Efterrätt och gotte kitchenstories Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS Okategorierat RAWDESSERTER Recept

Magisk (raw) Chokladtryffeltårta

Det är knappast en nyhet att jag kan få akuta bak-sug de mest olämpliga tider på dygnet. En dag i förra veckan slog det till strax före midnatt och innan jag hann tänka två gånger var jag igång med skapandet av en raw chokladtryffeltårta. Den blev ofantligt god och jag skulle ödmjukt vilja påstå att det är min bästa raw-tårta hittills. Chokladig, lagom söt och bara alldeles alldeles underbar!

rawtryffeltarta1 rawtryffeltarta2 rawtryffeltarta4

Eftersom jag gillar att överraska och dessutom visste att en dessert saknades till ett midsommarfirande i närheten skrev jag en liten lapp, packade ner den färdiga tårtan, och körde sedan iväg den till de ovetande mottagarna. Under midsommardagen trillade ett helt gäng tack-meddelanden in från middagsgästerna som bevisligen gillade tårtan lika mycket som jag.

rawtryffeltarta6 rawtryffeltarta7rawtryffeltarta8

RAW CHOKLADTRYFFELTÅRTA (8-12 bitar)

Botten:

  • 2 dl nötter (jag hade 50/50 hasselnötter och aprikosmandel)
  • 10-12 färska dadlar (exakt antal beror på hur mjuka de är – jag hade 11 st)
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk salt
  • 1/3 tsk vaniljpulver

Fyllning:

  • 2 dl cashewnötter (120g)
  • 45g kakaosmör, grovhackat mäter det ca 3/4-1 dl
  • 1,5 dl kakao
  • 1 dl + 2 msk agavesirap
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk salt (minst, smaka av)
  • 3/4 dl kokosolja

Gör såhär:

  1. Mixa ihop alla ingredienser till botten i matberedare tills degen är ”någorlunda” jämn (lite crunch är alltid nice, ni vet) och håller ihop bra. Tryck ut i en springform och ställ åt sidan.
  2. Smält kakaosmöret försiktigt (vattenbad för att hålla det hela raw – jag körde i intervaller i micro, because I’m crazy like that) och låt svalna.
  3. Mixa ihop cashewnötter, agave och vatten till en jämn smet. Tillsätt resterande ingredienser, inklusive det avsvalnade kakaosmöret, och mixa igen.
  4. Häll fyllningen över botten och bre ut med en slickepott.
  5. Ställ in i frysen i minst 3-4 timmar så tårtan sätter sig, och ta fram den ca en halvtimme innan servering så kan du enkelt skära upp snygga bitar.

rawtryffeltarta5 rawtryffeltarta3

Du kanske gillar

3 Kommentarer

  • Svara
    Felicia
    28 juni, 2016 at 17:57

    Hej Fanny!
    Älskar din blogg! Forsätt så snälla du 🙂
    Jag äe nötallergiker tyvärr men vad tror du om att byta ut nötterna i botten mot solroskärnor och fyllningen med kokos. Du är ju experten 😉
    Stor kram på dig!!

  • Svara
    Karin Fitness & Hälsa
    30 juni, 2016 at 19:34

    Den ser ju helt sagolik ut den där! Vad gullig du är som överraskar vänner med en så fin midsommarefterrätt. Förstår att de var tacksamma!

  • Svara
    Alma
    24 juli, 2019 at 14:27

    Denna kaka/tårta är helt fantastisk! Det är mitt självklara val då jag ska göra en rawkaka 🙂

Lämna ett svar