Jag har gjort många olika varianter av proteinbollar genom åren. Jag har också gjort en copycat på delicato-bollen, med en bas av nötter. Men, jag har aldrig försökt mig på att göra en protein-variant av klassiska chokladbollar. Knasigt, och nu var det definitivt dags!
Snabbspolning till resultatet: jag är orimligt glad över hur dessa chokladbollar blev. De smakar verkligen precis så som jag vill ha mina chokladbollar!
En av framgångsfaktorerna här är vilket proteinpulver jag valde att använda. För det första ska det vara kasein, inget annat. För det andra använde jag Tyngres nyaste smak, som är just chokladboll. Jag har smakat ett par olika märken av proteinpulver som försökt efterlikna det populära bakverket, och de allra flesta har absolut varit goda: de har smakat chokladigt, ofta med en touch av kokos, men de har inte riktigt lyckats få till smaken av just chokladboll. Så jag blev positivt överraskad när jag hörde att Tyngre faktiskt har lite havre i sitt pulver, för det är liksom halva grejen känner jag. Dessutom den där lilla lilla hinten av smör, också extremt viktigt, såklart. Sist men inte minsta finns där också en liten touch av kaffe. Det här pulvret smakar inte choklad, inte kokoschoklad, utan det smakar chokladboll!
I alla fall. Åter till mina chokladbollar. Gör dem, bara. Gillar du klassiska chokladbollar kommer du gilla dessa. Jag lovar.
Tricket för att få till konsistensen är att inte vara snål med vätskan, då kasein binder rejält med vätska. Du kanske tror att smeten är för lös när du rört ihop den, men den ska vara så! Tillsätt inte mer mjöl eller annat. Ställ in bunken i kylen en halvtimme, så kan du enkelt forma bollar sen. Dessutom blir de ytterligare lite fastare efter någon timme i kylen. Aldrig torra, men lite fastare. Alltså jag vet att jag upprepar mig, men, de här chokladbollarna blev SÅ bra!
”Klassiska” protein-chokladbollar
receptet ger 5 lite större chokladbollar
Du behöver:
- 4 msk havremjöl
- 1 msk fettreducerat kokosmjöl (vanligt kokosmjöl går lika bra)
- 3 msk kasein, jag använde i smaken Chokladboll från Tyngre
- 1 msk kakao
- en nypa salt
- 1 msk kokosolja (flytande)
- 2 msk fibersirap, jag använde NICKs med honungssmak
- 1/2 dl kaffe
Gör såhär:
- Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt kaffe, smält kokosolja och fibersirap och rör ihop.
- Smeten är här ganska lös så ställ in den i kylen i ca 30 minuter.
- Rulla till bollar, täck i kokos.
- Förvara bollarna i kylen.
2 Kommentarer
Jes
14 februari, 2020 at 23:13Åh!
Tror du det skulle kunna gå att få till något liknande med risprotein?! La ner det där med komjölk för ett par år sedan och tänker att risproteinet ger liknande konsistens åtminstone..
roethlisberger
15 februari, 2020 at 10:24Hej! Absolut, kasein funkar att byta ut mot risprotein. Använd med fördel ett pulver i chokladsmak dock, och smaka av smeten så den blir tillräckligt söt (risprotein kan ju smaka lite ”torrare/gräsigare” än kasein). Och låt mig gärna veta hur det blev! 🙂