt inlägg!!
  Om vissa tycker det är så extremt jobbigt med samarbetes-inlägg är det ju ändå bara att göra som i tidningar och hoppa över sidor med ”reklam” om man nu ens kan kalla ett samarbete för reklam… Bra skrivet Fanny! 🙂

 • Svara
  Rund är också en form!
  27 april, 2016 at 20:06

  Klockrent!!

 • Svara
  Malin
  29 april, 2016 at 10:48

  Bra skrivet! Något alla bloggläsare behöver höra och fundera över!

 • Svara
  Emma
  30 april, 2016 at 05:37

  håller med ovanstående! Så bra skrivet och så himla bra att du tar upp detta Fanny!

Lämna ett svar