inspirationstories Stil och mode

Träningsfrisyrer – mina favoriter

Utsläppt hår är ett stort no-no för mig när jag tränar, det bara funkar inte. Utsläppt hår och tights/byxor som inte sitter på plats i midjan när man rör sig (eller tröjor som korvar upp sig, för den delen) toppar min lista över grejer som inte går för sig när en ska träna. Mitt hår är idag rätt långt, och har klarat sig helt OK bra med tanke på att jag varit för snål för att gå till frisören sedan oktober 2011 (jo, det är faktiskt sant. Och då var det för att en vän lessnade på mig och gav mig en klipptid i födelsedagspresent.. 2/3 av håret kapades och jag fick en mellanlång page)

Min to-go-to-frisyr den senaste tiden har varit den som för mig går snabbast att göra; jag drar bak håret i en högt sittande hästsvans, som jag sedan flätar. Den uppmärksamme har säkert noterat den på diverse bilder här i bloggen och/eller mitt instagramflöde. Jag gillar den frisyren, men den har en irriterande brist; när jag böjer mig ner mot stången inför ett marklyft tenderar den att flyga fram… Som ni förstår är jag rätt lättdistraherad, haha, men faktum är att det verkligen stör mig något galet. Så nu är min nya favvo-frilla den ni ser nedan på bild, två inbakade flätor.

Främsta fördel: sitter på plats och är skönt ”ur vägen” under träning (=flyger inte fram och stör vid exempelvis marklyft)
Liten ”nackdel”: vet inte om det beror på längden, men jag måste alltid ta en paus mellan fläta 1 och fläta 2… för jag får extrem mjölksyra i armarna.

Hur gör du med ditt hår när du tränar? Eller under dygnets resterande timmar, för den delen. Jag behöver lite inspiration och idéer känner jag…

flator

De tre sakerna jag ”gör/inte gör” med mitt hår:

 • tvättar håret gör jag i regel 1-2 gånger i veckan
 • jag använder aldrig/extremt sällan hårprodukter (på rak arm kan jag inte minnas när jag senast gjorde det, men klart det har hänt vid någon fotografering eller så)
 • numera använder jag enbart silikon-toffsar från Taniko (som jag skrivit om förut, tex här med lite mer info). De har inga metallplattor, är skonsamma mot håret och framför allt så sitter de på plats.

Du kanske gillar

11 Kommentarer

 • Svara
  Sofia
  5 maj, 2016 at 11:01

  Kul att få veta hur andra gör. Då jag själv undrar hur andra tjejer gör. Har page med lugg. Åker alltid upp i en svans, har sällan nersläppt då jag jobbar som ssk (hygienrutiner). När jag tränar åker snapback-kepsen på, luggen åker in under kepsen och lurarna (on-ear) sitter på plats när jag böjer mig fram, kör intervall osv. Förstår dock inte hur andra inte kan tvätta håret efter varje träningspass…själv duschar jag efter varje träningspass 1-2 ggr om dagen. Tvättar ALLTID håret då! Med eller utan keps skulle inte spela någon roll, bara jag som svettas??
  Kram

  • Svara
   Lotta
   6 maj, 2016 at 07:00

   Ett tips som jag fick av min frisör för några år sedan är att håret inte behöver tvättas rent med schampo om det ”bara” är svettigt, eftersom svetten som kommer från körtlar i hårbotten bara innehåller vatten och lite salter. Det går alltså jättebra att skölja rent med bara vatten. I början kommer håret säkert fortfarande att kännas lite fett efter duschen eftersom det är vant vid att få schampo, men för mig så vande det sig väldigt snabbt och nu tvättar jag med schampo max 2-3 ggr/vecka. Sedan är ju alla olika så det som funkar för mig kanske inte funkar för dig, men så vet du!

   Har förövrigt en kompis som bara tvättar håret med balsam efter principen ”lika löser lika” och hon har det mjukaste hår jag vet, men så långt är jag inte beredd att sträcka mig haha.

   • Svara
    Sofia
    6 maj, 2016 at 12:01

    Ah, har gjort detta någon gång, alltså bara tvättat med vatten eller haft i balsam. men som du säger, känns då fett o orent. Men ska kanske ge de en chans ändå. Ja, balsametoden…har läst en del om den och även försökt..men nä..tålamod att vänta ut fett hår har jag väl inte. även om de kanske varit de bästa.. Har tunt hår så de torkar ju snabbt med om jag tvättar de..vilket är rätt skönt när man duschar 2 ggr/dag :S
    Tusen tack för tipset.. ska faktiskt hädanefter inte tvätta håret lika ofta o se vad som händer med de 😀

   • Svara
    roethlisberger
    6 maj, 2016 at 19:55

    Jaa precis, jag tvättar med schampoo och balsam 1 gång i veckan ungefär, sedan sköljer jag ju igenom håret oftare (tex just när jag är svettig efter träning eller så). Sen är det nog absolut väldigt olika beroende på vilken ”typ” av hår/hårbotten man har, såklart.

