Scones ska, i min mening, vara krispiga utanpå medan de är nästintill lite kladdiga i mitten. Klassiska scones äter jag helst ”plain”, alltså med enbart smör och salt som pålägg. Mm-mm! Tyvärr gör jag nu för tiden scones alldeles för sällan – under perioder har jag dock gjort det dagligen. Alltid med smör och salt.
Men nog om min kärlek till klassiska scones med smör och salt. Idag ska det handla om en helt annan typ av scones – nämligen proteinscones med smak av kanelbulle. Det är som att äta kanelbulle till frukost. No kidding. Jag låter mitten vara lite extra kladdig när jag tar plåten ur ugnen, så att tja, det är som fyllningen i en kanelbulle. Helt enkelt. HA! Vilken jäkla fullträff alltså. Lite glasyr på det, och jag anar att jag nu kan ha klivit in en ny ”en laddning scones om dagen”-period.
PROTEIN-SCONES med kanelbullesmak
Du behöver:
- 1/2 dl (16g) mandelmjöl, ej fettreducerat
- 1 dl (50g) fettreducerat mandelmjöl
- 35g vassle proteinpulver, jag använde tyngre’s kanelbulle
- 1 tsk kanel
- 1/5 tsk vaniljpulver
- 1/4 tsk bakpulver
- 1/4 tsk bikarbonat
- en nypa salt
- 1 ägg
- 2 msk mjölk
- 2 msk kokosolja (mät smält, flytande)
- 20g (lite över 1/2 dl) havremjöl
Glasyr:
- 2 msk vassle proteinpulver, jag använde tyngre’s kanelbulle
- 1 msk kasein proteinpulver, jag använde tyngre’s vaniljdrömmar
- 2 msk vatten
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
- Rör ihop alla torra ingredienser förutom havremjölet i en skål, ställ åt sidan.
- I en annan skål, vispa ihop ägg, mjölk och smält kokosolja.
- Rör ner den torra blandningen i ägg-vispet. Vänd sist ner havremjölet.
- Flytta över degen, som kommer vara rätt kladdig, på den bakplåtspappersklädda plåten.
- Fukta händerna med varmt vatten och platta till/forma degen till en cirkel, ca 2 cm tjock.
- Grädda i 7 minuter, ta sedan ut ur ugnen och skär två skåror i ett kors, så du får 4 delar. Bry dig inte om att separera bitarna. Grädda i ytterligare 5 minuter.
- Ta ut och skär ännu en gång i de redan ”förberedda” skårorna, men denna gång separerar du dem en aning.
- Grädda en sista gång tills gyllene, ca 4-5 minuter. Ta ut, låt svalna lite och rör under tiden ihop de två ingredienserna till glasyren.
- Ringla glasyren över sconesen, servera och ät!
6 Kommentarer
Linda Assarsson
4 januari, 2017 at 14:39Vilket härligt recept!!
Bakar scones typ varje morgon och tokälskar det 🙂
Favvon är mina saffransscones som jag äter med Philadelphia, prästost och marmelad 🙂
Sara
4 januari, 2017 at 16:30Hej, proteinscones med kanelbullesmak låter ju fantastiskt gott. Men jag skulle så gärna vilja få hjälp med vad jag kan ersätta proteinpulvret med då jag inte har sådant hemma?
Undrar också vad skillnaden rent bakmässigt är mellan fettreducerat och icke fettreducerat mandelmjöl är? Om man t ex bara har vanligt mandelmjöl kan man använda enbart det då?
Tacksam svar och gärna en förklaring vad icke fettreducerat/fettreducerat mandelmjöl egentligen är/innebär?
Hälsningar Sara
Jes
5 januari, 2017 at 17:11Jag vill bygga på lite här och passa på om man kan byta mandelmjölet helt? Typ mot havremjöl eller något plånboksvänligare 😉
Sen kör jag mjölkfritt protein så brukar ha soja så det blir nog lite annat då? Vore kul om det dök upp något recept med sojaprotein också (iochmed att det varit en del med hampa/ris/ärt).
Sen undrade jag samma som Sara ovan också.
//Jes
Marina
5 januari, 2017 at 16:19varför har du både bikarbonat och bakpulver i receptet?
Har du provat att göra det med nåt vegetabiliskt proteinpulver?
Ellinor Johansson
7 januari, 2017 at 15:55Ser riktigt mumsigt ut! Synd att det inte står hur mycket energi den ger 🙁
roethlisberger
8 januari, 2017 at 08:11De var väldigt mumsiga 🙂 Angående energi och energifördelning så står ju exakt mängd, och det går finfint att själv beräkna näringsvärdena. Eftersom jag inte själv räknar på mitt intag, samt inte tycker att det är något gemene man behöver (eller för den delen vill) veta så näringsberäknar jag i regel inte de recept jag publicerar.