BAKA MED PROTEINPULVER CHEESECAKE & PAJ COPYCATS & DIY kitchenstories Kost Okategorierat Recept

Lemon Meringue Dessert Pizza

När det gäller recept på ”klassiska bakverk” finns det ett par jag kort och gott inte prioriterat att göra egna versioner av, och det egentligen för att jag tänkt att ”det är för enkelt”. Att originalet är så ”lättöversatt” om en exempelvis önskar minska mängden socker, kanske öka proteininnehållet eller på annat vis ändra om näringsvärdena, att det känns överflödigt att jag ställer mig och gör ett recept för bakverket i fråga.

Men så påminns jag emellanåt om att det ofta är just klassikerna som efterfrågas ändå, fast ”i nya kläder”, då. Jag inser också att tillvägagångssätt, ingrediensbyten och saker som för mig känns ”självklara” kanske inte är så himla självklara för någon som inte är lika nördig som jag när det gäller bakverk och gotte i olika form… en kan väl kalla det arbetsskada, antar jag?

I förra veckan uppstod ett sådant scenario, när en fin vän till mig frågade om jag inte hade något recept på Lemon Meringue Pie. Mitt svar var väl ungefär att ”nä, det har jag faktiskt inte, men det är ju superenkelt att göra”… och så insåg jag att herregud varför gör jag det inte då?! Varför tycker jag att det känns rimligt att ägna en hel helg åt att göra en extra-allt-femlagers-caramel-peanutbutter-chocolate cake-cheesecake (for no reason at all, för övrigt. Inget stort kalas att servera den på eller så) men en omtyckt klassisker i all sin enkelhet gör jag inte alls?

Det tog väl ett dygn eller så, sedan var jag igång med baket. Jag ville dock få till någon typ av twist, så efter lite idé-spånande bestämde jag mig för två smarriga versioner av klassikern, och först ut att presenteras för er här i bloggen är Lemon Meringue Dessert Pizza!

lemonmeringuepizza5

Om du är obekant med ”dessert pizza” så är det helt enkelt precis vad det låter som; en söt pizza att servera som dessert. Eller frukost, det funkar också. Jag säger inte hur jag vet det, men jag vet det.

Den här pizzan är rätt på så många sätt. Botten är lagom söt, ljusår från torr och trist utan perfekt seg med en ljuvlig smak av vanilj. Citronfyllningen är fräsch och frisk nog att väga upp den söta marängen på toppen – marängen som är fluffig inuti men krispig och gyllene på ytan. 

Som sagt; så rätt. Rakt igenom genomjäklarätt, är den här dessertpizzan.

lemonmeringuepizza1 lemonmeringuepizza3lemonmeringuepizza2

Lemon Meringue Dessert Pizza

receptet ger 2 st mindre pizzor

Botten:

Topping:

 • 1 dl sötströ (eller vanligt strösocker)
 • 1/2 dl vassle proteinpulver, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
 • en nypa salt
 • 1 stor citron, skal & saft
 • 1,5 dl vatten
 • 1 msk kokosolja (eller smör)
 • 2 ägg, gulor och vitor separerade
 • 3 msk (siktat) florsocker eller sukrin melis (florsötning)
 • någon droppe citron för att underlätta vispningen av marängen

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på175 grader och börja med botten:
 2. Rör ihop torra ingredienser, tillsätt ägget och oljan och arbeta ihop till en deg. Dela degen på hälften, rulla till två stora bollar som du plattar (eller kavlar) ut till två pizzabottnar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
 3. Gör lemon curd: Rör ihop sötströ, vassle och salt i en liten kastrull.
 4. Tillsätt vatten och rivet skal + saft från en stor citron. Låt koka upp under omrörning på medelvärme. Rör ner kokosoljan.
 5. Separera äggulor och äggvitor (se till att bunken du sparar äggvitorna i är helt torr) och vispa ihop gulorna lätt med en gaffel i en skål.
 6. Under omrörning, häll hälften av den varma citronsockerblandningen över äggulorna. Häll sedan tillbaka äggblandningen i kastrullen till resterande sockerblandning, och låt koka upp på nytt under omrörning. Låt puttra och ”tjocka till sig” lite.
 7. Gör marängen: vispa upp äggvitorna (+någon droppe citron) på medelhastighet till ett vitt skum. Sikta ner sukrin melis (/florsocker), öka hastigheten och vispa tills du har en fast och smidig marängsmet.
 8. Fördela all lemon curd mellan dina två pizzabottnar och bre ut. Klicka över marängsmeten och jämna till lite ”slarvigt”.
 9. Grädda i mitten av ugnen tills marängen fått lagom med färg, cirka 9-10 minuter.

lemonmeringuepizza4

Du kanske gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Frida
  29 juli, 2016 at 10:37

  Åh se ljuvlig ut 🙂 har tyngres kasein med smaken av vaniljdrömmar, tror du det fungerar att byta ut vasslet mot det?

 • Svara
  Jessica
  29 juli, 2016 at 19:21

  Hej!
  Jag vill önska någar recept;
  -Tårtor (ex. princesstårta, Alfons kalastårta, Pavlova, jordgubbstårta)
  -Solbullar med vaniljkräm
  -Sockerkaka utan bönor i (magen klarar inte det)
  -Fler recept på nyttiga pizzabottnar, pajdegar och pirogdegar (gärna gjort på havremjöl och proteinpulver)
  -Cheesecake
  -Vaniljhjärtan
  -Morotskaka utan bönor i
  -Fler recept utan bönor/mycket frön i (magen klarar inte det)
  -potatisgratäng
  -Lasagne
  -Pajer

 • Svara
  Lotta
  31 juli, 2016 at 18:37

  Alltså. Det här. Det här ser heeeeelt ljuvligt ut!

 • Svara
  Lisa
  5 augusti, 2016 at 08:11

  Nu har jag bakat den här två gånger. Första gången hade jag inget sötströ utan tog sukrin, det blev helt okej men inte toppen. Den här gången hade jag sötströ och krämen blev supergod! Däremot hade jag inte tillräckligt med mandelmjöl utan hällde i en dl rismjöl, ingen superhit men ändå gott. Haha, men toppen recept iaf är jag övertygad om (ifall jag lyckas ha alla ingredienser hemma nästa gång!) 🙂

 • Svara
  Luciano Ingraham
  23 augusti, 2016 at 22:03

  A meringue “crust” topped with raspberry curd “sauce,” whipped cream and white chocolate “cheese,” green-colored, sweetened shredded coconut “basil,” and sliced strawberry “pepperoni”. This truly is food art, and kids love customizing their own individual dessert “pizzas.” Lemon Meringue Cake Light sponge cake filled with a tart tangy lemon curd—topped with a sweet, billowy meringue

Lämna ett svar