Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Morgonstund PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Chunky Monkey Granola

Jag halkade av en slump in på Ben & Jerrys hemsida. Och så dog jag lite. Nej, jag dog tusen gånger om och nästa hemsida jag besökte var resesajtens för att kolla upp nästa bästa flyg över atlanten. Jag bara måste åka till USA och typ… äta. Inte bara Ben & Jerry’s alltså utan överlag så finns ju allt där borta, tydligen. Både hälsosamma och, eh, mindre hälsosamma, grejer som jag skulle betala dyrt för att få smaka. Åh, är avis på Sanna som lever livet där borta just i detta nu…

I ALLA FALL. En av B&J-smakerna som finns i Sverige är ju ’Chunky Monkey’. Ungefär den enda smaken jag inte testat, faktiskt. Jag tycker liksom det är för lite choklad, haha… men jag fattar ju konceptet : banan, nötter (valnötter, gissar jag?) och lite choklad. Sött. Och nu under sommaren tänker jag var och varannan kväll att imorgon, imorgon ska jag banne mig inte äta varm gröt till frukost, utan göra en stor skål med glass och toppa med nötsmör, granola och torkade gojibär…. och så följer ännu en morgon där jag gör stora laddningen morotsgröt som jag sedan hungrigt slukar som ett annat vilt djur. Jag blir galen på mig själv.

Jag sneglar alltid på Paulúns granola i butik. Av tre skäl har jag ännu inte införskaffat den. 1: jag är snål. Mest det. 2: jag är världens veligaste människa och kan inte bestämma mig för en smak. Kakao/hallon säger alla är så himla god. Men om jag vill ha en lite mer naturell smak då? Hasselnöt/dadlar låter så enkel, vilket leder mig in på argument nummer 3: jag tänker ”äh, jag gör en granola själv istället!”. Självklart blir det aldrig av.chunkeymonkey1Tills idag. Vilodag från gymmet resulterade i cykeltur till matbutiken, inhandling av bananer och choklad – vips så stod jag i köket med ugnen igång och ett halvt bombnedslag på köksbänken (om Mr. läser detta : skojabara allt är rent och fint!). En krispig granola med havregryn, quinopuffar, nötter och choklad – och banan, såklart! Jag valde att slänga ner några skedar proteinpulver för att få extra smak och sötma, plus att jag tycker det bidrar till ett gött krisp, men vill man inte använda, eller har inte, proteinpulver så kan man givetvis utesluta det. Och jag rekommenderar alla att söta ordentligt. Jag tycker bakverk med havre och quinoa har en tendens att ”tappa sötma” när de tillagas i ugnen, och granola ska banne mig vara lite åt det sötare hållet! Sedan tycker jag gott att man kan slänga i lite vad man vill när man ändå är igång. Jag höll mig ganska lugn på den fronten och körde på en enkel bas, men feel free att leka med maten!chunkeymonkey2

 • 1 medelstor (120 g) banan
 • 60 g havregryn
 • 1/2 dl quinoapuffar (eller lika mycket nånting-annat-du-gillar)
 • 3 msk proteinpulver (jag använde vanilj)
 • 1 msk kakao
 • 20 g valnötter
 • 20 g cashewnötter (för att jag tycker det är så himlans gott)
 • 1 nypa vaniljpulver
 • 1 nypa salt
 • 1 msk agave (eller annan sötning, exempelvis honung) (och eventuellt mer)
 • 35 g mörk choklad, hackad

Mosa bananen i en skål med en gaffel. Rör ner resterande ingredienser (utom chokladen) och kleta ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter, ta ut plåten ungefär var femte minut för att röra runt lite. Ta ut, låt svalna helt och blanda sedan ner chokladhacket. Strö över yoghurten, rör ner i glassen eller ät som godis!chunkeymonkey3

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Ella
  29 juli, 2013 at 10:26

  Åååååh! Guuuud va gott detta låter! Ska lätt göra idag! Återkommer med betyg.. 😉

 • Svara
  Ella
  29 juli, 2013 at 10:26

  Åååååh! Guuuud va gott detta låter! Ska lätt göra idag! Återkommer med betyg.. 😉

 • Svara
  Emma
  29 juli, 2013 at 19:47

  Ååh, du inspirerar! Har också tänkt göra granola så himla länge, men det blir aldrig av. Men nu är det dags, den här varianten ser grym ut!

 • Svara
  Emma
  29 juli, 2013 at 19:47

  Ååh, du inspirerar! Har också tänkt göra granola så himla länge, men det blir aldrig av. Men nu är det dags, den här varianten ser grym ut!

 • Svara
  Sanna Backman
  30 juli, 2013 at 03:45

  Åh vad mumsigt det ser ut. Jag gick in på en livsmedelsbutik här i NY nu ikväll och de hade helt sjukt många Ben & Jerrys smaker som inte finns i Sverige: cinnamon bun, milk & cookies, greek yogurt blueberry cheesecake. Omg säger jag bara!
  Och de har också en glass som heter Arctic zero som innehåller 150 kcal för en hel pint…helt ok smak också (jag var ju såklart tvungen att prova).

  Tänker på dig!

  • Svara
   roethlisberger
   30 juli, 2013 at 06:18

   Åååh vad avis jag ÄR! Och ja… det var ju dessa smakar bla som jag såg på hemsidan. Stängde ner snabbt! (efter att jag dregglat över hela skärmen + tangenterna, alltså)
   Saknar dig! Och bara 2 sidor kvar nu… plus några bilder och en del frågor jag har till dig. Men tar det när du kommit hem 🙂 vilket datum är det exakt? Kraam njut må bra fin-Sanna

 • Svara
  Sanna Backman
  30 juli, 2013 at 03:45

  Åh vad mumsigt det ser ut. Jag gick in på en livsmedelsbutik här i NY nu ikväll och de hade helt sjukt många Ben & Jerrys smaker som inte finns i Sverige: cinnamon bun, milk & cookies, greek yogurt blueberry cheesecake. Omg säger jag bara!
  Och de har också en glass som heter Arctic zero som innehåller 150 kcal för en hel pint…helt ok smak också (jag var ju såklart tvungen att prova).

  Tänker på dig!

  • Svara
   roethlisberger
   30 juli, 2013 at 06:18

   Åååh vad avis jag ÄR! Och ja… det var ju dessa smakar bla som jag såg på hemsidan. Stängde ner snabbt! (efter att jag dregglat över hela skärmen + tangenterna, alltså)
   Saknar dig! Och bara 2 sidor kvar nu… plus några bilder och en del frågor jag har till dig. Men tar det när du kommit hem 🙂 vilket datum är det exakt? Kraam njut må bra fin-Sanna

 • Svara
  hanna
  12 oktober, 2013 at 20:30

  Funkar det lika bra utan proteinpulver tror du?

  • Svara
   roethlisberger
   13 oktober, 2013 at 06:11

   jag har inte testat. Då protte ger både smak och sötma, agerar lite ”klister” och givetvis bidrar med protein, så blir det uppenbarligen inte LIKA utan, men NÅT blir det ju 🙂 värt ett försök! Men söta+smaksätt ev lite extra.

 • Svara
  hanna
  12 oktober, 2013 at 20:30

  Funkar det lika bra utan proteinpulver tror du?

  • Svara
   roethlisberger
   13 oktober, 2013 at 06:11

   jag har inte testat. Då protte ger både smak och sötma, agerar lite ”klister” och givetvis bidrar med protein, så blir det uppenbarligen inte LIKA utan, men NÅT blir det ju 🙂 värt ett försök! Men söta+smaksätt ev lite extra.

Lämna ett svar