Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Julmys JULRECEPT kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering

Fredagmys: chokladdoppade & kanelpudrade mandlar

Två saker jag gillar lite extra mycket:

 • Choklad (no shit)
 • Nötter

Naturgodis, nivet, som man köper i lösvikt på mataffären. Det är en stor favorit hos mig. Livsfarlig för min ekonomi då jag i perioder köper en påse vareeeviga dag… jag blir alltså bokstavligen pank pga hur mycket jag gillar att äta chokladtäckta nötter. Enstaka yoghurt-gottisar kan åka ner i påsen också men 95% är alltid choklad.

Och brända mandlar, det kan vara en av de absolut bästa dofterna som finns! Juletid kan jag på riktigt gå på julmarknad enbart för att få sniffa brända mandlar i någon timme. Ja och äta dem, såklart.

Idag kommer ett recept som kombinerar de två ovan nämnda finheterna, och alltså ger oss hemmagjorda chokladtäckta & kanelpudrade mandlar. Jag veeeet, you can thank me later.

choconuts1

Superenkelt är det också, och givetvis är det fritt fram att variera med olika nötter, ljus eller till och med vit choklad (om en nu är en sådan som tycker att vit choklad faktiskt kan kallas choklad… jag är rätt oklar där ärligt talat). Jag hade ner en sked vassleprotein med chokladsmak i kanel-pudret, och det för att få litelite sötma. Det kan man såklart skippa, om man vill.

Du behöver:

 • 100g mandlar (eller valfria andra nötter)
 • 60g choklad
 • 1 msk kakao
 • 1 tsk kanel
 • valfritt: 1 msk vassle i chokladsmak

Gör såhär:

 1. Värm ugnen till 150 grader.
 2. Rosta nötterna tills skalet spricker, ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna helt. När de väl svalnat, gnugga bort skalet så gott det går (med en kökshandduk är lättast)
 3. Smält chokladen. Vänd nötterna i chokladen och sprid sedan ut dem, en och en, på en bakplåtspappersklädd tallrik. Ställ in i kylen så chokladen stelnar.
 4. Blanda kakao och kanel (och om du använder; vassle) i en liten påse. Släng ner nötterna i påsen och skaka tills de alla är täckta av kakao/kanel-mixen.

Jag gjorde både ”enstaka” chokladdoppade mandlar, samt ett gäng ”clusters”, där jag helt enkelt klickade ut några mandlar i små högar efter att de doppats i chokladen. Det gör en naturligtvis preciiis som en själv önskar.

choconuts2

Du kanske gillar

1 Kommentar

 • Svara
  Linda Assarsson
  15 augusti, 2015 at 15:29

  Blev galet sugen på att testa!!!

  Tänker mig de där salta, rostade mandlarna från Saltå Kvarn i kombo med mörk choklad… 🙂

Lämna ett svar