När jag tog plåten med dessa kakor ur ugnen bara gapade jag. De såg perfekta ut!? När jag ställde in plåten tio minuter tidigare var jag skeptisk, då receptet var ett helt nytt påhitt och olikt något jag testat förut. Jag hade rullat bollar av degen och lätt plattat till, men under gräddning hade de liksom flutit ut till den perfekta cookie-storleken.
Jag blev ärligt talat helt till mig.
Tills jag tog upp en kaka och insåg att den var rätt mjuk. Fan. Vem fan vill ha mjuka cookies? Inte jag i alla fall. Det är en typisk utmaning när en ska baka sockerfria, ”hälsosammare” kakor – de är svåra att få till rätt konsistens.
Jag blev då istället svinsur och lämnade plåten med kakorna ståendes på spisen och gick och såg serier istället. Kändes moget och rimligt.
Nästa dag när jag kom in i köket påmindes jag om föregående dags ”misslyckade” bak när jag såg plåten stå kvar på spisen (no shit liksom, vem skulle ha tagit undan den?!). Jag tänkte att jag får väl ge dem en chans till, och plockade upp en ny kaka.
Döm min förvåning när jag först konstaterade att den inte längre vad mjuk, utan snarare verkade ha den perfekta cookie-konsistensen, och sedan tog en tugga och insåg att jag tydligen inte alls misslyckats utan tvärtom lyckats. Jag hade ju gjort svingoda proteinkakor?!
Med det sagt så är det här alltså kakor som du bör ge tid. De blir bara godare efter ett, eller ännu hellre två, dygn ståendes på köksbänken. De behöver helt enkelt ”luftas” ett tag efter gräddning. Om du klarar av att ha kakor ståendes på köksbänken i något dygn innan du äter dem, är detta ett recept för dig!
DOUBLE CHOCOLATE PROTEINCOOKIES
receptet ger 7 stora cookies
Du behöver:
- 1 st Barebells Crunchy Fudge-proteinbar
- 30 g vassle proteinpulver i chokladsmak, jag använde Tyngre Kladdkaka
- 4 msk mandelmjöl (ej fettreducerat)
- 4 msk sukrin gold
- 1/4 tsk bakpulver
- 1/4 tsk bikarbonat
- 1/8 tsk salt
- 1 msk kokosolja, smält
- 1,5 msk kikärtsspad*
- 1 msk mjölk
- 20 g hackad mörk choklad
* jag använde kikärtsspad då jag inte hade några ägg, som jag egentligen hade tänkt använda, hemma. Då är kikärtsspad det perfekta substitutet! Vill du hellre använda ägg kan du byta ut de 1,5 msk kikärtsspad mot 1/2 ägg.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
- Skär proteinbaren i mindre bitar och mixa sedan till ett grovt smul.
- Tillsätt vassle, mandelmjöl, sukrin gold, bakpulver, bikarbonat och salt och mixa igen.
- Tillsätt kokosolja, kikärtsspad och mjölk och mixa en sista gång.
- Vänd ner den hackade chokladen.
- Klicka ut 7 bollar på den förbereda plåten, platta till lite (de kommer ”flyta ut”) och grädda sedan i ca 10 minuter eller tills kakorna fått färg.
- Ta ut och låt svalna helt innan du äter.
Inga kommentarer