”Better-than-crack brownies” – så kallas tydligen brownies som är sådär omåttligt syndiga. Brownies som är beroendeframkallande. Brownies som är extra allt, helt enkelt.
En riktigt kladdig, riktigt chokladig brownie är givetvis en förutsättning. Sedan börjar det roliga! Min (första) version av ”crack brownie” har en härlig nutella-brownie som bas, sedan ett lager smälta marshmallows, och toppas slutligen av ett rejält lager nutella- och mjölkchokladkrisp.
Sammanfattningsvis kan en säga att jag aldrig någonsin vill äta något annat. Aldrig.
”Better-Than-Crack (protein-) Brownies”
receptet ger 6-9 brownies (15×15 cm form)
Du behöver:
- 20g vassle proteinpulver med chokladsmak, jag använde Tyngre’s kladdkaka
- 25g (1/2 dl) kakao
- 12g (1,5 msk) fettreducerat kokosmjöl *
- 40g (3/4 dl) sukrin gold *
- 1/4 tsk vaniljpulver
- 1/4 tsk bakpulver
- 1/4 tsk bikarbonat
- en nypa salt
- 1 ägg
- 80g proteinpudding i chokladsmak (jag använde Barebells ”double chocolate”) *
- 50g Barebells hasselnötskräm *
- 2 dl sockerfria marshmallows * (skurna i mindre bitar, lätt packade i måttet, alternativt mini marshmallows)
- 80g mjölkchoklad, jag använde steviasötad från Nick’s
- 100g hasselnötskräm
- 1 påse protein crisps från Barebells
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en liten ugnsform (15x15cm)
- Rör ihop alla torra ingredienser till brownien i en bunke, ställ åt sidan.
- I en annan bunke, rör/vispa (för hand) ihop ägg, proteinpudding och hasselnötskräm.
- Vänd ner den torr blandningen pö om pö i ägg/choklad-blandningen medan du rör. Blanda tills du har en jämn smet.
- Häll över smeten i den förberedda formen och grädda i 15 minuter.
- Ta ut brownien, sprid ut marshmallows över den och grädda i ytterligare 5 minuter, tills marshmallowsen börjar smälta och få lite yta.
- Hacka chokladen och lägg i en bunke ihop med hasselnötskrämen, värm i micron 30-60 sekunder så det smälter. Rör ner protein crispsen och häll slutligen över brownien.
- Låt svalna helt, minst 2 timmar, i kylen innan du skär upp i bitar.
** angående ingrediensval **
- fettreducerat kokosmjöl? ”Vanligt”/icke fettreducerat funkar säkert lika bra.
- sukrin gold? Vill du byta ut föreslår jag en brun sötning (strö-variant) så som kokos- eller farinsocker. Ev lite mer än om du använder sukrin gold.
- Barebells hasselnötskräm? Självklart kan du använda vanlig nutella om du önskar.
- proteinpudding? Jag valde att använda proteinpudding dels för att undvika den syrlighet exempelvis yoghurt eller kvarg skulle kunna ge, samt för att få lite extra chokladsmak. Förmodligen funkar naturella alternativ, så som yoghurt/kvarg, men smaka av och söta ev. lite extra.
- sockerfria marshmallows? Finns i välsorterade livsmedelsbutiker, av märket De Bron. Självklart funkar vanliga marshmallows lika bra.
2 Kommentarer
Susanna
20 april, 2017 at 17:33aaaaah gottttttt… skulle vilja testa att baka i helgen, men har ej sukrin gold utan bara stevia hemma. och bor i en liten stad så sukrin gold finns inte att köpa i affärerna här, har kikat. Tror du stevia går bra, eller är det bättre att vänta tills jag skickat efter det andra? 🙂
Susanna
20 april, 2017 at 17:36såg att du skrev om farinsocker och kokossocker, men tänkte ändå om du tror stevia funkar eller om det är de tre alternativen som är :))