 • Svara
  Emma
  5 maj, 2016 at 14:24

  Jag tränar främst klassisk balett och då brukar jag ju enligt etikett ha knut, men kan tro att det är en väldigt bra typ av frisyr även om man tränar annat! Man sätter alltså först håret i en vanlig hästsvans, hög eller låg (jag föredrar låg) och snurrar hela hästsvansen för att sedan snurra den runt sig själv och kontinuerligt sätta in knutnålar eller vanliga hårnålar för att hålla den på plats. Det bästa är att om man gjort det ordentligt flyger inget hår ut (man brukar även fästa upp löst hår med hårnålar runt knuten) och man blir inte ett dugg störd av håret under träningen:) Annars brukar jag också köra på två flätor som du har på bilden (dock inbakade, har aldrig varit bra på att göra utbakade hehe) eller ibland en fläta… Bara en låg hästsvans bakåt är också en variation, jag tycker det är så ansträngande för hårbotten och håret i övrigt att ha hög hästsvans så undviker gärna det… Tvättar det också 1-2 gånger i veckan! Förstår inte hur folk har varken tid eller ork att tvätta det oftare och vänta på att det ska torka, behöver planera in det där med självtorkandet ganska rejält då jag gärna undviker värmeverktyg som fön… Oj vad långt detta blev, aja hoppas det är ok! Kram!

  • Svara
   roethlisberger
   6 maj, 2016 at 22:10

   Så brukar jag också göra! Men det blir sååå många nålar, haha, och därmed lite för mycket ”bök” för mig… så jag brukar köra höga tofsen+fläta och sedan vira flätan runt tofsen, och eftersom jag har rätt långt hår brukar jag faktiskt kunna fästa det hela genom att liksom ”göra en knut” av håret, haha. Alltså som när man knyter skorna, en sådan knut. Sitter kanon! 😀
   Och jag håller med angående tvätten.. förutom att jag inte tror håret mår superbra av att ”behandlas” med schampoo/balsam flera gånger i veckan, så är det ju en typisk sådan sak som känns ”jobbig”, trots att det sen när man väl GÖR det, inte alls tar lång tid.. 😉 jag torkar aldrig mitt hår med fön eller så (äger inte ens en) och eftersom långt, blött hår är halvmysigt sätter jag faktiskt alltid upp det direkt efter tvätt… ska jag bara vara hemma blir det en lös fläta för att hålla det ur vägen, och så torkar det ändå rätt snabbt..
   Haha mitt blev nog lika långt va?! hihi. Kram!

 • Svara
  Rund är också en form!
  5 maj, 2016 at 16:52

  Supersnyggt!
  Kan du inte göra ett DIY-inlägg om att göra inbakad på sig själv. Jag FATTAR INTE hur man gör..?? Helt omöjligt ju (fast ändå, uppenbarligen inte). 😉

  • Svara
   roethlisberger
   6 maj, 2016 at 22:04

   Vet du, jag tänkte faktiskt tanken, men insåg sen att det nog skulle bli ett jätteprojekt för mig att få till, haha! Om jag ska vara helt ärlig så är det mest för att jag inte riktigt vet hur jag gör, när jag flätar, jag eh, ”bara gör”..? Har alltid varit så med inbakade flätor för mig; jag har alltid kunnat göra på mig själv men aldrig på andra (?!)
   MEN, jag ska fundera ett varv till och se om jag kan få det på bild/film på något tydligt sätt, så kan jag blogga det också! 🙂

 • Svara
  Anna
  6 maj, 2016 at 03:56

  Vilket snyggt linne! Var kommer det ifrån?

  • Svara
   roethlisberger
   6 maj, 2016 at 19:55

   Tack! Det är från Gina Tricot 🙂

 • Svara
  Karin Fitness & Hälsa
  11 maj, 2016 at 19:44

  Imponerad av de snygga flätorna. Vill också kunna göra sådana och skulle gärna vilja ha så långt hår som du. Så fint!

Lämna ett svar