När min mamma kom över på fika i förra veckan hade hon med sig en stor påse med rabarber. Det första jag gjorde var en knäckig rabarberpaj (recept på den kommer snart upp på Styrkelabbet.se!) och igår när jag skulle få besök slängde jag ihop något så magiskt gott som en kladdkaka med rabarber, vit choklad och kanel.
Själva kladdkakan görs med en bas på havre- och mandelmjöl, samt lite vaniljsmakande kasein. För att få in lite vit choklad (som är en kalasfin smakkompis till rabarber för övrigt) smälte jag ner proteinella vit choklad också. Innan kakan åkte in i ugnen för gräddning tryckte jag ner hackad rabarber, som jag toppade med kanel och sukrin gold. Efter 20 minuter i ugnen, plus tiden det tar att låta den svalna (för kladdkakor bör alltid få svalna innan servering) hade jag en helt perfekt kladdig kladdkaka. Det här är ett must-try-recept hörrni!
RABARBERKLADDKAKA med vit choklad & kanel
18 cm i diameter
Kladdkaka:
- 2 dl (80g) havremjöl (mixa havregryn till ett fint mjöl)
- 1 dl (43g) mandelmjöl
- 1/2 dl (15g) kasein proteinpulver, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
- 1 msk sukrin gold
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 dl (45g) kokosolja
- 2 msk (38g) proteinella vit choklad
- 1 dl fibersirap gold
- 1 äggula
Topping:
- 200g rabarber, skuren i 0,5-1 cm tjocka bitar
- 1 tsk kanel
- 2 msk sukrin gold
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (som har en diameter på 18 cm)
- Värm försiktigt kokosolja och proteinella i micro, inte länge det ska bara bli flytande så du kan röra ihop dem. Tillsätt sedan sirapen, rör ihop, och ställ åt sidan.
- Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olje-blandningen och arbeta ihop till kakdegs-konsistens med hjälp av en gaffel. Tillsätt äggulan och arbeta in.
- Bre ut smeten i den förberedda formen. Sprid ut rabarbern och tryck ner i smeten. Strö över kanel och sukrin gold.
- Grädda i ca 20 minuter, ta ut och låt svalna helt i formen innan du lossar och skär upp. Förvara i kyl.
Inga kommentarer